Friday , September 30 2022

Ieri a fost inaugurata statia automata de pompare a apei din Burdujeni-sat, prima investitie finalizata printr-un proiect ISPA

N autorit\]ile sucevene au inaugurat, ieri, o sta]ie automata de furnizare a apei în cartierul Burdujeni-sat, fiind prima investi]ie finalizata în cadrul proiectului ISPA de reabilitare [i extindere a re]elelor de ap\-canal [i a sta]iei de epurare a municipiului, în valoare de 52,7 milioane euro n primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, dupa inaugurarea sta]iei de furnizare a apei potabile din acest cartier, ca este prima investi]ie finalizata în cadrul proiectului ISPA, celelalte urmând sa fie recep]ionate pâna la mijlocul anului 2011
În cartierul sucevean Burdujeni Sat au fost puse în func]iune sistemele de apa [i canalizare, ieri diminea]\, ceremonia oficiala fiind precedata de o slujba religioasa oficiata de mai mul]i preo]i de la parohii din Burdujeni. A[a cum ne-au obi[nuit de ani de zile constructorii sa tot dea rateuri, [i de aceasta data s-a înt=mplat la fel. Este vorba de o chestiune de imagine [i anume faptul ca pe panoul amplasat l=nga sta]ia de alimentare inaugurata în decembrie 2010 scria ca termenul final este de 31 decembrie 2009.
De altfel, la inaugurarea de ieri diminea]\, primarul Ion Lungu a [i men]ionat ca au fost discu]ii de-a lungul anului acesta, c=t [i în anii preceden]i cu firmele ce au avut lucr\ri pe ISPA, dar a spus ca prefera sa nu se mai certe din nou în prag de s\rb\tori de iarn\. Primarul Sucevei l-a rugat, în glum\, pe unul dintre preo]ii prezen]i sa dea cu mai multa agheasma pe el întruc=t în ultimul an s-a certat foarte mult cu reprezentan]ii firmei constructoare pentru a respecta graficele de execu]ie.
Pe l=nga primarul Ion Lungu, la evenimentul de ieri diminea]a a participat [i pre[edintele Consiliului Jude]ean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, dar au lipsit senatorul Orest Onofrei [i deputatul Ioan B\lan, la t\ierea pamblicii locul celor doi fiind luat de viceprimarii Viorel Seredenciuc [i Lucian Har[ovschi.
Ion Lungu a ]inut sa precizeze ca în Burdujeni Sat va fi livrata apa de calitate din sursa Berchi[e[ti, în baza proiectului ISPA, prin care s-au montat în zona 23 de kilometri de conduct\, un rezervor de apa cu o capacitate de 500 de metri cubi [i o sta]ie de clorinare automat\. De sistemele de alimentare cu apa [i canalizare ar urma sa beneficieze 1.220 de abona]i. Dupa inaugurarea acestei investi]ii, primarul Ion Lungu a testat calitatea apei în casa unui localnic, unde a b\ut un pahar cu ap\.
Pe de alta parte, primarul a spus ca o problema nerezolvata r\m=ne aducerea gazelor naturale [i a precizat, înca o dat\, ca de[i banii necesari exist\, legisla]ia actuala interzice transferarea unei investi]ii f\cuta din fonduri publice c\tre o firma privata – E.On Gaz. O veste mai buna ar fi aceea ca din vara urm\toare vor fi reabilitate trei str\zi din Burdujeni – sat prin Programul Opera]ional Regional (POR). De aceea, Ion Lungu crede ca Burdujeni – sat ar putea deveni un cartier reziden]ial, date fiind dotarea cu utilit\]i [i eliminarea surselor de poluare.
Proiectul ISPA de la Suceava are o valoare de 52,7 milioane de euro, din care 33,4 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile asigurate de Uniunea European\, alte 12,5 milioane de euro asigurate de la Guvern, din care 4 milioane de euro de la Fondul Na]ional de Preaderare, iar 6 milioane de euro sunt asigurate de municipalitate, în urma angaj\rii unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Germaniei KfW. Proiectul, care a început în 2008, prevede reabilitarea [i modernizarea re]elei de apa pe o lungime de 34 de kilometri, extinderea re]elei pe o lungime de 10 kilometri, reabilitarea canaliz\rii pe o lungime de 68 de kilometri [i extinderea pe o lungime de 10 kilometri [i modernizarea Sta]iei de epurare a apelor uzate.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, dupa inaugurarea sta]iei de furnizare a apei potabile din acest cartier, ca este prima investi]ie finalizata în cadrul proiectului ISPA, celelalte urm=nd sa fie recep]ionate p=na la mijlocul anului 2011. El a spus ca investi]iile în cadrul acestui program sunt executate în propor]ie de 95 la sut\, dar ca vor fi recep]ionate în urm\toarele luni întruc=t în aceasta perioada vor fi f\cute probele de func]ionare a instala]iilor. (D.P.)

Vezi si

Leii ucraineni refugiați la Rădăuți au ajuns în Africa de Sud

Simba și Mir, cei doi lei care luni au fost preluați de la Grădina Zoologică …

No comments

  1. Cred ca ati inteles gresit. Eu am bagat apa la oamenii aia pentru ca aia ma voteaza. La Burdujeni e fief-ul meu electoral. Doar n-o sa-i sprijin pe astia din oras. Culmea sunteti. Cocalarii si analfabetii e fratii mei.

  2. stati, oameni buni, nu va mai enervati degeaba. oricum nu vor mai castiga nici alegerile din scara blocului.

  3. TOCATORUL DE BOSTANI

    PENIBILI! O sa pierdeti alegerile chiar daca ati taiat ieri o panglica la Burdujeni. JOS LUNGU. JOS FLUTUR! JOS TOT, in mama voastra de hoti nesimtiti.

  4. Am 52 de ani, deci am gustat din plin traiul sub comunisti. Va rog sa ma credeti pe cuvant ca, din punct de vedere al utilitatilor, se traia in Suceava mai bine atunci, decat acum. Permanent se opreste apa calda, rece, transportul prost, soselele varza, TAXELE IMENSE. Nu se poate asa ceva. Caldura se livreaza aiurea. Cand ai nevoie nu e, iar in rest incing caloriferele ca sa-si creasca incasarile. Doamne, cat va pot dispretui, Lungi, Fluturi si alti lachei. Mi-e scarba de voi..

  5. Actiune clasica de tip comunist. In acest timp, in care gasca lui Flutur si Lungu haleau colaci si cruci la Burdujeni, SUCEVENII PLATESC CEA MAI SCUMPA APA DIn TARA!
    Plecati la stana, bai taranoi de doua parale.