Saturday , April 20 2024

Împlinirea a 30 de ani de la canonizarea lui Ștefan cel Mare, marcată prin multiple evenimente la Putna

Comuna Putna a îmbrăcat, sâmbătă, 2 iulie, haine de sărbătoare. Câteva mii de oameni au fost prezenți la Mănăstirea Putna, la 518 ani de când Ștefan cel Mare a trecut la cele veșnice și 30 de ani de la proclamarea canonizării sale la Putna, care a avut loc în 1992. Un lucru frumos a fost când nu doar putnenii sau cei din localitățile apropiate au veni îmbrăcați în costume populare, ci și credincioșii veniți din zone mai îndepărtate cu ar fi Vaslui sau Iași aveau articole vestimentare folclorice.

Un moment deosebit al evenimentului dedicat celui care a ctitorit peste 40 de locașuri de cult a fost întâmpinarea gospodarilor din vetrele folclorice ale județului Suceava, care au venit pe jos de la intrarea în comuna Putna spre mănăstire – interpretând cântări religioase și patriotice – conduși de președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur. Au fost prezente grupuri din Putna, Rădăuți, Siret, Vicovu de Sus, Bălcăuți, Bilca, Burla, Dolheștii Mici, Horodnic de Sus, Marginea, Mălini, Râșca, Salcea, dar și un grup din Regiunea Cernăuți. În unele cazuri, grupurile respective au venit în frunte cu primarii localităților, toți având cămeși cu motive tradiționale.

De altfel, manifestările de la Putna cu procesiunea celor care vin pe jos până la Mănăstire încheie așa numitul „Program Ștefanian” pe care Consiliul Județean îl derulează din 2017 în vederea promovării turistice a Sucevei. „Mai mult ca oricând aici, la Putna, eu vin, dar (și) mai multă lume vine să se încarce de românism, de energie pozitivă și dacă acum în conjunctura internațională cu războiul la graniță rugăciunea la mormântul lui Ștefan este cea mai bine venită ne aduce aminte de unitate, de nevoia de unitate, de patriotism. Un patriotism care să însemne respect pentru neamul românesc și pentru înaintașii noștri”, a declarat Gheorghe Flutur.

Numeroși pelerini veniseră din toate colțurile țării, dar și din Ucraina și Republica Moldova, ca să participe în număr foarte mare la sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare la împlinirea a 30 de ani de la canonizarea acestuia. Desigur, nici oficialitățile nu au lipsit de la hramul ctitoriei ștefaniene: primarul comunei Putna, Gheorghe Coroamă și, așa cum am menționat, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care sosise în fruntea grupului mare de pelerini, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu – care ajunsese după ce, în prealabil, depusese coroane de flori la statuia ecvestră din Suceava a domnitorului, prefectul Alexandru Moldovan, subprefectul Cristian Șologon, administratorul public Irina Vasilciuc și vicepreședintele CJ, Niculai Barbă. De altfel, Irina Vasilciuc și Niculai Barbă au făcut parte din cei care au fost alături de gospodarilor din vetrele folclorice ale județului Suceava, care au venit pe jos de la intrarea în comuna Putna spre mănăstire.

Nu doar simpli credincioși din toate colțurile țării, din Ucraina și din Republica Moldova au venit pentru a-l cinsti pe Sfântul Voievod la mormântul său de la Putna. Printre oficialii care au fost prezenți la eveniment s-a numărat și ministrul afacerilor interne din Republica Moldova, Ana Revenco, dar și general de brigadă Liviu Uzlău, Prim-adjunct al Inspectorului General al Jandarmeriei Române. Și nu întâmplător pentru că prezența lor este legată și de componența gărzii de onoare care a fost constituită la ceremonialul militar dedicat sărbătoririi Sfântului Voievod Ștefan cel Mare la 518 ani de la trecerea la cele veșnice și la 30 de ani de la canonizarea sa de către Biserica Ortodoxă Română: Garda Drapelului de Luptă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al Județului Suceava, Pluton de onoare al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, Pluton de onoare al Școlii militare de jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, Garda de onoare a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Pluton de onoare a Brigăzii I Infanterie Motorizată „Moldova” a Armatei Naționale a Republicii Moldova, Orchestra „Model” a Inspectoratului General de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova, care a asigurat și va asigura în continuare, muzica ceremonialului militar.

Foto: arhiepiscopiasucevei.ro

Merită menționat faptul că între Sfânta Liturghie – oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – și ceremonialul militar a avut loc un moment artistic deosebit, Grupul Vocal-Tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus interpretând cântece și poezii închinate Sfântului Voievod și întregului neam românesc, amintind astfel de lupta, dragostea, râvna strămoșilor care s-au jertfit pentru dreapta credință.

De asemenea, este interesantă remarca starețului Mănăstirii Putna, arhim. Melchisedec Velnic – cel care a întâmpinat, în poarta mănăstirii, grupul de pelerini în frunte cu președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur – care vorbindu-le celor prezenți despre momentul canonizării Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt și despre cultul Sfântului Ștefan, a spus că în ultimii 30 de ani s-au ridicat nu mai puțin de 68 de biserici care l-au ales ca ocrotitor pe Ștefan cel Mare. (D.P.)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …

One comment

  1. din Burdujeni

    Domnule Flutur vreti sa lasati ceva important in urma dumneavoastra. Discursurile fara fapte nu folosesc la nimic. Sunteti inginer silvic vicepresedinte PNL, opriti taierea padurilor. Domnitorul Stefan cel Mare ar muri din nou sa vada muntii goi, cu lemnul trimis in Austria.