Tuesday , January 31 2023

Importantă cantitate de material lemnos, confiscată după o alertă pe “Radarul pădurii”

O echipă a Gărzii Forestiere Suceava împreună cu polițiști de la Biroul de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul IPJ au confiscat 172 de metri cubi de material lemnos diferite sorti­mente de la o firmă din comuna Slatina, pentru că există suspiciunea că operatorul economic a expediat material lemnos dintr-un alt loc decât cel menționat în documentele de transport 

 lemne


Ieri, 16 decembrie 2016, o echipă a Gărzii Forestiere Suceava, în colaborare cu reprezentanții Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, au confiscat de la un operator economic din comuna Slatina, jud. Suceava, o importantă cantitate de material lemnos, ca urmare a unei alerte generate de programul SUMAL (cunoscut generic sub numele de ”radarul pădurii”).
Astfel, ca urmare a alertei generate, exista suspiciunea că operatorul economic a expediat material lemnos dintr-un alt loc decât cel menționat în documentele de transport. Așa cum este cunoscut, la începerea transportului de material lemnos, operatorii economici au obligația de a obține un cod unic, utilizând mijloace de transmitere electronică a informațiilor, pe lângă datele privind cantitatea de material, sortimentul și specia transportate, sistemul indicând și locul exact al începerii transportului, identificat prin longitudine și latitudine.
Echipa de control a constatat însă că locul efectiv de începere al transporturilor era cu totul diferit de locul din care s-a menționat că s-ar fi încărcat în vederea transportării aceste materiale lemnoase. Astfel, în loc ca sistemul SUMAL să indice ca loc de tăiere platformele primare din interiorul fondului forestier, acesta indica că transporturile proveneau din interiorul localității Găinești. Având în vedere aceste aspecte, echipa de control a Gărzii Forestiere Suceava, împreună cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, au sancționat contravențional operatorul economic cu amendă în sumă de 5000 de lei și a dispus confiscarea contravalorii a 172 de metri cubi de material lemnos diferite sortimente și specii (lemn rotund)lemn de foc și altele), a cărui valoare este de aproximativ 25.000 de lei.
Garda Forestieră Suceava atrage atenția că operatorii economici care utilizează aplicația SUMAL care generează codurile unice pentru transportul materialelor lemnoase au obligația să obțină aceste coduri unice de la locul în care se produce efectiv încărcarea acestor materiale în mijloacele de transport, în caz contrar riscând să fie sancționați contravențional și să le fie confiscate aceste materiale, deoarece există suspiciunea că sunt transportate alte materiale decât cele la care se face referire.
Acest gen de verificări va continua și în perioada următoare pe tot cuprinsul județului, coroborate cu acțiuni de verificare a modului în care sunt respectate prevederile regimului silvic în suprafețele de terenuri incluse în fondul forestier național, indiferent de natura proprietății.

Vezi si

Aeroportul Suceava, locul doi într-un top european, din punct de vedere al creșterii procentuale a numărului de pasageri

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat sâmbătă, 28 ianuarie 2023, că, într-un clasament …