Friday , April 26 2024

În dosul unei pensiuni din Pojorâta șade un silvicultor geniu în business. Învârte contracte de milioane de euro cu Spitalul Județean și primării, obținând profituri care umilesc firmele mari din țară

O cvasi-necunoscută firmă din Pojorâta, SC ANTRAMICONS SRL, a primit în ultimii ani din partea Spitalului Județean Suceava, prin încredințare directă sau selecție de oferte, contracte de nu mai puțin de 7,5 milioane de euro. În acte, unic asociat și administrator al ANTRAMICONS este trecută Liliana-Angelica Crăciunaș, care patronează și o mică pensiune, “Perla Rarăului”, din Pojorâta. Femeia a recunoscut însă că firma este deținută de un cetățean pe nume Mugurel Munteanu. Acesta este silvicultor și a  fost ani de zile angajat la Direcția Silvică, Garda Forestieră și Arhiepiscopie – Direcția Fondului Forestier Bisericesc. Firma controlată de acest Munteanu, pe lângă uriașele contracte primite de la Spitalul Județean prin procedură simplificată, este abonată și la tot felul de lucrări cu unele primării din județul Suceava și județul Neamț. Interesant este că firma cabanierei Crăciunaș și a silvicultorului umbrit Munteanu prinde contracte atât de bune, încât ANTRAMICONS SRL poate fi dată ca exemplu de eficiență și profitabilitate pentru firmele mari, cu mii de angajați din România

Uriașa criză declanșată la Suceava de coronavirus a scos la iveală, pe lângă multele hibe ale sistemelor care trebuiau să ne asigure sănătatea și liniștea, mai multe filiere prin care mulți bani publici s-au scurs, ani de zile, către firme necunoscute. Unicul capital al acestor firme practic anonime este relația cu câte vreun grup de indivizi plantați politic în diverse funcții, controlați la rândul lor de alte bine anonimizate cercuri de interese.

Cum Spitalul Județean Suceava a fost considerat „epicentrul” acestei boli nenorocite în România, automat au apărut și dezvăluirile despre astfel de firme care în ultimii ani au fost folosite pentru drenarea unor mari sume de bani din unitatea spitalicească suceveană.

Cel mai elocvent exemplu despre cum au lucrat aceste rețele pentru a scoate bani „curați” din bugetul Spitalului Județean este o firmă din Pojorâta despre care nu ați mai auzit până la declanșarea corona-crizei – ANTRAMICONS SRL.

Pensiunea ”Perla Rarăului”. Foto: turistinfo.ro

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Antramicons este deținută, 100%, de Liliana-Angelica Crăciunaș. Aceasta patronează și pensiunea “Perla Rarăului” din Pojorâta. Ea a declarat pentru libertatea.ro că, deși în acte apare drept proprietar și unic administrator al firmei Antramicons, în realitate, firma este deținută de un cetățean pe nume Mugurel Munteanu.

Octombrie 2019 – Mugurel Munteanu, alături de președintele Iohannis, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, și fostul manager al Spitalului Județean Suceava, Vasile Rîmbu. Foto: Libertatea.ro

Mugurel Munteanu este de profesie silvicultor și chiar doctor în domeniu. Munteanu a absolvit Liceul Silvic Năsăud în anul 1988, după care s-a angajat la Direcția Silvică Suceava, Ocolul Silvic Vama. În perioada 1998-2005 a fost consilier de vânătoare la Garda Forestieră Suceava, iar în perioada 2005-2008 a fost șef serviciu la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Direcția Fondului Forestier Bisericesc. În 2009, lucra la Baza Didactică de Cercetare și Activități Aplicative din Frasin. În 2010, a obținut titlul de Doctor de la Universitatea de Ştiințe Agricole și Medicină Veterinară Iași, cu o teză de doctorat despre gestionarea fondului cinegetic din județul Suceava. Conform libertatea. ro, Mugurel Munteanu este și șef de lucrări la Universitatea de Agronomie și Ştiințe Veterinare din Iași.

Cel mai priceput silvicultor la afaceri cu Spitalul sucevean

Multiplele preocupări în domeniul silviculturii nu l-au oprit pe Munteanu să obțină rezultate excepționale în afacerile derulate în județul Suceava prin firma Antramicons SRL, pe care el o controlează, conform declarațiiilor unicului acționar și administrator al firmei – Liliana-Angelica Crăciunaș.

Analizând activitatea firmei de pe SEAP (portalul guvernamental de transparență în achiziții publice), presa centrală a descoperit contracte în valoare de peste  7,5 milioane de euro ale firmei controlate de Munteanu încheiate în ultimii ani cu Spitalul Județean Suceava:

  • 21 octombrie 2019: contract de peste 1,7 milioane de euro fără TVA pentru construirea și amenajarea laboratorului de medicină nucleară către firma Antramicons din localitatea Pojorâta, județul Suceava. Contractul a fost atribuit prin de selecție de oferte, însă a fost depusă doar oferta firmei câștigătoare.
  • 3 aprilie 2019: contract de aproape 880.000 de euro cu Antramicons pentru amenajarea subsolului pavilionului Secției Boli Infecțioase, atribuit tot prin procedură simplificată.
  • 18 octombrie 2017: contract de aproape 800.000 de euro cu firma Antramicons pentru modernizarea Secției de Îngrijiri paliative. Din nou procedură simplificată.
  • 25 iulie 2017: contract de aproape 4,2 milioane de euro cu Antramicons pentru construcția unui corp nou de clădire la spital. Procedură simplificată.

De notat că toate aceste contracte, monitorizate de G4Media.ro, au fost acordate prin selecție de oferte și, de multe ori, a fost depusă doar oferta firmei câștigătoare.

Cabaniera și silvicultorul din umbră, pricepuți la orice lucrare plătită din bani publici

Necunoscuta firmă din Pojorâta se pricepe la tot. Dacă despre activitatea micuței pensiuni “Perla Rarăului” nu putem spune mare lucru, celelalte activități ale firmei ANTRAMICONS merg din plin, obținând contracte foarte bune și în afara Spitalului Județean în anii 2019 – 2020:

  • Construire infrastructură de agrement – Primăria Târgu Neamț – 12.000.770 lei – contract câștigat în 27,02,2020
  • Reabilitare și modernizare dispensar uman comuna Timișești (Neamț) – 2.268.368 lei – câștigat în 27.02.2020
  • Servicii proiect tehnic, execuție trotuare în comuna Voitinel – 1.188.084 lei – câștigat în 17.02.2020
  • Alimentare cu apă comuna Vama – aproximativ 3.000.000 lei – cîștigat în 09.07.2019.

 Crăciunaș și umbritul Munteanu – exemplu de eficiență și profitabilitate pentru firmele mari

Am prezentat mai sus datele de acum, dar este interesant începutul “fenomenului” Antramicons, care poate fi considerat un exemplu economic și managerial pentru mediul de afaceri sucevean. Spunem că merită studiată evoluția acestei firme deoarece ANTRAMICONS din Pojorâta, administrată de o cabanieră care spune că de fapt afacerile le face un silvicultor pe nume Munteanu, are rezultate excepționale în activitatea prestată până acum.

Din datele disponibile public, am realizat un tabel comparativ cu principalii indicatori ai firmei de la Pojorâta:

Deoarece rezultatele  unei firme trebuie analizate prin comparație cu un competitor, am pus în oglindă datele firmei ANTRAMICONS cu o altă firmă, având același CAEN și obiect de activitate. Am ales, la întâmplare, firma care realizează acum centura Rădăuțiului, SC TEHNOSTRADE SRL, aparținînd cunoscutului om de afaceri băcăuan Dorin Umbrărescu.

Comparând rezultatele celor două firme se pot trage câteva concluzii:

  1.  Firma suceveană este mult mai profitabilă decât cea băcăuană sub aspectul profitului și al cifrei de afaceri /salariat;
  2. În raport cu valoarea infimă a activelor imobilizate (echipamente, /-mașini, utilaje) de către firma suceveană, ea este de 186 de ori mai profitabilă decât firma Tehnostrade, realizând un profit de 7.45 lei /1 leu active imobilizate, față de 0,04 lei/1 leu de active imobilizate (în cazul băcăuanilor);
  3. În locul lui Dorin Umbrărescu ne-am putea pune problema ce nu merge în modelul de afaceri urmat de companiile dânsului, de vreme ce „ia bătaie”, la scor, la indicatorii relevanți și comparabili de activitate, de la o firmă care are doar o pensiune la Pojorâta.

„Succesuri” constante ale ANTRAMICONS în colaborarea cu unele primării sucevene

Analizând anii de început ai firmei se poate constata că aceasta și-a fidelizat un număr de primării sucevene care, motivate cu siguranță doar de calitatea lucrărilor efectuate, au menținut cu firma Antramicons relații de colaborare, mai ales prin contracte de cumpărare directă, fără licitație. Astfel, putem remarca, pentru anii 2016-2018, o conlucrare bună cu primăriile Vama, Voitinel, Rădășeni și municipiul Rădăuți.

De exemplu, Primăria Voitinel a achiziționat lucrări în valoare de 282.102 lei, prin 3 contracte, Primăria Vama, doar în 2017, a acordat lucrări de 639.560 lei.

Este semnificativ de observat că Primăria Voitinel, de exemplu, deși realizează sistematic venituri proprii în proporție de 13% din total buget, restul de 87% fiind defalcat de autoritățile județene, pe baza legislației bugetare, găsește resurse de voință și de ingeniozitate administrativă pentru a-și realiza investițiile programate, așa după cum se poate observa din execuția bugetului comunei în trimestrul IV al anului 2019. (O.S.)

Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …

No comments

  1. Asa, si??? Au sa puie mainile pi chept s-or sa plece din lumea asta tot in kooorul gol precum au vinit pi lume.
    Numa’ faptili le-or lua cu dansii. Dincolu’ nu mai merge nici cu kooruptia, nici cu masoneria, nici cu nica’.

  2. Vasilica Mihoc

    Flutur, Flutur uber alles!

  3. Prevad o triere a cadrelor de nadejde a PNL Suceava si o ingrosare a randurilor condamnatilor pentru acte de coruptie .
    Vezi dnu. Flutur , daca ai tipat ” la puscarie Nastase ” , cred ca ti se intoarce ……. Bafta

  4. Este convingatoare imaginea cu” specialistii” in astfel de manareli Iohanis , Flutur ……..

  5. Foarte destept acest Munteanu. Sa faci laboratoare nucleare cand tu esti doar padurar. Probabil autodidact.
    Zeus trebuia ,sa isi faca pensiune, vile etc, nu?