Friday , April 26 2024

Ieri au demarat lucr\rile de restaurare a Cet\]ii de Scaun

N restaurarea se va face volumetric, nu `n totalitate, pentru c\ nu exist\ detalii mai precise cu privire la aspectul Cet\]ii de Scaun n „Simbolic, dac\ tot vorbim de reorganizare administrativ\, ne preg\tim s\ consolid\m cetatea Moldovei, deocamdat\”, a declarat pre[edintele Consiliului Jude]ean Suceava, Gheorghe Flutur n primele lucr\ri vor fi cele pentru consolidarea versantului de nord n pe durata execu]iei lucr\rilor va fi permis\ [i vizitarea Cet\]ii, dar `ntr-un alt circuit, mai bine delimitat n o parte din p\dure va fi luat\ de la Direc]ia Silvic\ pentru a se putea face lucrarea de consolidare [i cea de `n\l]are a zidului din partea de nord
 
Lucr\rile de restaurare a Cet\]ii de Scaun se vor finaliza `n patru ani de zile. Pre[edintele Consiliului Jude]ean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, la vizita pe care a f\cut-o `naintea demar\rii organiz\rii de [antier propriu zise, c\ `n 48 de luni va fi finalizat proiectul `n baza c\ruia Cetatea de Scaun a Sucevei va fi reabilitat\. „Va r\m=ne o zi important\ 10 iunie 2011, momentul `n care d\m drumul lucr\rilor de consolidare a cet\]ii de scaun a Sucevei. Suntem aici cu cei care vor trebui timp de 48 de luni s\ se ocupe de construire, consolidare cercetare, desc\rcare arheologic\ asisten]\ tehnic\”, a declarat Gheorghe Flutur.
Cetatea de Scaun este un obiectiv turistic de grad zero pentru nordul Moldovei iar [eful administra]iei jude]ene sucevene consider\ c\ este o obliga]ie pe care o avem fa]\ de `nainta[ii no[tri [i ad\ug=nd c\ „a venit momentul s\ o consolid\m pe fonduri europene”.
CJ Suceava este proprietarul Cet\]ii de Scaun iar Gheorghe Flutur a declarat c\ administra]ia jude]ean\ se va angaja ca, s\pt\m=nal, s\ fie al\turi de constructori [i „s\ `ncerc\m s\ punem um\rul” la derularea lucr\rilor. „Ast\zi, `n prima [edin]\ tehnic\, am rugat s\ facem o foaie de parcurs [i s\ lu\m `ntr-o ordine de prioritate. Prioritatea este consolidarea versantului de nord [i `n\l]area zidului”, a declarat Gheorghe Flutur.
Pe de alt\ parte, pre[edintele CJ a precizat c\ sunt [i c=teva chestiuni tehnice care vor trebui rezolvate `n perioada urm\toare [i de aceea ar fi important s\ se men]in\ o leg\tur\ str=ns\ cu constructorii [i celelalte p\r]i implicate `n derularea proiectului. Una din problemele tehnice [i, `ntr-o anumit\ m\sur\, de ordin juridic care ar trebui rezolvate este [i scoaterea temporar\ din fondul forestier a unei suprafe]e de p\dure pentru a face organizarea de [antier [i accesul pentru lucr\rile de consolidare. De altfel, Gheorghe Flutur a spus c\ nu sunt dec=t dou\ solu]ii, fie scoaterea temporar\, fie definitiv\ din administrarea Direc]iei Silvice [i a l\sat s\ se `n]eleag\ c\ men]inerea `n continuare a p\durii la Direc]ia Silvic\ nu ar fi profitabil\ nici pentru institu]ie, nici pentru administra]ia local\.
 
N Festivalul de Art\ Medieval\ se va organiza, anul acesta, la Cetatea de Scaun, chiar dac\ `ncep lucr\rile
 
„Dup\ aceea sunt [i alte priorit\]i cum ar fi cele legate de interven]iile pentru drenajul din interiorul Cet\]ii, a [an]urilor, lucr\rile la parcarea din zona Cet\]ii [i lucr\rile de consolidare. Suntem aici s\-i ajut\m s\ facem un obiectiv atractiv, practic kilometrul zero pentru turismul din Bucovina va fi Cetatea de Scaun a Sucevei [i sunt convins c\ vor fi mai mul]i turi[ti”, a declarat Gheorghe Flutur.
El a ad\ugat c\ `[i dore[te s\ amenajeze o serie de spa]ii [i Cetatea de Scaun s\ devin\ un loc de atrac]ii, de manifest\ri, de `nt=lniri, de [coli de var\ de locuri unde s\ se joace piese de teatru. „Un loc `n care cultura s\ aib\ un stimulent `n plus aici `n Cetetea de Scaun a marelui {tefan”, a ad\ugat [eful administra]iei jude]ene sucevene.
Una din problemele care a fost ridicat\ pe parcursul [edin]ei tehnice a fost cea cu privire la programul de vizitare pe perioada derul\rii lucr\rilor. Asta `n condi]iile `n care, spre exemplu, o perioad\ `n care s-a lucrat la restaurarea Cet\]ii Neam]ului, acest obiectiv turistic a fost `nchis. „Nu cred c\ va fi `nchis\ Cetatea de Scaun pe perioada lucr\rilor. Poate doar anumite culoare [i vom `ncerca s\ dirij\m turi[tii `n zonele `n care s\ nu afecteze, pentru c\ a[a ne dorim noi pentru c\ totu[i e o perioad\ lung\ de timp [i e p\cat. Sunt turi[ti care vin `n ]ar\ [i nu [tiu c\ Cetatea este `n reconstruc]ie [i vom `ncerca s\ amenaj\m anumite trasee pentru a se putea vizita”, a declarat Gheorghe Flutur. ~ntrebat dac\, din cauza lucr\rilor, va fi organizat [i `n acest an Festivalul de Art\ Medieval\, pre[edintele CJ Suceava a confirmat c\ aceast\ manifestare se va organiza anul acesta la Cetate.
 
N Consolidarea va fi „un spectacol” pentru vizitatori, promite un specialist `n proiectare
 
La [edin]a tehnic\ de ieri au participat directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, Nicolae Bo]u, profesor la Facultatea de Construc]ii din Ia[i, arhitecul Gheorghe Sion, reprezentan]i ai unor firme de construc]ii care au c=[tigat lucr\rile, precum [i Drago[ Juravle – director `n cadrul CJ Suceava [i Niculai Barb\ – consilierul personal al pre[edintelui CJ Suceava.
Nicolae Bo]u a declarat, ieri, c\ „noi vom `ncerca s\ facem un spectacol din construc]iile pe care le vom dezvolta aici, astfel `nc=t vizitatorii s\ urm\reasc\ [i lucr\rile foarte interesante de consolidare”. Nicolae Bo]u a precizat c\ vor fi ni[te re]ele de coloane `n zona de nord care vor consolida versantul. La sf=r[itul lucr\rilor de consolidare a versantului se vor executa „vegetaliz\ri astfel `nc=t versantul s\ r\m=n\ stabil pe toat\ perioada exploat\rii acestui obiectiv”. „Lucr\rile de consolidare vor fi primele pe care le vom realiza”, a declarat  Nicolae Bo]u.
Unul din cei mai influen]i speciali[ti care au participat la [edin]a tehnic\ de ieri care tebuia s\ precead\ debutul lucr\rilor este, din partea Institutului Na]ional al Patrimoniului Bucure[ti, arhitectul Gheorghe Sion, care s-a ocupat de peste patru decenii de studiul mai multor obiective importante din nordul Moldovei printre care Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Neam]ului [i Curtea Domneasc\ de la Suceava. ~n leg\tur\ cu acest lucr\ri de restaurare, Gheorghe Sion a spus c\ aceste lucr\ri de consolidare sunt foarte folositoare.
 
N Macheta Cet\]ii de Scaun de la Muzeul de Istorie nu este una fidel\, vizitatorii vor putea vedea o alt\ machet\
 
