Wednesday , April 24 2024

În această lună, numărul testelor antigen efectuate în școli aproape s-a triplat

DSP Suceava a informat că, de la începutul semestrului II al actualului an școlar, au fost testate 325 de persoane, dintre care 234 în cele trei săptămâni de școală din luna martie, iar 91 în luna februarie. Procentul de pozitivare din luna martie este relativ același cu cel din februarie, și anume 10,7%, ceea ce înseamnă că situația este constantă din acest punct de vedere și că părinții au dat dovadă de responsabilitate și nu au trimis elevii cu simptome de boală la școală. În ultimele săptămâni, numărul zilnic al cazurilor de COVID raportate de unitățile de învățământ din județ nu a trecut de 10, situația menținându-se constantă.

În condițiile în care Ministerul Educației a informat că, la nivel național, nu au fost efectuate nici măcar 5.000 de teste antigen, în unitățile de învățământ din județul Suceava nivelul de testare a înregistrat o creștere semnificativă, comparativ cu luna februarie. Informațiile furnizate de cabinetele școlare și centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată că au fost testate 325 de persoane, dintre care 234 în cele trei săptămâni de școală din luna martie, iar 91 în luna februarie, pe parcursul primelor 3 săptămâni de la reluarea cursurilor. ”Până în momentul de față, s-au folosit de către cabinetele școlare din județ un număr de 325 teste rapide. Dintre acestea, 35 au fost pozitive, restul negative”, a informat Gabriela Băncilă, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava.

În perioada 8-28 februarie, 91 de teste rapide au fost efectuate în școlile din județul Suceava, dintre care doar 11 au fost pozitive, rezultând că doar 11% dintre cei simptomatici erau infectați cu COVID. Procentul de pozitivare din luna martie este relativ același, și anume 10,7%, ceea ce înseamnă că situația este constantă din acest punct de vedere și că părinții au dat dovadă de responsabilitate și nu au trimis elevii cu simptome de boală la școală.

”Noi nu am avut niciun elev testat în școală, până acum, ci doar personal și cadre didactice care prezentau simptome și au solicitat testarea, însă niciun test nu a ieșit pozitiv. Părinții au dat dovadă de responsabilitate și au ținut elevii cu simptome de boală acasă. De regulă, ne sună și ne anunță motivul absenței, dar nu am avut, până acum, solicitări pentru testarea elevilor”, a explicat prof. Gabriela Mihai, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 1 Suceava.

Teste antigen sunt disponibile doar în unitățile școlare în care există personal medical, potrivit procedurilor în vigoare, însă există stocuri și pentru unitățile școlare fără cabinete medicale, în cazul cărora testarea rapidă se face prin medicul de familie. În ultimele săptămâni, numărul zilnic al cazurilor de COVID raportate de unitățile de învățământ din județ nu a trecut de 10, situația menținându-se constantă.

Amintim că, în cazul elevilor ai căror părinți au completat formularele de exprimare a consimțământului pentru testarea antigenică rapidă COVID-19, aceasta va fi efectuată doar dacă elevul prezintă simptomatologie specifică sau este contact al unui elev sau angajat al școlii confirmat cu virusul SARS- Cov-2. Astfel, elevul poate fi testat fie în școală, acolo unde există cabinet medical, fie de către DSP.

Procedura de utilizare a testelor rapide de diagnostic antigen pentru COVID-19 constă în recoltarea unui exudat nazal cu ajutorul unui tampon steril, iar rezultatul este disponibil în 15 minute. Testele antigen au fost distribuite în unitățile de învățământ la începutul celui de al doilea semestru școlar, când au fost reluate activitățile didactice ce presupun prezența fizică în școli. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara săptămâna trecută că procentul de testare în școli este infim, chiar inadmisibil, în condițiile în care au fost distribuite 1,5 milioane de teste și au fost folosite mai puțin de 5.000. Această situație ar fi cauzată de lipsa personalului medical din unitățile de învățământ, dar și de refuzul părinților de a-și exprima acordul pentru o astfel de testare, pe care o consideră invazivă. (Oana NUȚU)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …