Saturday , February 4 2023

Ieri, în locurile de cazare puse la dispoziție pe teritoriul județului Suceava se aflau aproximativ 880 de refugiați

Luni, 21 martie, Punctul de coordonare și comandă avansat integrat, în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Siret,  a centralizat  datele  cu privire la situația locurilor de cazare puse la dispoziția refugiaților în principal de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, celelalte culte religioase ce activează pe raza județului, unități administrativ teritoriale, operatori economici și persoane fizice. Astfel, în județ sunt în total 6.220 de locuri pentru cazarea refugiaților, luni dimineață la ora 10 fiind ocupate circa 880.

Din cele aproximativ 3.100 locuri de cazare pe care le poate asigura în mod gratuit pe raza județului, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a anunțat că  sunt ocupate circa 550, cele mai multe fiind la Mănăstirea Putna (80 persoane), asigurându-se cazarea cât timp situația o va impune. De asemenea, prin intermediul bisericii ortodoxe pot fi asigurate 191 locuri de cazare în Croația, Italia și Franța, în unele situații oferindu-se și transport gratuit.

Pe de altă parte, până la data de 15 martie a.c., în contul deschis de Societatea de Cruce Roșie  – Filiala Suceava a fost depusă suma de 590.000 lei. Fondurile astfel obținute din donații sunt utilizate de către Societatea de Cruce Roșie în vederea achiziționării materialelor necesare acordării asistenței umanitare pentru Ucraina, funcție de nevoile identificate la un moment dat.

Din cele două depozite gestionate de ISU Suceava au fost distribuite către cele peste 11.000 de persoane care au fost cazate în taberele provizorii cantități semnificative de alimente, bunuri de igienă personală și elemente de cazarmament provenite din donații ale societății civile: peste 25.000 conserve; circa 5000 sticle apă și sucuri; 1700 paturi pliante cu saltele; 73 de aeroterme; circa 700 buc. periuțe de dinți; 222 buc. deodorante; 400 buc. bax pampers; peste 3500 pachete mari șervețele umede, s.a.m.d. La acest moment, se mai află în cele două depozite circa 10 tone produse provenite din donații, ce pot fi distribuite rapid funcție de necesități.

De asemenea, Prefectura Suceava a anunțat că a fost definitivată o planificare a prezenței translatorilor (limbile ucraineană, rusă, italiană, engleză), atât pentru taberele provizorii de refugiați cât și pentru punctul de trecere a frontierei.

Totodată, Prefectura a reamintit că pentru donații în bani,  doritorii sunt rugați să depună în contul deschis de Societatea de Cruce Roșie  – Filiala Suceava:

  • CUI 4244520
  • IBAN: RO21RNCB0244020411980024 (campanie ajutor refugiați Ucraina)

Pentru donații de produse alimentare, bunuri de larg consum sau de igienă personală, doritorii sunt rugați să se adreseze către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Bucovina” al județului Suceava – Direcția Logistică: telefon de contact: 0758-232029.

”Toate instituțiile implicate în gestionarea acestei situații de criză umanitară, prezente în PTF Siret și taberele provizorii de refugiați, desfășoară activități în mod integrat și coordonat, în strânsă colaborare cu peste 30 ONG – uri, organizații și fundații umanitare și peste 870 voluntari. Implicarea în acest efort a societății civile este esențială, nevoile și complexitatea evenimentelor survenite în urma conflictului armat impunând o activitate de anduranță, estimată a se desfășura pe o lungă durată de timp. Mulțumim societății civile pentru sprijinul acordat!”, a declarat, luni prefectul Alexandru Moldovan. (O.S.)

Vezi si

CSU Suceava și-a aflat adversara din primul tur al Cupei României

Echipa antrenată de Petru Ghervan va debuta în competiției pe terenul Universității Cluj, pe data …

One comment

  1. Incredibl cat de frumos si omeneste au reactionat SUCEVENII ADEVARATI, nu cei care au vrut sa profite material sau electoral.