Sunday , September 25 2022

În 2021, toate universitățile românești se situează sub primele 1000 din QS World University Ranking. USV se plasează în eșalonul 1201+, fiind pe locul în 6 în  România

În 2021, toate universitățile românești se situează sub primele 1000 din QS World University Rankings, întocmit de QS Quacquarelli Symonds, inclusiv Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București, care s-au clasat anul trecut în clasamentul 801-1000.

Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București s-au clasat în Top 500 prin indicatorul reputației academice, Universitatea Babeș-Bolyai clasându-se pe locul 492, iar Universitatea din București plasându-se pe locul 495 la nivel global în aceast sistem de evaluare.

Universitățile din România prezente în clasament sunt Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Politehnica din București și Universitatea Politehnica din Timișoara, relatează Mediafax.

În ceea ce privește Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, aceasta este inclusă, în premieră, în rândul instituțiilor de învățământ superior relevante la nivel global și face parte din eșalonul universităților 1201+. În anul 2015, USV a fost inclusă pentru prima dată în analizele acestui clasament, iar în ediția pentru anul 2021 s-a clasat pe poziția 164 în secțiunea topului dedicată  universităților din Europa Emergentă și Asia Centrală. Clasamentul publicat pe 8 iunie arată cea mai bună clasare a USV din istoria sa: locul 6 între cele mai bune universități românești, ierarhizate în topul aferent anului 2022.  La nivel național, în noua ediție a topului, din cele 11 universități, 4 au fost incluse în clasament pentru prima dată.

Topul QS University Rankings, realizat pe regiuni, domenii de studiu și publicat începând cu anul 2004, are la bază următorii indicatori: prestigiul academic (40%); reputația în rândul angajatorilor (10%); numărul de citări raportat la numărul de cadre didactice (20%); raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenți (20%); ponderea cadrelor didactice din străinătate (5%) și ponderea studenților străini (5%). Precizăm că majoritatea datelor utilizate de acest clasament sunt obținute independent, din baze de date și evaluări / sondaje internaționale, iar informațiile raportate direct de universități parcurg un proces de validare înainte de a fi utilizate în cadrul topului.

Raportat la indicatorii menționați mai sus, la nivel mondial, cea mai bună clasare a USV este la ponderea studenților străini: poziția 369 în clasament, cu un punctaj de 16,8 raportat la media globală de 9,3. Referitor la ceilalți indicatori, USV se plasează după cum urmează: prestigiul academic (eșalonul 501+), reputația în rândul angajatorilor (eșalonul 501+), numărul de citări raportat la numărul de cadre didactice (601+), raportul dintre numărul de cadre didactice şi numărul de studenți (601+), ponderea cadrelor didactice din străinătate (601+), se arată într-un comunicat transmis de USV.

Clasamentul include primele 1300 universități din lume – cu 145 mai multe decât în ediția de anul trecut.

6415 instituții au fost eligible pentru analiza sondajului, în timp ce 1705 au fost evaluate la masa finală. Rezultatele vor explica distribuția și performanța a 14,7 milioane de lucrări academice publicate între 2015 și 2019, și cele 96 milioane de citații primite parte din aceste lucrări; ele explică, de asemenea, opiniile a peste 130.000 experți și cadre universitare, cât și a peste 75.000 de angajatori.

Institutul de Tehnologie din Massachusetts este, timp de un deceniu, cea mai bună universitate din lume.

Primele cinci universități aflate în top se confruntă cu cea mai semnificativă reconfigurare a acestora din ultima jumătate a deceniului: Universitatea Harvard (a cincea) se încadrează în primii trei – cu cel mai scăzut rang din istorie – pentru a fi înlocuită de Universitatea din Oxford (a doua, față de a cincea) și Universitatea din Cambridge (a treia, la egalitate cu Universitatea Stanford).

“Clasamentele universităților sunt un exercițiu dinamic, iar concurența este acerbă. Chiar și pentru a rămâne stabile în topul universităților, instituțiile trebuie să îmbunătățească constant performanța celor patru piloni ai metodologiei noastre: calitatea cercetării, capacitatea de angajare a absolvenților, resursele dedicate predării și internaționalizarea. În mod surprinzător, universitățile românești se luptă la patru din șase criterii: cele care măsoară raportul dintre facultate și studenți, impactul cercetării și internaționalizarea. Universitățile locale de top, totuși, anul acesta au obținut o mai mare recunoaștere atât din partea comunității academice internaționale, cât și din partea angajatorilor care au participat la sondajele noastre”, spune Ben Sowter, Director de Cercetare QS.

ETH Zurich rămâne cea mai bună universitate din Europa continentală pentru al paisprezecelea an consecutiv.

Vezi si

DSP a primit 31.100 de doze de vaccin antigripal

Medicii de familie din județ se pot prezenta la sediul Direcției de Sănătate Publică pentru …