Tuesday , January 31 2023

Ieri a fost aprobat bugetul municipiului Suceava. Lungu: «Este un buget realist și optimist în același timp»

Proiectul de buget a fost adoptat, în forma propusă de primar, cu 15 voturi „pentru” și 8 “abtineri”. „ Este un buget al dezvoltării, deoarece 35,27% este destinat proiectelor de dezvoltare ale municipiului Suceava. Bugetul consolidat pentru anul 2019 este mai mare cu 21,0% comparativ cu anul 2018”, a spus primarul Ion Lungu. Bugetul este de circa 390 de milioane de lei, din care 255,7 milioane vor fi pentru funcționare, iar 134,3 milioane pentru dezvoltare. Cheltuielile sunt cu 3 milioane de lei mai mari, deficitul fiind acoperit din excedentul anului trecut . Suceava este primul municipiu din țară, ca și anul trecut, care adoptă bugetul 

Bugetul local al Sucevei pe anul 2019 a fost supus votului Consiliului Local într-o ședință extraordinară ce a avut loc joi, începând cu ora 10:00. După o oră și zece minute în care mai mulți consilieri locali, cu precădere de la PSD și ALDE, au ținut să ia cuvântul pe diferite teme, proiectul a fost votat în forma propusă de primarul Ion Lungu. Este de notat că deși au luat cuvântul și au dezbătut timp de o oră și zece minute, niciunul dintre consilierii locali în cauză nu a formulat măcar un singur și chiar „anemic” amendament. Desigur, diplomat și știind că nu prea are ce pierde, Ion Lungu le-a răspuns tuturor arătându-le că ține cont de unele observații sau solicitări sau că are răspuns vizavi de unele probleme ridicate, precum un control al Curții de Conturi care a reliefat anumite aspecte problematice privind zona de agrement Tătărași și despre care a spus că este un litigiu în instanță. Este de menționat că de la PNL și PMP nu s-au înghesuit consilierii să ia cuvântul ca să nu prelungească ședința, iar după ședință unii au ținut să aprecieze faptul că Adrian Arămescu, un consilier mai vocal din fire, s-a abținut să intre în polemică.

După adoptarea proiectului de buget local în forma propusă – cu 15 voturi „pentru” și 8 voturi „abtineri” – Ion Lungu a mulțumit consilierilor locali și a insistat, contrar unor afirmații din partea unor consilieri ai PSD, că este un buget al dezvoltării. Bugetul este de circa 390 de milioane de lei, cu 24,16% mai mare decât cel din 2018. 255,7 milioane vor fi pentru funcționare, iar 134,3 milioane pentru dezvoltare. Cheltuielile sunt cu 3 milioane de lei mai mari, deficitul fiind acoperit din excedentul anului trecut. Potrivit primarului Ion Lungu, municipiul Suceava este primul din țară care a votat bugetul local. „A fost aprobat, astăzi (joi, 4 aprilie – n.r.) Bugetul General Consolidat al Municipiului Suceava. Este un buget al dezvoltării, deoarece 35,27% este destinat proiectelor de dezvoltare ale municipiului Suceava. Bugetul consolidat pentru anul 2019 este mai mare cu 21,0% comparativ cu anul 2018. Este un buget realist și optimist în același timp”, a spus primarul Ion Lun­gu.

În cursul ședinței de ieri a CL Suceava, Ion Lungu a spus că majorarea bugetului Sucevei vine, în primul rând, din bugetul la capitolul investiții, dar și din cel al fondurilor europene, în acest an fiind depuse proiecte cu finanțare europeană de peste 52 de milioane de euro.

Precizăm că veniturile proprii ale municipalității sucevene au crescut în primul trimestru al acestui cu 11,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, însemnând circa un milion de euro. În schimb, Primăria a pierdut 1,1 milioane de euro la cote defalcate din TVA și cote din impozitul pe venit. „Ce am luat pe mere, am dat pe pere. Mă amuz de cele ce spun guvernanții. Aud cum domnul ministru Teodorovici spune că prima rectificare bugetară va fi în iulie”, a spus primarul Ion Lungu în conferința de presă de miercuri, 3 aprilie, el adăugând că municipalitatea nu are restanțe, la 31 martie 2019 având în cont 5 milioane de lei.

De altfel, în primul trimestru al anului, Primăria Municipiului Suceava a avut încasări cu 6,3% mai mari decât în perioada similară a anului trecut, la impozitele pe clădiri, terenuri și mijloace de transport. O informare în acest sens a fost făcută de primarul Ion Lungu în conferința de presă de miercuri, edilul afirmând că s-au colectat 28,82 milioane de lei, față de 27,11 milioane și că de la persoane juridice creșterea a fost de 13,72% – 17,2 milioane de lei, față de 15,1 milioane, cât se adunaseră în primul trimestru din 2018 –, în vreme ce încasările de la persoane fizice au scăzut puțin în 2019 comparativ cu 2018, de la 11,9 la aproape 11,7 milioane de lei. „Sunt cam tot pe acolo”, a ținut să precizeze Ion Lungu. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Februarie începe cu o oprire de apă la Rădăuți

În data de 1 februarie începând cu ora 08.00 în zona Şcolii gimnaziale „Ion Pintilie” …