Împrumut de 5,8 milioane de euro al Primăriei Suceava pentru cofinanțarea unor proiecte europene

reportersite
06 iulie 2020, 16:44

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat că a fost o singură ofertă, cea din partea Băncii Comerciale Române (BCR), pentru obținerea unui credit bancar în valoare de 27,71 de milioane de lei, aproximativ 5,8 milioane de euro, pentru cofinanţarea proiectelor europene din exerciţiul financiar 2014-2020.

Obiectiv, stiri, Suceava, Primarie

Primaria municipiului Suceava

Creditul cu o maturitate de maximum 15 ani are o perioadă de graţie de 3 ani. Există acordul de la Comisia de Împrumuturi, gradul de îndatorare la Primăria Suceava este de circa 15%, dar acest gen de credite pentru cofinanţarea proiectelor europene nu afectează gradul de îndatorare şi nici nu sunt incluse la deficitul bugetului de la Ministerul de Finanţe, la gradul de împrumut. „Sper să fie eligibilă, să încheiem cât mai repede acordul de finanţare. Ne pregătim pentru achiziţiile mari, acolo unde este nevoie de aceşti bani, o sumă foarte importantă, de circa 6 milioane de euro, necesară pentru achitarea TVA”, a declarat, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu.

Chiar dacă acești bani necesari pentru achitarea TVA-ului vor fi recuperați de la Ministerul de Finanţe, ei trebuie să fie plătiți, mai întâi, în principal la furnizarea a 25 de autobuze electrice de mari dimensiuni. Printre celelalte obiective de investiţii care au nevoie de suport financiar – plata TVA-ului și/sau alte cheltuieli neeligibile sau eligibile care cad în sarcina Primăriei, nu a Uniunii Europene – se numără grădinița din zona centrală, reabilitarea termică a clădirii Primăriei”, construirea grădiniţei din cartierul Burdujeni-sat, zona de agrement de pe malul râului Suceava, proiectele de reabilitare și dotare de la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” și Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară, centrul multifuncţional Iţcani. (D.P.)