Friday , March 24 2023

Impresionați de drama unui fost sportiv din Siret căruia i-a ars casa, pompierii s-au apucat să-i ridice o locuință nouă

O inițiativă umanitară a reușit să adune laolaltă și să implice comunitatea din Siret. Pompierii din localitate, cu ajutorul Primăriei, au început reconstrucția unei locuințe ce a fost distrusă de un incendiu la începutul acestui an. Aceștia au curățat terenul pe care se afla casa afectată de incendiu, iar mai apoi au refăcut fundația. Mai multe persoane, impresionate de gestul de umanitate al pompierilor, au sărit în ajutor și au donat materiale de construcție pentru noua locuință 

 
Pompierii din orașul sucevean Siret demonstrează în aceste zile că inițiativa civică nu a murit în micuța localitate de la granița cu Ucraina. Militarii dovedesc că nu se pricep doar să salveze vieți și gospodării, ci și să construiască locuințe pentru cei loviți de ghinion.
La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, un incendiu de proporții a distrus casa lui Simion Gheletiuc, de 67 de ani, din orașul Siret. Flăcările au mistuit în întregime locuința bărbatului, un fost sportiv de performanță, casă în care acesta locuia alături de soția sa și unul dintre fii.
Pompierii, care au intervenit la stingerea focului, au fost impresionați de drama acestei familii și s-au gândit că trebuie să facă cumva să o ajute. Astfel, Răzvan Tolocan, de la subunitatea de pompieri Siret, a făcut un demers printre colegii săi, iar împreună cu Sorin Stiubianu și Corneliu Boacă, a reușit să-i atragă pe mai toți militarii sireteni în această inițiativă civică demnă de tot respectul. Pompierii din Siret au contribuit fie cu bani, fie cu materiale, iar mare parte dintre ei au participat la propriu la lucrările de ridicare a noii case a familiei Gheletiuc. Aceștia au luat legătura cu Adrian Popoiu, primarul orașului Siret, care a promis și el că va ajuta cu ciment, pietriș și alte materiale de construcții necesare. În tot acest timp, edilul șef al Siretului i-a cazat pe membrii familiei Gheletiuc într-o cameră de la hotelul stadionului din Siret.
În sprijinul pompierilor a sărit și doctorul Dan Sauciuc, care cu utilajele sale a cărat pietrișul, nisipul și ce mai era nevoie. Dacă pompierii Răzvan Tolocan, Sorin Stiubianu și Corneliu Boacă și-au petrecut mai tot timpul liber pe „șantier”, pe lângă ei au fost mai tot timpul alți 10 – 15 militari, care au ajutat cu ce au putut.
„La sfârșitul lunii ianuarie, pe 27, pompierii sireteni au fost solicitați pentru a salva din flăcări o locuință ce aparținea lui Gheletiuc Simion. Din păcate, din cauza materialelor din care era construită locuința, ceea ce s-a salvat nu mai permitea unei familii să locuiască. Mișcați de evenimentul prin care trece din nou un om pe care, de altfel, necazurile nu l-au ocolit în viață și care a reprezentat orașul în competiții de atletism și fotbal cu rezultate notabile, câțiva pompieri au avut inițiativa de a ajuta cumva”, a povestit subofițerul Daniel Honceriu.
După ce mai mulți colegi de-ai pompierilor au fost de acord cu inițiativa lor, iar conducerea Primăriei orașului Siret a dat asigurări că vor fi asigurate materialele de construcție necesare, militarii s-au apucat de muncă.
„După prima etapă, cea de curățenie și eliberare a terenului, pe vechiul amplasament a început să prindă contur o nouă locuință, un pic chiar mai «generoasă» decât înainte de incendiu. Sperăm ca inițiativa și eforturile pe care pompierii le fac din timpul lor liber să fie duse la bun sfârșit, iar familia în nevoie să aibă un nou cămin”, a concluzionat pompierul Honceriu.
Militarii de la subunitatea de pompieri Siret au extins casa familiei Gheletiuc. Aceștia au adăugat două camere în plus, astfel că noua locuință va avea două camere, o bucătărie, o baie și un pod funcțional.
Simion Gheletiuc este un fost sportiv de performanță, un alergător de cros ce a participat în tinerețe la mai multe competiții naționale. Locuitorii din Siret au numai cuvinte de laudă despre el, spunând că este un om muncitor, care nu a supărat niciodată pe nimeni. Bărbatul, pensionar în prezent, nu se dădea în lături de la muncă, el era chemat de sireteni să le curețe hornurile sau să le vopsească acoperișurile și gardurile.
„Nu îmi găsesc cuvinte de mulțumire pentru cei care ne ajută în aceste momente foarte grele pentru noi. Nu am crezut vreodată că vom fi atât de mult ajutați, ne gândeam că vom ajunge pe drumuri. Pur și simplu simțeam că viața noastră s-a terminat”, a declarat Simion Gheletiuc.
Mai multe persoane din Siret au apreciat demersul pompierilor și au decis ca fiecare să încerce să contribuie cu ce poate. Cei care doresc să se implice în această inițiativă lăudabilă sunt așteptați la Primăria orașului Siret sau la sediul subunității de Pompieri din Siret.
„Un grup de pompieri s-a oferit voluntar să refacă locuința domnului Simion Gheletiuc, distrusă într-un incendiu. Le mulțumesc pentru implicare. Primăria Siret va oferi tot sprijinul necesar pentru ca această inițiativă să aibă succes”, a transmis și Adrian Popoiu, primarul orașului Siret.
Casa familiei Gheletiuc a luat foc din cauza coșului de fum deteriorat
La data de 27 ianuarie 2016, în jurul orei 19.00, pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Siret au intervenit cu trei autospeciale și o ambulanță SMURD pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din orașul Siret. La sosirea pompierilor, ardea acoperișul casei, construit din lemn, existând pericolul de propagare la întreaga locuință și la anexele gospodărești.
Cum locuința se află la mai puțin de un kilometru de sediul subunității de pompieri, militarii au ajuns în scurt timp la fața locului, reușind să salveze construcțiile din gospodărie, focul fiind stins la ora 20.25. În urma deflagrației au ars acoperișul casei pe 80 de metri pătrați, aproximativ 20 de metri pătrați din planșeu și bunurile casnice depozitate în pod. De asemenea, flăcările au degradat alți 30 de metri pătrați din planșeu.
Pe timpul intervenției, echipajul pompierilor paramedici SMURD a acordat primul ajutor medical soției proprietarului, în vârstă de 55 de ani, care a suferit un atac de panică. Aceasta a fost transportată la spital pentru investigații suplimentare.
Pompierii au stabilit că incendiul a izbucnit din cauza coșului de fum neprotejat termic față de materialele combustibile. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

Lemn fără acte de peste 30.000 de lei, confiscat de polițiști de la un gater din Mălini

Joi, 23 martie, polițiști din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Ordine Publică-Biroul Protecția Fondului …