Tuesday , January 31 2023

A început marcarea traseului „Via Mariae”

Consiliul Județean Suceava prin Serviciul Județean Salvamont și Centru Național pentru Informare Turistică CNIPT a început ieri marcarea traseului Rutei cultural – turistice „Via Mariae” ce pornește de la Putna. Până în data de 2 iulie se estimează că va fi marcat pe sectorul Putna-Sucevița – Mănăstirea Humorului, cu ramificații spre Cacica. “Până la începutul lui august se intenționează să fie marcat întregul traseu pe teritorul județului, fiind astfel pregătit, așadar, pentru 15 august. Beneficiem în acest demers de sprijinul primăriilor de pe traseu și al Direcției Silvice”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă.

Via Mariae, cea mai recentă rută de pelerinaj din România, se dorește a fi un traseu turistic ce poate fi abordat de toate segmentele de vârstă, indiferent de condiția fizică. Ideea care stă la baza acestuia este cinstirea Sfintei Maria de către popoarele din Europa Centrală, unind locurile mariane și valorile istorice, culturale aflate de-a lungul său. Este o rețea de trasee turistice și de pelerinaj, care sistematizează valorile religioase din această regiune. Pe direcția vest-est, Via Mariae face legătura între Mariazell (Austria), Bratislava, Budapesta, Máriapócs (Ungaria), Nicula, șumuleu Ciuc, Neamț, Cacica și Putna (România). Pe direcția nord-sud, face legătura între Czestochowa (Polonia), Esztergom, Budapesta (Ungaria) și Medjugorje (Bosnia). Drumul trasează o cruce pe harta Europei Centrale (Austria, Ungaria, România, Polonia, Slovacia, Croația, Bosnia), realizând astfel o rețea de trasee de pelerinaj bazate pe valorile locale, asemănător cu El Camino di Santiago.

În România, Via Mariae pornește din Carei, aflat la granița Româno-Ungară, traversează județele Satu Mare, Sălaj, Cluj, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Bacău, Neamț, Suceava ajungând până la Putna, aproape de granița cu Ucraina. Principalele obiective ale sale sunt sanctuarele mariane de la Nicula (jud. Cluj), șumuleu Ciuc (jud. Harghita), Mănăstirea Neamț (jud. Neamț), Cacica și Putna (jud. Suceava). În fiecare localitate prin care trece există cel puțin un obiectiv turistic, cultural sau natural.

Pe teritoriul județului Suceava traseul are o lungime de aproximativ 130 de km. Acesta începe de la intersecția județelor Neamț și Suceava, din fața Mănăstirii Neamț și are ca punct final Mănăstirea Putna din județul Suceava. Cu un efort de durată medie de 5-6 ore, traseul este împărțit pe parcursul a 7 zile, numărul de kilometri parcurși într-o zi fiind între 15-25. (O.S.)

Vezi si

Februarie începe cu o oprire de apă la Rădăuți

În data de 1 februarie începând cu ora 08.00 în zona Şcolii gimnaziale „Ion Pintilie” …