Wednesday , April 24 2024

Ieri a avut loc deschiderea oficială a Olimpiadei de Limbă Germană Maternă

deschidere olimpiada germana 1


Ieri, în Auditoriumul “Joseph Schmidth” al Universităţii “{tefan cel Mare” a avut loc festivitatea de deschidere a Olimpiadei de Limba şi Literatură Germană Maternă, ce se va desfăşura în perioada 1-6 aprilie. La eveniment au participat toate loturile judeţene de elevi şi profesorii lor însoţitori din întreaga ţară, personalităţi din lumea germană ce fac parte din comisiile de evaluare a lucrărilor, dar şi oficialităţi judeţene şi locale din partea gazdelor. ~n sală au fost prezenţi Gheorghe Lazăr, inspector şcolar general al I{J, Cristina Teodorovici, inspector general al I{J, Gabriela Scutaru adjunctul I{J, Mircea Diaconu, prorector în cadrul USV, Florin Sinescu, prefectul judeţului, Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean şi subprefectul Constantin Harasim. Au mai fost prezenţi Eva Vlad, reprezentantul Ambasadei Germaniei, Alexandru Szepesi, reprezentant al Echipei Direcţiei Minorităţi de la Ministerul Educaţiei Naţionale, Astrid Agache, lector universitar doctor de la Universitatea “A. I. CUZA” din Iaşi, Antonia Gheorghiu, preşedintele Forumului German Suceava.
~n deschidere, un grup de copii de la clasa pregătitoare ai Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” în care se va învăţa limba germană au încântat publicul cu câteva dansuri germane. “Am început cu un spectacol de la clasa pregătitoare, în speranţa că cei mici, începând limba germană de la 6 ani vor fi peste opt-zece ani viitori olimpici la faza naţională de limbă maternă germană”, a declarat Gheorghe Lazăr, inspectorul şcolar general al I{J Suceava.
~n cadrul evenimentului a mai luat cuvântul Cătălin Nechifor care a spus că Olimpiada de Limbă Germană Maternă nu se desfăşoară întâmplător în acest an la Suceava, deoarece “aici există un pilon puternic de germană, datorită istoriei şi zonei în care avem mulţi etnici germani”. Florin Sinescu, prefectul judeţului le-a urat tuturor participanţilor succes, deoarece într-o competiţie “vor fi învinşi şi învingători”. Profesorul univeristar doctor, Mircea Diaconu, prorector la Univerisitatea “{tefan cel Mare” a spus că universitatea împlineşte în acest an 50 de ani de existenţă şi a vorbit despre influenţa modelatoare a stilului german asupra tinerilor din Bucovina, “spaţiu al multiculturalităţii”- “Cultura germană este o cultură care influenţează celelalte culturi îndemnându-le să se descopere pe le însele. Este o influenţă catalitică şi nu modelatoare, deşi nu ştim dacă lucrurile stau altfel”.
Preşedintele comisiei, Alexandru Szepesi i-a salutat pe cei prezenţi în numele Ministerului Educaţiei Naţionale şi a explicat de ce va avea loc în acest an olimpiada de limbă germană maternă la Suceava. “Acest lucru e legat de vechea tradiţie din această regiune multiculturală, multi etnică, deosebită, în care amprenta germană este prezentă. ~n al doilea rând au existat acum opt ani iniţiative materializate prin înfiinţarea studiului limbii germane, 3-4 ore pe săptămână, iar acest lucru îl datorăm persoanelor decizionale din Ministerul Educaţiei de atunci. Această decizie doreşte a fi onorată şi în acelaşi timp se arată că germana este o limbă importantă şi pentru dezvoltarea acestei regiuni”, a declarat Alexandru Szepesi, directorul Direcţiei de Minorităţi de la MEN. Membrii comisiei, prezentaţi de Astrid Agache sunt în număr de 13: Pop Helmine, profesor la Liceul Teoretic “Pa-
piu Ilarian” din Târgu Mureş, Magdalena Balogh – Szabo, profesor la Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” din Timişoara, Astrid Otiman, profesor, la Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” din Timişoara, Gabriela Simona-Mateiu, profesor la Liceul Pedagogic “C.D. Loga” din Caransebeş, Adina {erb, profesor la Liceul Teoretic “Adam Muller-Guttenbrunn” din Arad, Gabriela Mucea, profesor la Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” din Bistriţa, Otilia Zavaczki, profesor la Grup {colar Vişeu de Sus, Zach Jurgen, profesor la Liceul Teoretic “Johannes Honterus” din Braşov, Oana Secaş, profesor la Colegiul Naţional “Samul von Brukenthal” din Sibiu, Maria Wever-Lipan, profesor la Colegiul German Goethe din Bucureşti, Nadia Piţu, profesor la Colegiul Nţional “Decebal” din Deva, Andrea Szacs, profesor la Colegiul Naţional “George Coşbuc” din Cluj Napoca şi Delia Răulea, profesor la {coala Gimnazială nr. 2 din Sebeş-Alba. Cei doi preşedinţi ai comisiei sunt Astrid Agache, lector universitar doctor de la Universitatea “A. I. CUZA” din Iaşi şi Alexandru Szepesi, directorul Direcţiei de Minorităţi de la MEN.
Romeo Tronciu, directorul Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” din Suceava, după un scurt istoric al colegiului şi-a arătat disponibilitatea de a asigura toate condiţiile pentru ca olimpiada să se desfăşoare în condiţii optime. Spre sfârşitul evenimentului, elevii suceveni au prezentat un film cu o scriitoare evreică, Selma Meerbaum, care a trăit în Cernăuţi şi care a fost exexutată.
~n cursul zilei de ieri urma ca cei 107 elevi din 16 judeţe ale ţării să dea proba scrisă, care consta în realizarea unui eseu în limba germană. Elevii vor susţine săptămâna aceasta şi o probă practică în cadrul workshop-urilor.
Primele rezultate ale olimpiadei vor fi afişate vineri, la ora 12.00, urmând ca rezultatele finale să se dea la ora 16.00. Premierea se va desfăşura în sala “{tefan cel Mare” a Consiliului Judeţean. (Georgiana GROZA)
 

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …

No comments

  1. Pe d-na AGOUTIN n-A INVITAT-O NIMENI???