Thursday , December 1 2022

Ieri a fost marcată la Suceava Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA

Evenimentele au fost organizate de Asociaţia Red Ribbon Suceava. La nivelul judeţului nostru sunt aproape 250 de suceveni diagnosticaţi cu HIV/SIDA 

hiv

În acest an, Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA a fost marcată la Suceava în cursul zilei de ieri, prin sloganul “Inspire. Red – Inspiră-i pe cei din jurul tău la deschidere, înţelegere, solidaritate!, o campanie despre oameni cu şi fără HIV”, dorindu-se să se transmită mesajul că trebuie ca fiecare persoană să se alăture luptei pentru stoparea impactului negativ al HIV, pentru stoparea transmiterii acestui virus, pentru stoparea izolării persoanelor diagnosticate cu acest virus sau cu maladia SIDA. Asociaţia Red Ribbon a organizat o întâlnire la sediul Direcţiei de Sănătate Publică, dar şi campanii de informare în şcoli, cât şi campanii de informare stradală. “Campania îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există, că ele au dreptul la o viaţă normală, la sănătate, la educaţie, invitând populaţia la informare, deschidere, acceptare şi toleranţă. Acest drept include accesul fiecăruia la programe de prevenire şi de tratament, puterea de a decide cu privire la sănătatea proprie, dreptul de a fi tratat. Totodată, mesajele campaniei de anul acesta se concentrează pe promovarea testării HIV ca mijloc principal de prevenire şi control al infecţiei cu HIV”, au explicat reprezentanţii Asociaţiei Red Ribbon Suceava.  Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA a fost inaugurată în 1988, în cadrul Conferinţei mondiale privind SIDA, de la Londra. Ziua se marchează pe de o parte pentru a sensibiliza şi a-i comemora pe cei care au murit din cauza acestor boli, pe de altă parte pentru a sărbători reuşita referitoare la accesul crescut la tratament şi servicii de prevenţie. Totodată, se are în vedere conştientizarea efectelor devastatoare ale SIDA şi susţinerea măsurilor de combatere a acesteia. În fiecare an se desfăşoară campanii pentru a atrage atenţia asupra riscurilor de transmitere a virusului HIV şi asupra posibilităţilor actuale de prevenţie şi tratament.

După cum reiese din datele statistice ale secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, numărul sucevenilor diagnosticaţi cu HIV creşte de la an la an. De la începutul acestui an, peste 20 de suceveni au primit acest diagnostic crunt. Este vorba despre 21 de persoane care au început să urmeze tratament, cu vârste cuprinse între 17 şi 51 de ani. Tot de la începutul acestui an s-au înregistrat şi două naşteri din mame seropozitive care urmează tratament. După primele rezultate reiese că acestea au născut copii sănătoşi.

La nivelul judeţului nostru sunt aproape 250 de pacienţi diagnosticaţi cu HIV/SIDA luaţi în evidenţă, iar dintre aceştia doar 221 de suceveni urmează tratament antiretroviral la secţia de Boli Infecţioase a spitalului sucevean. Lunar, cheltuielile pentru tratamentul pacienţilor cu HIV-SIDA din judeţul nostru sunt de 495.000 de lei. Cei mai mulţi suceveni diagnosticaţi cu HIV sunt din zona Fălticeni. De la începutul acestui an, patru pacienţi diagnosticaţi cu această maladie au pierdut lupta cu viaţa, în timp ce pe tot parcursul anului trecut au fost înregistrate şase decese şi identificaţi 17 pacienţi noi. Toţi au luat boala pe cale sexuală, o parte dintre ei declarând medicilor că au călătorit în străinătate, întreţinând relaţii sexuale acolo. In judeţ sunt în prezent trei copii cu HIV cu vârsta cuprinsă între cinci şi nouă ani, doi cu vârsta cuprinsă între 10 şi 12 ani, iar alţi zece cu vârste de peste 15 ani. Toţi aceşti copii s-au născut din părinţi seropozitivi. “In spatele fiecărui pacient mai stau încă cel puţin 15 persoane nediagnosticate”, este de părere un medic sucevean.

Pentru Programul naţional de prevenire şi control al HIV/SIDA, Ministerul Sănătăţii a alocat 5,7 milioane de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 89% din bugetul alocat anul trecut. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Un bătrân de 77 de ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce a traversat printr-un loc nepermis

Se pare că pietonul era în stare avansată de ebrietate și nu s-a asigurat când …