Tuesday , January 31 2023

Ieri au debutat manifestările omagiale la împlinirea a 150 de ani de la prima întâlnire a românilor de pretutindeni

Manifestările „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” au debutat, marți, 15 iunie, cu Slujba de pomenire a poetului Mihai Eminescu și au fost urmate de o depunere de jerbe de flori la statuia lui Mihai Eminescu din curtea mănăstirii Putna, sculptură a marelui artist Oscar Han.

Apoi a urmat Vernisajul expoziției „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”, la clădirea Centrului Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul”. Este de precizat despre manifestările „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” că sunt organizate sub patronajul Academiei Române și al Patriarhiei Române și sunt dedicate aniversării a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, care au avut loc la Mănăstirea Putna, în 15–16 august 1871. Cele două evenimente din 1871 au fost organizate de către studenții români de la Viena, reuniți în asociația „România Jună”, cu sprijinul studenților români din alte centre universitare și al multor români cu râvnă pentru unitatea neamului. Un rol deosebit de important în organizare l-a avut Mihai Eminescu.

Evenimentul de deschidere face parte din seria manifestărilor aniversare cuprinse în Acordul de asociere între Județul Suceava prin Consiliul Județean Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, Centrul Cultural „Bucovina”, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Comuna Putna prin Consiliul local al comunei Putna și Mănăstirea Putna din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru organizarea și desfășurarea activităților de aniversare a 150 de ani de la „Serbarea de la Putna”. (D.P.)

Vezi si

Februarie începe cu o oprire de apă la Rădăuți

În data de 1 februarie începând cu ora 08.00 în zona Şcolii gimnaziale „Ion Pintilie” …