Saturday , April 20 2024

Ieri a debutat Programul Ştefanian, a treia ediție

Programul se va încheia, pe 2 iulie, cu un pelerinaj la Mănăstirea Putna. Una din surprizele pregătite, anul acesta, de organizatori este prezența lui Chef Cătălin Scărlătescu la Muzeul Satului Bucovinean, duminică, pentru a găti preparate după rețete medievale

Ieri a avut loc debutul celei de-a treia ediții a Programului Ştefanian, inițiativă a președintelui Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur, ediție care a început, simbolic, în Cetatea de Scaun a Sucevei, pe data de 24 iunie, când este hramul orașului. Astfel, ieri, de la ora 17:00, în capela Cetății de Scaun a fost oficiată o slujbă de pomenire a domnitorilor Moldovei. La ceremonia religioasă au fost președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur și vicepreședintele Marin-Gheorghe Niță, directorul Muzeului Buco­vinei, Emil Constantin Ursu, direc­torul Bibliotecii Bucovinei, Cons­tantin Gabriel Cărăbuș, viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harșovschi.

Duminică, 30 iunie, în Muzeul Satului Bucovinean, vor fi pre­parate – de la ora 13:00 la ora 18:00 – mâncăruri medievale după rețetele originale. Nu de oricine, ci de cunoscutul Chef Cătălin Scăr­lătescu, potrivit unei declarații fă­cute de Gheorghe Flutur. „Du­­minică, în Muzeul Satului Bucovinean, maestrul Scărlătescu va pregăti două meniuri medievale, fiecare după rețete originale. Câte 200 de porții pe care le va pregăti din fiecare fel vor putea fi degustate de cei care vor fi duminică la Muzeul Satului Bucovinean”, a spus Gheorghe Flutur.

În cadrul Programului Ştefanian au mai fost incluse proiectul „Tra­seele voievodului Ştefan cel Mare în țara de Sus a Moldovei”, realizat în colaborare cu Consiliul Regional Cernăuți (Ucraina), Consiliul Ra­ional Soroca și Consiliul Local Cricova (Republica Moldova). Astfel, în perioada Programului Ştefa­nian, județul Suceava va găzdui 30 de elevi și 6 profesori însoțitori din Cernăuți, Soroca și Cricova, care vor participa la ateliere de cu­noaș­tere a istoriei și culturii românești și vor vizita obiective istorice. De ­alt­fel, un grup de 35 de copii cu vârste între 9 și 15 ani va da startul în acest an al pelerinajelor la Mănăstirea Putna în cadrul Programului Ştefa­nian și proiectului Pelerin în Bucovina.

Programul Ştefanian se va încheia, pe 2 iulie, cu un pelerinaj la Mănăstirea Putna. (D.P.)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …