Wednesday , February 1 2023

În doar 24 de ore, în județul Suceava au avut loc 33 de incendii de vegetație uscată

Pompierii suceveni au anunțat marți faptul că din cele 40 de incendii înregistrate în 24 de ore pe raza județului Suceava, 33 au fost de vegetație uscată. În aceste misiuni au fost angrenați peste 150 de pompieri militari cât și personal al Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, personal apartinând ocoalelor silvice și cetățeni din apropierea zonelor afectate.

Ca urmare a acestor incendii au fost afectate:  30 ha vegetație uscată; 340 ml gard; 2 anexe; o locuință. De asemenea, focul a  distrus 10.000 salcâmi și  50 de arbuști de cătină.

În încercarea de a mai stăvili avântul “gospodăresc” al piromanilor, ieri după-amiază  ISU Suceava a transmis prin intermediul Ro-Alert un mesaj sucevenilor prin care a adus la cunoștința oamenilor efectele pe care le pot avea aceste incendii de vegetație scăpate de sub control, dar și despre sancțiunile ce pot fi primite de către cei care provoacă astfel de catastrofe.

În ultimele zile au fost aplicate amenzi contravenționale în cuantum total de 20.000 lei pentru arderea resturilor vegetale fără luarea masurilor împotriva propagării focului la vecinătăți, în baza art. 1, alin. (3), lit. ,,r” din HG nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor.

Luni, la orele 13:41, un pădurar  în cadrul Ocolului Silvic Dolhasca a anunțat la 112 izbucnirea unui incendiu în zona pădurii UP II Dolhești. Focul se manifesta pe un teren agricol, arzând vegetația uscată din zona cantonului. Pădurarul a încercat să stingă focul, însă datorită vegetației uscate și a vântului, focul s-a deplasat către pădure, arzând frunzele din acesta.

La fața locului au intervenit 2 echipaje de pompieri din cadrul Municipiului Fălticeni care au procedat la lichidarea în totalitate a focului.

Din declarația, a rezultat că focul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 4 hectare, în cadrul fondului forestier, însă nu a fost afectat vreun copac, arzând doar vegetația uscată de frunze. Tot acesta a mai precizat că focul a pornit de la aproximativ 200 metri de fondul forestier, de pe un teren agricol, fiind pus de o persoană cu scopul de a-și curăța terenul de vegetație uscată.

Tot luni, la ora 14:57 Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată prin 112 de către I. Fedea, din Suceava, despre faptul că în timp ce a dat foc unei grămezi de vegetație uscată incediul s-a extins către o porțiune de grădină ce aparține unui alt vecin și în încercarea de a stinge focul, bărbatul a suferit arsuri de gradul I la nivelul feței și o ușoară itoxicație cu fum. Acesta a fost preluat în scurt timp de către un echipaj de ambulanță și trasportat la Spitalul Județean Suceava pentru investigații, având arsuri de gradul I la nivelul feței și  intoxicație cu fum.  La fața locului s-a deplasat în scurt timp un echipaj de pompieri care a localizat și lichidat focul. Din procesul verbal de constatare al acestora, s-a constatat faptul că focul a distrus aproximativ 5000 metri pătrați de vegetație uscată, cu pericol de propagare. Din declarațiile vecinilor s-a stabilit faptul că I. Fedea, în timp ce a încercat să ardă vegetație uscată de pe terenul acestuia, a observat că focul se extinde, iar în încercarea de a-l stinge a suferit arsuri la nivelul feței.

La orele 15:23,  a fost anunțată prin 112 izbucnirea unui incendiu la o locuință din Frumosu. În jurul orelor 15:00, H. Ignat a efectuat lucrări de igienizare a terenului proprietate, aflat în apropierea locuinței, a incendiat o movilă de resturi vegetație uscată și, din cauza vântului puternic, focul s-a extins la un molid, arzând o parte din coronamentul acestuia și vegetația uscată de pe o suprafață de circa 6 mp de teren din jurul movilei. Incendiul a fost stins de către pompierii militari din cadrul Detașamentului C-lung Moldovenesc și pompierii civili din cadrul SVSU Frumosu, bărbatul fiind amendat.

C. Emil, din satul Deleni, comuna Pîrteștii de Jos, în jurul orelor 15:00, a dat foc la iarba din apropierea casei sale, însă focul s-a extins, extinzându-se la casa nelocuită a acestuia, care a ars aproape în totalitate. La fața locului au intervenit două autospeciale de Pompieri,din cadrul Detașamentului de Pompieri Solca și Cacica, care au localizat și lichidat incendiul, precizând faptul că vor înainta documentația întocmită către ISU Suceava , în vederea sancționării lui C. Emil, pentru incendierea vegetației. (O.S.)

 

Vezi si

”Spune NU cariilor!”, campanie de igienă orală derulată în 94 unități de învățământ, la inițiativa Grădiniței ”Țăndărică” Suceava

”Scopul campaniei a fost îndeplinit cu succes prin intermediul numeroaselor activități desfășurate prin mijloace de …