Tuesday , December 6 2022

In cadrul Spitalului Judeţean va fi înfiinţată o unitate pentru accidentele vasculare cerebrale acute

Ministerul Sănătăţii a reglementat statutul acestor unităţi printr-un  ordin emis la data de 20 noiembrie 2015. In cadrul spitalului sucevean funcţionează un astfel de centru, care nu are însă încheiat contract cu CAS, aşa că, deşi majoritatea clienţilor provin din rândul pacienţilor internaţi la secţia de Cardiologie a unităţii spitaliceşti sucevene, bolnavii sunt obligaţi să plătească intervenţiile 

Spitalul judetean Sueava, 17 nov 2011 (26) [800x600]

Ministerul Sănătăţii a reglementat prin  ordinul 1 408 din 20 noienbrie 2015, înfiinţarea unei unităţi, şi la Spitalul Judeţean Suceava, de tratare a accidentelor vasculare cerebrale acute, unitate ce va avea minim patru paturi specifice secţiilor de terapie intensivă, pentru monitorizare cardiovasculară, respiratorie, a gazelor sanguine, a temperaturii corporale a pacienţilor şi a presiunii intracraniene. Aceste paturi vor beneficia de sursă individuală de oxigen dar şi de dispozitive de aspiraţie mecanică a secreţiilor orale şi din căile respiratorii superioare. Unitatea va mai dispune de cel puţin două truse de intubaţie şi de un aparat EKG portabil. Unitatea de accidente vasculare cerebrale acute trebuie să aibă acces permanent şi de urgenţă la computerul tomograf al Spitalului Judeţean.
In cadrul unităţii spitaliceşti sucevene există încă din luna octombrie a anului 2012 un astfel de centru, mai exact Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională care, deşi funcţionează în cadrul Spitalului Judeţean iar pacienţii trebuie să fie internaţi în secţia de Cardiologie a unităţii, nu au încheiat nici un fel de contract cu reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, iar bolnavii trebuie să plătească integral costul acestor investigaţii.
“Urgenţele beneficiază de tratament gratuit”, ne-a declarat doctorul Tiberius Brădăţan, directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava. Cu toate acestea, o pacientă din Gura Humorului care a suferit o intervenţie într-un caz de anevrism cerebral gigant, la sfârşitul lunii trecute, a avut de achitat o notă de plată consistentă la externarea din spital, deşi în momentul când a fost transferată de la Spitalul din Gura Humorului de către un echipaj de Ambulanţă, pe fişa pacientei era specificat “accident vascular cerebral, prezentând stare confuzională şi tulburare majoră de echilibru la internare”.
“Criteriile de departajare a urgenţelor sunt foarte stricte”, a declarat directorul Tiberius Brădăţan. Pacienţii plătesc, deşi acest centru încasează fonduri pentru derularea Programului Naţional de Radiologie intervenţională cât şi pentru Programul derulat de Ministerul Sănătăţii pentru tratamentul accidentelor vasculare acute. (Cristina RUSTI)

Vezi si

AirConnect iar spune că va zbura vara viitoare de la Suceava la Constanța

AirConnect va zbura vara viitoare de la Constanța la Suceava, Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca, a …