Sunday , February 5 2023

În acest an, 33 de copii adoptabili din sistemul de protecție din Suceava și-au găsit o familie

Din anul 2016 până în octombrie 2020, au fost declarați adoptabili un număr de 191 de copii din județul Suceava, iar în această perioadă 171 de familii au adoptat copii. In acest moment, 74 de familii sucevene sunt atestate de DGASPC Suceava pentru a adopta. Potrivit DGASPC Suceava, 33 de copii adoptabili și-au găsit o familie dispusă să le acorde iubirea și îngrijirea de care au nevoie, iar pe rolul instanței se mai află 4 dosare de încredințare în vederea adopției

La nivelul județului Suceava există 1.451 de copii aflați în sistemul de protecție cu măsură de ocrotire în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, dintre care 177 de copii cu vârste până în 10 ani (34 sunt în centre rezidențiale de stat și 143 în plasament la asistenți maternali profesioniști) sunt considerați adoptabili. O mare parte dintre ei însă sunt vizitați de părinți sau rude ori sunt grupe de frați si nu se poate deschide procedura de adopție pentru ei, deoarece frații mai mari nu-și doresc adopția.

Din anul 2016 până în octombrie 2020, au fost declarați adoptabili un număr de 191 de copii din județul Suceava, iar în această perioadă 171 de familii au adoptat copii. În acest moment, 74 de familii sucevene sunt atestate de DGASPC Suceava pentru a adopta.

Potrivit DGASPC Suceava, anul acesta, până la acest moment, s-au făcut 23 de deschideri de procedură de adopție, cu sentințe definitive, ceea ce înseamnă că 33 de copii adoptabili și-au găsit o familie dispusă să le acorde iubirea și îngrijirea de care au nevoie, iar pe rolul instanței se mai află 4 dosare de încredințare în vederea adopției.

”Pentru marea majoritate a familiilor care doresc să adopte un copil nu contează etnia. De-a lungul anilor au fost adoptați și copii de etnie romă, ceea ce înseamnă că nu acesta este impedimentul cel mai mare la a găsi o familie pentru un copil. De aceea adopția înseamnă împlinirea unui vis prin iubire pentru cele 171 de familii care au adoptat din anul 2016 până în prezent, de când legea a fost modificată”, au transmis reprezentanții DGASPC Suceava.

Un copil poate deveni adoptabil doar dacă are instituită măsura plasamentului de protecție specială la asistent maternal profesionist sau în sistem rezidențial, cu excepția copilului din familie pe care îl adoptă soțul/soția care nu este părinte natural sau care se află în plasament la o rudă până la gradul IV care își manifestă dorința să-l adopte. Un copil poate fi adoptat numai după ce instanța l-a declarat adoptabil.

Vârsta copilului, primul criteriu de selecție al familiilor care vor să adopte

Nu orice familie poate să adopte un copil. Este importantă motivația care stă la baza unei astfel de decizii deoarece ”familiile care își doresc să adopte, de fapt își doresc să devină părinți, să treacă prin experiența de a fi părinte cu toate bucuriile, emoțiile și împlinirile generate de creșterea și educarea unui copil”. Potrivit specialiștilor suceveni, familiile interesate să adopte au câteva criterii de selecție, primul fiind vârsta copilului, apoi sexul, starea de sănătate și etnia.

Condițiile pe care o familie trebuie să le îndeplinească pentru a deveni părinți adoptivi sunt prevăzute de Legea 273 republicată în 2016 și Normele metodologice care prevăd existența garanțiilor materiale și morale ale potențialilor părinți adoptivi, care trebuie dovedite cu documente, adeverințe de venit și recomandări, precum și adeverințe medicale și de la medicul psihiatru care dovedesc inexistența impedimentelor la adopție.

De asemenea, cei care doresc să adopte trebuie să urmeze cursurile care au loc la sediul DGASPC Suceava și să participe la întâlnirile de evaluare prevăzute de lege pentru a putea obține Atestatul de familie/persoană aptă să adopte. Acesta se poate obține în termen de 90 de zile de la depunerea cererii dacă sunt îndeplinite toate condițiile prevăzute de lege și familia parcurge toate etapele de evaluare. Apoi copilul adoptabil este încredințat familiei interesate să-l adopte pentru o perioadă de 3 luni, timp în care se face acomodarea.

Durata de timp dintre eliberarea atestatului și încredințarea în vederea adopției este mai mare sau mai mică, în funcție de caracteristicile copilului pe care familia dorește să-l adopte și depinde de criteriile de selecție. Potrivit reprezentanților DGASPC Suceava, cei mai mulți dintre viitorii părinți își doresc copii cu vârste cuprinse între 0 și 8 ani, sănătoși, în egală măsură băieți și fete. Cu cât criteriile de selecție sunt mai rigide cu atât este mai dificil de identificat un copil care să corespundă cerințelor familiei adoptive. Cu cât familia este mai flexibilă cu privire la vârstă, număr de frați, sex sau etnie, cu atât perioada privind procedura de adopție se poate scurta. (Oana NUȚU)

secretarasite

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …