Wednesday , April 24 2024

În acest an, DGASPC Suceava a înregistrat 700 de sesizări cu privire la abuzuri asupra copiilor, iar 185 de minori au fost preluați în regim de urgență

Din cele peste 700 de sesizări, 665 au fost confirmate, însă victime au fost mult mai multe, după cum atrag atenția specialiștii, deoarece o sesizare înseamnă situația dintr-o familie cu unul sau mai mulți copii. Nu mai puțin de 185 de copii au fost preluați în sistemul de protecție în regim de urgență, restul cazurilor rămânând în atenția și monitorizarea asistenților sociali și a autorităților locale. În fiecare an, prea puțini copii sunt reintegrați în familiile naturale și mult prea mulți copii sunt preluați în sistemul de protecție, care le devine casă și familie. De Ziua Mondială a Drepturilor Copilului, 20 noiembrie, DGASPC Suceava a transmis un Apel către Părinți, în primul rând, dar și către specialiștii din orice domeniu .

În fiecare an, pe 20 noiembrie, este marcată Ziua Mondială a Drepturilor Copilului. Elevii și preșcolarii, sub îndrumarea cadrelor didactice, organizează tot felul de acțiuni și activități de conștientizare a drepturilor copiilor sau campanii de activism. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava a transmis, cu această ocazie, un Apel către Părinți, în primul rând, dar și către specialiștii din orice domeniu.

”În fiecare zi, din păcate, drepturile copiilor sunt grav încălcate, în primul rând chiar de către cei care le-au dat viață, părinții lor! Spunem acest lucru în deplină cunoștință de cauză, pentru că zilnic ne confruntăm cu apeluri și sesizări cu privire la abuzuri, neglijare sau exploatare asupra copiilor care, în sânul familiei ar trebui să fie ocrotiți, protejați și crescuți cu iubire și în deplină siguranță!

Cu siguranță, la rândul lor, părinții au fost victime în copilărie și au ajuns victime dar și agresori la vârsta adultă, poate abandonul școlar și lipsa banilor și a locurilor de muncă, poate lipsa unei educații parentale (care ar trebui să aibă loc în ultimii ani de liceu ai tinerilor care, de multe ori ajung părinți mult prea devreme și mult prea ușor!), sunt cu siguranță mulți factori care creează victime în continuare, în rândul copiilor!”, se arată într-un mesaj transmis de DGASPC Suceava.

Numai în județul Suceava, de la începutul acestui an, DGASPC Suceava a înregistrat peste 700 de sesizări cu privire la abuzuri asupra copiilor, din care 665 au fost confirmate. Însă victime au fost mult mai multe, după cum atrag atenția specialiștii, deoarece o sesizare înseamnă situația dintr-o familie cu unul sau mai mulți copii. Nu mai puțin de 185 de copii au fost preluați în sistemul de protecție în regim de urgență, restul cazurilor rămânând în atenția și monitorizarea asistenților sociali și a autorităților locale.

În fiecare an, prea puțini copii sunt reintegrați în familiile naturale și mult prea mulți copii sunt preluați în sistemul de protecție, care le devine casă și familie.

Copiii care au vârste sub 7 ani, sunt plasați doar în familii de asistenți maternali profesioniști (la acest moment în rețeaua de asistență maternală sunt ocrotiți peste 500 de copii și tineri), copiii cu vârste mai mari sunt plasați în case de tip familial sau apartamente (peste 300 de copii și tineri) unde condițiile de locuit sunt la standarde europene. Alți peste 500 de copii și tineri, se află în plasament la bunici, unchi, frați sau alte persoane, cauzele principale, în acest din urmă caz, fiind plecarea părinților la muncă în străinătate, informează DGASPC Suceava.

”Și, totuși, oricât de bune sunt condițiile oferite în sistemul de protecție, oricât de specializat este personalul care se ocupă de creșterea și ocrotirea copiilor, sistemul de protecție nu este ACASĂ, nu suplinește dragostea părinților și nici legăturile de sânge care sunt esențiale în dezvoltarea armonioasă a copiilor și tinerilor. În această zi, atragem din nou atenția nu numai părinților, ci și rudelor și comunităților locale, cu privire la importanța creșterii în familia naturală a oricărui copil, a dezvoltării armonioase în comunitatea din care face parte iar noi toți, suntem responsabili pentru fiecare copil care se naște! Orice copil are dreptul, în primul rând, la o viață normală în nucleul esențial, care se numește familie, orice copil are dreptul la identitate, la educație, la sănătate, orice copil trebuie respectat și crescut în spiritul unor valori esențiale care ne definesc ca neam și ca țară!”, a transmis DGASPC Suceava, cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Copilului. (O. N.)

 

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …