Friday , April 19 2024

În acest an, „lupta” pentru atragerea liceenilor s-a mutat în online

Liceele din județ au început să își promoveze oferta educațională pentru anul școlar viitor pe internet, prin postarea de pliante cu informațiile necesare absolvenților de clasa a VIII-a. Miza rămâne aceeași și în acest an, și anume realizarea cifrei de școlarizare, care atrage după sine o finanțare pe măsura necesităților, însă posibilitatea de a-i convinge pe absolvenții claselor a VIII-a să aleagă un liceu sau altul nu mai depinde nici de puterea de convingere a liceenilor care promovau oferta educațională la târgul de profil, nici de estetica pliantelor și nici de dotarea unităților de învățământ sau multitudinea premiilor și medaliilor afișate pe standuri. In acest an, ”bătălia” se dă online, iar cele mai puternice argumente de convingere le reprezintă reputația câștigată de licee de-a lungul anilor și clasamentele rezultate în urma procentelor de promovare a examenelor susținute de absolvenții lor  

Planul de școlarizare pentru anul școlar 2020-2021 a fost aprobat de Ministerul Educației, astfel că unitățile de învățământ au început să își promoveze oferta educațională în spațiul virtual, în condițiile actuale. În mod normal, în luna aprilie ar fi trebuit să aibă loc Târgul liceelor, eveniment în cadrul căruia, an de an, unitățile de învățământ puteau influența opțiunile elevilor de clasa a VIII-a cu privire la alegerea liceului și a specializării, sute dintre ei fiind nehotărâți cu privire la drumul de viitor pe care urmează să pășească în această vară. Standurile liceelor promovau activitatea școlară, concursurile organizate anual, oportunitățile de studiu, dar și dotarea unităților de învăț, premiile obținute de elevii lor și chiar prezentau live sesiuni de coafură, manichiură sau alte îndeletniciri deprinse de-a lungul anilor de studiu.

Miza rămâne aceeași și în acest an, și anume realizarea cifrei de școlarizare, care atrage după sine o finanțare pe măsura necesităților, însă posibilitatea de a-i convinge pe absolvenții claselor a VIII-a să aleagă un liceu sau altul nu mai depinde nici de puterea de convingere a liceenilor care promovau oferta educațională la târgul de profil, nici de estetica pliantelor și nici de dotarea unităților de învățământ sau multitudinea premiilor și medaliilor afișate pe standuri. În acest an, ”bătălia” se dă online, iar cele mai puternice argumente de convingere le reprezintă reputația câștigată de licee de-a lungul anilor și clasamentele rezultate în urma procentelor de promovare a examenelor susținute de absolvenții lor.

Planul de școlarizare al Colegiului Național ”Petru Rareș” Suceava pentru anul școlar viitor cuprinde la profilul umanist o clasă la specializarea științe sociale și câte o grupă la științe sociale bilingv engleză, respectiv bilingv franceză. La profilul real, sunt disponibile 3 clase și două grupe de matematică-informatică și o clasă și două grupe la specializarea științele naturii.

Oferta Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Suceava cuprinde două clase la profilul real, specializarea matematică-informatică, iar la profilul uman sunt disponibile trei clase la specializarea științe sociale și una la filologie. În ceea ce privește profilul pedagogic, planul de școlarizare include două clase la specializarea învățător/ educatoare. Reprezentanții colegiului au elaborat un pliant ce cuprinde toate informațiile despre admitere, numărul de locuri la fiecare specializare în parte și ultima medie cu care s-a intrat anul trecut, dar și câteva imagini pe care le consideră reprezentative pentru activitatea didactică desfășurată de profesori și elevi.

 

Candidații cu medii de admitere sub 5 vor intra la școlile profesionale  și colegiile tehnice și-au postat pe site-urile proprii pliante cu oferta educațională, imagini cu activitățile elevilor de la diferite specializări și cu dotările unității, menite să atragă cât mai mulți candidați, spre realizarea cifrei de școlarizare propusă pentru anul școlar 2020-2021. Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” Suceava propune elevilor de clasa a VIII-a patru clase la învățământul tehnologic de zi, nouă specializări la școala profesională, dintre care trei reprezintă noutăți, și o clasă la specializarea asistent manager unități hoteliere la școala postliceală. ” Suntem o școală cu peste 50 de ani de istorie și tradiție didactică și oferim beneficiarilor noștri servicii de educație și formare profesională ce au la bază calitatea, performanța, promovarea valorilor europene, egalitatea șanselor și deschiderea spre învățare pe tot parcursul vieții în următoarele domenii de formare: fabricarea produselor de lemn, mecanică, electromecanică, protecția mediului, turism și alimentație, comerț, chimie industrială, estetica și igiena corpului omenesc, prin învățământ liceal, profesional și postliceal”, este mesajul care însoțește informațiile din pliantul pentru admiterea la Colegiul ”Petru Mușat” Suceava.

Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava are în ofertă șapte clase la școala profesională și învățământul dual, pe trei domenii, și 5 clase la liceu, ce vizează 4 calificări, iar Colegiul Tehnic Rădăuți pune la dispoziția absolvenților de gimnaziu 10 clase la învățământul liceal și alte trei la cel profesional.

O mare parte din liceele din județ nu și-au actualizat paginile de internet și nici nu au propriile pagini pe rețelele de socializare atât de populare în rândul elevilor, deci nici oferta de școlarizare pentru anul școlar viitor nu a fost publicată. Potriviti Inspectoratului școlar Județean Suceava, se înregistrează o scădere semnificativă a populației școlare la învățământul liceal, de la 846 de clase câte funcționează în acest an școlar, la doar 808 aprobate pentru anul școlar 2020-2021. Concret, este vorba despre o scădere de la 22.855 de elevi, la cei 22.454 prevăzuți în cifra de școlarizare pentru anul școlar viitor. În evidențe există 7.022 de elevi de clasa a VIII-a care urmează să promoveze învățământul gimnazial și să participe la admiterea computerizată din această vară.

La admiterea la liceu de anul acesta vor putea participa doar elevii care vor obține medii peste 5 la Evaluarea Națională și la absolvirea gimnaziului, după cum a stabilit Ministerul Educației. Drept urmare, elevii care vor obține o medie de admitere sub 5 vor intra în învățământul profesional.

Completarea de către elevi a opțiunilor în fișele de înscriere se va desfășura în perioada 2 – 6 iulie, iar prima repartizare computerizată la liceu va avea loc pe 10 iulie. (Oana NUȚU)

Vezi si

Flutur și-a înregistrat candidatura la președinția CJ Suceava. ”Candidez pentru continuarea marilor proiecte”

Președintele organizației județene Suceava a Partidului Naţional Liberal, Gheorghe Flutur, este primul care și-a înregistrat …