„Se va face o reconstituire volumetric\, `ns\ nu total\ pentru c\ nu [tim exact cum era Cetatea. Culmea este c\ nu exist\ nici o descriere. Se spune c\ era o cetate mare, frumoas\ [i puternic\. Noi vom `ncerca volumetric s\ d\m aspectul Cet\]ii de Scaun. Turnurile, `nc\perile care se pot reconstiui [i `nchide [i pentru a le folosi cultural [i cu constructorul s\ ne punem la punct, dac\ se poate, [i `n timpul construc]iei s\ poat\ fi vizitat\ pe por]iuni”, a declarat Gheorghe Sion. El a ad\ugat c\ se va reface capela [i primul nivel va fi folosit, dar zidurile nu se refac total, pentru c\ nu se [tie exact cum erau. „Regulamentul general al restaur\rii spune c\ te opre[ti acolo unde `ncepe ipoteza. Ipoteza o ducem p=n\ la maxim posibil, c=t s\ nu ne sar\ lumea [tiin]ific\ `n cap c\ facem prostii. Ne oprim unde trebuie, dar va fi spectaculoas\”, a declarat Gheorghe Sion.
El a precizat c\ macheta Cet\]ii de Scaun care este pus\ la Muzeul de Istorie ar putea fi una de referin]\, `ns\ nu poate fi catalogat\ ca fiind „fidel\” `n ce prive[te aspectul exterior. „Ave]i o machet\ teoretic\ la muzeu, care e pe aproape, dar nu e aia. Cam a[a ceva era Cetatea de Scaun [i vom face noi o machet\ cum va ar\ta cetatea dup\ aceste lucr\ri”, a declarat Gheorghe Sion.
~n schimb, Gheorghe Flutur a precizat c\ am solicitat proiectantului s\ se fac\ o machet\ `nc\ din timpul realiz\rii construc]iei pentru a se vedea din timp cum va ar\ta Cetatea de Scaun la finalizarea lucr\rilor de restaurare. „Cred c\ ar fi bine ca s\ facem o machet\ pentru c\ vizitatorii se vor `ntreba cum va ar\ta cetatea [i poate c\, simbolic, dac\ tot vorbim de reorganizare administrativ\, ne preg\tim. Ne preg\tim s\ consolid\m cetatea Moldovei deocamdat\”, a conchis Gheorghe Flutur.
 
N Fonduri europene pentru lucr\rile de reabilitare a Cet\]ii de Scaun
 
Licita]ia pentru restaurarea Cet\]ii de Scaun a Sucevei a fost adjudecat\ de un consor]iu al c\rui lider este General Construct SA Suceava al\turi de firmele sucevene Loial [i Restaco pentru partea de instala]ii [i, respectiv, restaurare [i Grup Corint Alba Iulia, care are experien]\ `n restaurarea unor monumente medievale [i consolidarea acestora.
Suma prev\zut\ pentru `ntregul proiect era de 44 de milioane de lei, f\r\ TVA din care 37,7 milioane de lei, f\r\ TVA, erau banii prev\zu]i `n documenta]ie a se aloca `n vederea lucr\rilor efective de reabilitare a Cet\]ii de Scaun.
Din cele 37,7 milioane de lei f\r\ TVA, o sum\ de 35,3 milioane de lei f\r\ TVA o reprezint\ estimarea ini]ial\ a lucr\rilor iar restul de 2,4 milioane de lei sunt destina]i pentru utilaje, echipamente, organizare de [antier, probe tehnologice [amd. Diferen]a de la 37,7 milioane de lei f\r\ TVA [i p=n\ la 44 de milioane  de lei f\r\ TVA o reprezentau cheltuielile de proiectare, auditare, informare a opiniei publice [amd, parte din acestea nefiind eligibile [i, prin urmare, nu puteau fi acoperite din fonduri europene, ci din sume de la bugetul CJ sau al Prim\riei.
O parte semnificativ\ `n ceea ce prive[te lucr\rile de reabilitare a Cet\]ii de Scaun o reprezint\, `ns\, bugetul alocat pentru consolidarea versantului [i pentru a se stopa fenomenul alunec\rilor de teren.
Contractul pentru proiectul „Reabilitarea Cet\]ii de Scaun a Sucevei [i a zonei de protec]ie a acesteia”, promovat prin Programul Opera]ional Regional (POR), a fost semnat `n februarie 2010 de ministrul Dezvolt\rii Regionale [i Turismului, Elena Udrea, cu pre[edintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.
CJ Suceava a cerut, `n luna ianuarie 2011, Ministerului Culturii `nceperea procedurilor de `nscriere a Cet\]ii de Scaun a Sucevei `n lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortifica]ii al Moldovei, fiind edificat\ `n perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375 -1391), primul atestat fiind un document din 10 februarie 1388, emis din „fortul mu[atin” care a fost nucleul ini]ial al Cet\]ii de Scaun.
Cercet\rile arheologice au stabilit c\ `n a doua jum\tate a secolului al XV-lea, `n timpul domniei lui {tefan cel Mare (1457 – 1504), au fost f\cute cele mai ample lucr\ri de l\rgire [i amplificare a e[afodajului defensiv al Cet\]ii. (Dan PRICOPE)
 

Vezi si

Aur sau argint? Suceveanca Lăcrimioara Perijoc s-a calificat în finala Europenelor de Box de la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc s-a calificat joi, 25 aprilie, în finala categoriei 54 kg a …

No comments

  1. A fost lansat ieri un proiect la Muzeul Suceava dar cam slabut,niciun pix,nicio agenda ,la ce atatia bani?????