Thursday , February 9 2023

In acest an, bicicliștii au fost implicați în 60 de accidente rutiere pe șoselele din județ

Din totalul celor 60 de evenimente rutiere petrecute de la începutul anului, opt au fost accidente grave, soldate cu doi morți și șase grav răniți, 51 au fost accidente ușoare și un eveniment soldat doar cu pagube materiale. De remarcat că în 52 de cazuri vina pentru producerea accidentelor a fost a bicicliștilor, inclusiv în cazul celor două accidente mortale  

 biciclisti

Având în vedere faptul că pe perioada vacanței tinerii au considerabil mai mult timp liber, polițiștii Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava desfășoară o serie de activități specifice, menite să conștientizeze toți participanții la trafic, în special bicicliștii cu privire la riscurile la care se expun prin nerespectarea ­le­gislației rutiere.

În perioada 1 ianuarie – 31 mai 2017, pe raza județului Suceava s-au produs 60 de accidente rutiere în care au fost implicați bicicliști, înregistrându-se o creștere cu șase accidente a numărului de astfel de evenimente rutiere, față de perioada corespondentă din anul 2016.

Din totalul celor 60 de evenimente rutiere analizate, opt au fost accidente grave soldate cu doi morți și șase grav răniți, 51 au fost accidente ușoare și un eveniment soldat doar cu pagube materiale, în timp ce în primele cinci luni ale anului anterior, din cele 54 de accidente, opt au fost grave soldate cu trei morți și cinci grav răniți grav și restul de 46 ușoare.

De remarcat că în 52 de cazuri vina pentru producerea accidentelor a fost a bicicliștilor, inclusiv în cazul celor două accidente mortale.

Cele mai multe accidente s-au produs pe raza de competență a Poliției municipiului Suceava, Poliției municipiului Rădăuți și Poliției orașului Vicovu de Sus.

Cele mai grave astfel de accidente din perioada 1 ianuarie – 31 mai 2017 s-au produs în localitățile Horodnic de Sus și Vicovu de Sus, soldate cu câte un mort.

În primele cinci luni ale anului 2017, un număr de 17 bicicliști implicați în evenimente rutiere s-au aflat sub influența băuturilor alcoolice, comparativ cu primele cinci luni din 2016, când opt bicicliști s-au aflat sub influența băuturilor alcoolice.

În ceea ce privește frecvența accidentelor, se remarcă luna aprilie, cu 28 de evenimente rutiere, în timp ce pentru anul 2016 se remarcă, în special, lunile de vară, iunie – 35, iulie – 29 și august – 28.

Tocmai de aceea polițiștii desfășoară în aceste zile acțiuni de prevenire, informare și res­ponsabilizare a bi­ci­cliștilor.

În perioada 12 – 15 iunie 2017, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști din cadrul Serviciului Rutier – IPJ Suceava și agenți din cadrul posturilor de poliție din zonele Bunești, Preutești,  Fălticeni, Capu Codrului, Cornu Luncii, Păltinoasa, Marginea, Horodnic de Sus, Vicovu de Jos au organizat și desfășurat o acțiune de prevenire a accidentelor rutiere cu implicarea bicicliștilor pe DN2, DJ 208, DJ 208A, DN2E, dar și pe drumurile adiacente.

Au fost depistați în trafic peste 100 de bicicliști care nu purtau veste reflecto­rizante și nu aveau vehiculele dotate cu elemente reflectorizante. Un număr de 16 bicicliști nu împliniseră încă vârsta de 14 ani. Tuturor acestora le-au fost oferite veste reflectorizante, elemente reflecto­rizante și pliante cu caracter informativ.

Activitățile din trafic au fost completate și cu acțiuni de informare în unitățile de învățământ, peste 500 de elevi fiind informați cu privire la pericolele gene­rate de nerespectarea legislației rutiere în contextul apropierii vacanței de vară.

Reamintim cetățenilor faptul că ­neres­pectarea legislației specifice de către bicicliști se sancționează cu amenzi din clasa a treia de sancțiuni. Nerespectarea acestor reguli se sancționează cu 6 – 8 puncte amendă. Un punct amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, deci 145 de lei. Astfel, amenzile se încadrează între 870 și 1.160 de lei. (D.Z.)

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …