Wednesday , October 4 2023

Ilie Niţă, o carieră politică la apus

Vicepreşedintele încă în funcţie al Consiliului Judeţean Suceava a primit, aseara, doar 4 voturi din 66 pentru menţinerea sa în structurile Partidului Naţional Liberal Suceava. infrângerea suferită de Stefan Alexandru Băişanu, copreşedinte al  PNL Suceava care l-a purtat ieri ca pe sfinte moaşte pe deja terminatul politic Ilie Niţă la o şedinţă de consiliu local municipal poate avea consecinţe importante şi în ceea ce îl priveşte 

 
Ilie Nita vice la CJ [800x600]

Ieri după amiază Biroul Politic Judeţean (BPJ) al Partidului Naţional Liberal Suceava a hotărât, cu 62 de voturi pentru şi 4 împotrivă, excluderea din PNL a lui Ilie Niţă, vicepreşedinte încă în funcţie al Consiliului Judeţean Suceava. Decizia BPJ a PNL urmează să fie confirmată sâmbătă în Comitetul Director Judeţean al PNL, structură din care fac parte toţi copreşedinţii organizaţiilor locale din cele 114 localităţi ale judeţului, plus membrii biroului politic judeţean în total fiind aşteptaţi circa 250 de lideri liberali din judeţ care vor stabili în mod definitiv soarta politică a lui Ilie Niţă în cadrul Partidului Naţional Liberal. Trebuie de menţionat că excluderea din partid a vicepreşedintelui în funcţie a Consiliului Judeţean s-a propus în cadrul BPJ pentru încălcarea unor prevederi conţinute în articolul 28 din statutul PNL, care vizează în principal nerespectarea deciziilor luate de conducerea partidului.
Nici Ilie Niţă şi nici principalul său susţinător, copreşedintele PNL Suceava, deputatul Stefan Alexandru Băişanu, nu au participat la votul de ieri. De menţionat doar că, cu puţine ore înainte, Ilie Niţă a fost luat la pachet de către deputatul Băişanu care îşi propune să câştige alegerile interne din PNL pentru desemnarea sa drept candidat la fotoliul de primar al municipiului Suceava, cu o platformă electorală concentrată pe tema “Suceava – Capitală Culturală Europeană”, care nu este foarte mult luată în serios în interiorul organizaţiei PNL Suceava.
Traseul politic oscilant al lui Ilie Niţă
Ilie Niţă, acum vicepreşedintre PNL al Consiliului Judeţean Suceava, căruia i s-a cerut în felurite moduri să demisioneze din funcţia producătoare de bani şi să intre la modul real în opoziţie, a fost, cu 15 ani în urmă candidat al Partidului Democrat pentru funcţia de primar la municipiului reşedinţă de judeţ. Chiar în ziua în care listele de consilieri ale partidului trebuiau să fie înregistrate la Biroul Electoral Judeţean, Ilie Niţă le-a modificat, ceea ce a produs o revoltă în formaţiunea politică pe care o reprezenta. Pe ultima sută de metri, Niţă a fost înlocuit în lupta electorală cu universitarul Radu Pentiuc, care a obţinut, pe notorietate şi pe baza celor 30 de zile de campanie electorală peste 10% din sufragii. Mai apoi, Ilie Niţă s-a reconfigurat politic, afişându-se public la lider al Partidului România Mare. După ce această formaţiune politică a fost simţită de activistul politic local că e pe cale să dea “ortul popii”, Ilie Niţă a revenit în PNL, pe filiera USL obţinând calitatea de consilier judeţean şi mai apoi pe cea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava.
Lui Ilie Niţă, colegii de partid din noul PNL i-au cerut să aleagă între statutul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi cel de membru al PNL, în condiţiile în care conducerea judeţeană este considerată ca fiind asigurată de formaţiunea politică aflată la guvernare, Partidul Social Democrat (PSD), preşedintele Cătălin Nechifor şi cel de-al doilea vicepreşedinte, Alexandru Rădulescu fiind lideri judeţeni ai PSD. Ilie Niţă ar fi trebuit, conform regulilor politice, să îşi declare opoziţia faţă de colegii săi din conducerea Consiliului Judeţean şi, la solicitarea membrilor de partid – peste 40 de primari liberali din judeţul Suceava au făcut o cerere în acest sens, să aleagă – ori vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, ori membru al Partidului Naţional Liberal. Ilie Niţă a decis că nu e pe placul său nici aşa, nici aşa, că doreşte, metaforic vorbind, să fie “şi cu curechiul uns şi cu slănina-n pod”.
I s-a dat un termen până la jumătatea lunii acesteia să aleagă între funcţia admistrativă ce o deţine – vicepreşedinte de Consiliu Judeţean  şi cea de membru al Partidului Naţional Liberal, iar Ilie Niţă a arătat că rămâne în continuare în funcţie, până când  i se va interzice acest drept. Dacă şedinţa Consiliului Judeţean al PNL va stabili că Ilie Niţă va fi exclus din partid, el îşi va pierde, conform legislaţiei româneşti, şi calitatea de consilier judeţean. Nemaifiind consilier judeţean, va trebui să accepte şi decăderea din calitatea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, în locul său urmând să fie ales un alt  consilier judeţean. Mai mult, dacă liderii PNL judeţeni vor aprecia că IIie Niţă şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava doar de “amorul artei”, fără a ţine cont de discuţiile din interiorul partidului, clarificarea statutului acestuia poate să clarifice chiar în zilele următoare, cine face jocurile în PNL Suceava pentru alegerile locale de anul viitor.(Neculai ROSCA)

Vezi si

Lungu: Reabilitarea clădirii principale a Colegiului ”Mihai Eminescu” se va finaliza în martie 2025. Lucrările sunt în grafic

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a declarat că lucrările de investiții la proiectul  de reabilitare …

3 comments

  1. Vorba aia : lasa nea Ilie ca ti-a fost si bine ! Vedem toti ca Suceava n-a dus lipsa de caracude in ultimii ani . Poate de acum incolo ,cand spagarii vor avea frica in oase , sa ne pricopsim si noi cu niscaiva conducatori de doamneajuta .

  2. Pt. „petru”: lasă-te de pesedisme! Oricum, e posibil ca vreunul din senatorii PSD să îl ia în braţe pe Niţă în detrimentul unuia din partid care a tras până acum.
    Pt. ceilalți: în sfârșit o decizie care s-a tot lăsat așteptată. Va fi în curând şi o răfuială politică la adresa lui Băişanu, indiferent că e cuminte sau nu de acum încolo; răfuiala vine pentru ce a făcut până acum.

  3. au inceput sa se muste. tot asa sa o tineti.