Wednesday , November 30 2022

Ieri au debutat “Zilele medicale ale Sucevei”

medici - 1 [800x600]


Ieri,15 mai 2014, a debutat conferinţa “Zilele Medicale ale Sucevei”, manifestări ce se vor încheia sâmbătă, 17 mai 2014, când în premieră se va transmite în direct o microintervenţie cardiologică ce va fi efectuată de către medicii Laboratorului de Cardiologie şi Radiologie Intervenţională din cadrul Spitalului Judeţean Suceava. La această manifestare ştiinţifică sunt prezenţi aproximativ 300 de medici de diferite specialităţi şi vor fi prezentate peste 60 de lucrări ştiinţifice. Tema lucrărilor din acest an este cea a patologiei cardiovasculare, în condiţiile în care toate statisticile arată că această patoligie reprezintă principala cauză a morbidităţii şi a mortalităţii în rândul populaţiei, dar ca temă permanentă rămâne dezbaterea urgenţelor medicale-chirurgicale. La această ediţie va fi organizată şi o sesiune de nefrologie şi dializă mai ales că anul acesta se împlinesc 20 de ani de când se efectuează la Suceava, hemodializa. Pentru prima dată în cadrul Zilelor Medicale ale Sucevei este inclusă şi o conferinţă a asistenţilor medicali.
“Conferinţa Zilele Medicale ale Sucevei este pentru întreg corpul medical o sărbătoare a noastră, a medicilor, devenind o tradiţie”, a declarat medicul chirurg Sorin Hâncu, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava. La festivitatea de deschidere a acestei manifestări, în semn de solidaritate cu acţiunea Federaţiei Europene a Medicilor care a declarat ziua de 15 mai ca zi de protest a medicilor europeni, a fost afişat un manifest adoptat de această federaţie. Preşedintele Colegiului Medicilor a precizat că manifestul a fost afişat şi în unităţile sanitare din judeţ, iar personalul medico-sanitar a purtat banderole sau cocarde tricolore.
Colegiul Medicilor din România, prin preşedintele prof. dr. Vasile Astărăstoae, a făcut apel în cadrul conferinţei de presă organizată la Suceava, cu acest prilej, ca principala temă de dezbatere din campania pentru europarlamentare să fie starea sănătăţii. “Acceptarea de către europarlamentarii români, care vor merge după alegeri la Bruxelles, a principiilor manifestului Federaţiei Europene a Medicilor, are o importanţă majoră pentru România pe plan intern şi extern. Pe plan intern, sănătatea în toate politicile determină o schimbare de mentalitate. Românii trebuie să înţeleagă că sănătatea nu ţine numai de sistemul sanitar, ci că ea trebuie să se regăsească în Legea Educaţiei, în Codul Muncii, în actele normative privind administraţia centrală şi locală. Românii trebuie să înţeleagă că fondurile din sănătate nu constituie cheltuieli, ci o investiţie, că o stare de sănătate bună duce la creştere economică. Pe plan extern, România se poate afirma ca iniţiatoare a unor proiecte de combatere a inechităţilor şi inegalităţilor şi poate să devină lider în acest domeniu. Si nu în ultimul rând dacă toţi parlamentarii români acceptă aceste principii, atunci ei vor putea depăşi diferenţele partinice şi ideologice, vor acţiona în comun şi vor reprezenta un model de unitate. Este deci în interesul cetăţenilor români şi al cetăţenilor europeni o astfel de abordare care poate să realizeze integrarea europeană şi în domeniul sănătăţii”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. Acesta a mai menţionat că în ultima perioadă a crescut cu 10% numărul solicitărilor doctorilor de a părăsi sistemul şi de a pleca în străinătate. Incepând cu anii ’90, peste 22 000 de medici au părăsit sistemul medical românesc. (Cristina RUSTI)

Vezi si

80 de cadre medicale veterinare au solicitat vaccinare antirabică, după semnalarea a patru cazuri de turbare în doar 10 zile

Patru cazuri de rabie la câini din gospodării au fost raportate, în perioada 15 – …