Thursday , April 25 2024

In curând, case de marcat la tarabele din piaţă

Primarul Ion Lungu apreciază că în curând se va pune problema dotării producătorilor ce vând produse agricole în pieţe cu case de marcat electronice, conform noilor prevederi în materie fiscală. Până atunci se vor stabili taxele pentru eliberarea atestatelor de producător şi a carnetelor de comercializare, în cuantum de 80 respectiv 20 de lei anual

piata


Barabulele, murăturile, morcovii, ţelina, borşul de putină, pătrunjelul şi păstârnacul, practic orice marfă ce se comercializează prin pieţele din Suceava ca şi în cele din întreaga ţară se vor supune legislaţiei fiscale, iar vânzarea acestora va trebui să fie evidenţiată prin emiterea de bonuri fiscale, pentru care ţăranii producători vor trebui să achiziţioneze case de marcat electronice fiscale.
In ceea ce priveşte necesitatea ca persoanele care vând în piaţă, producători sau nu, să se doteze cu case de marcat electronice, conform noilor prevederi în materie fiscală cuprinse într-o ordonanţă de guvern, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu consideră că din lectura acelui act normativ, “cam aşa ar rezulta”. “Actul normativ spune că pentru orice produs care se vinde trebuie să se dea bon fiscal. Sunt discuţii pe această temă, probabil până la urmă se va ajunge şi aici, să se doteze şi tarabele din piaţă cu case de marcat”, a apreciat Ion Lungu.
Primarul municipiului reşedinţă de judeţ a arătat ieri într-o conferinţă de presă că Primăria se pregăteşte să aplice noua lege în ceea ce priveşte protejarea producătorilor autohtoni. “Aşa cum se ştie, certificatul de producător va fi înlocuit cu un atestat de producător, care va fi avizat şi de Asociaţia Producătorilor şi un canret de comercializare. Aceste documente se eliberează de către primării şi ca atare în şedinţa de Consiliu Local din data de 26 februarie vom stabili taxele pentru eliberarea acestor documente pe care noi le-am propus să fie de 80 de lei anual taxa pentru eliberarea atestatului de producător şi de 20 de lei anual taxa pentru elibe-rarea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol” a pus Ion Lungu.
El a arătat că, cel puţin în Piaţa centrală este asigurat spaţiu de vânzare în proporţie de mai mult de 40%, limita minimă prevăzută de lege, pentru producătorii autohtoni, cei care vând pe bază de certificat de producător, Lungu sperând ca odată cu eliberarea acestor noi documente să se poată încuraja mai mult producătorii locali, care vând produsele la un preţ mai bun pentru populaţia municipiului. Primarul a arătat că aceste măsuri vor fi aplicate în toate pieţele din municipiul Suceava, inclusiv în piaţa angro din zona industrială Burdujeni. La Piaţa Centrală urmează să fie demarată o licitaţie pentru o investiţie de modernizare a acesteia iar lucrările se vor face pe module. Jumătate din piaţă va fi afectată, în timp ce cealaltă jumătate va fi funcţională asigurându-se concomitent şi acel procent de minim 40% pentru producătorii autohtoni. (N.R.)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …