Thursday , April 25 2024

Icoana făcătoare de minuni „Axionița” de la Mănăstirea Hadâmbu a fost timp de trei zile la Parohia Straja II

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, cu acordul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, și al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, vineri, 20 mai 2022, credincioșii Parohiei Straja II, Protopopiatul Rădăuți, Județul Suceava, au avut bucuria de a primi în vizită, pentru trei zile, Icoana făcătoare de minuni „Axionița” de la Mănăstirea Hadâmbu, județul Iași.

Este continuată astfel o frumoasă tradiție, împământenită în Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din această localitate bucovineană, ca la hramul bisericii să se organizeze un moment deosebit pentru credincioși prin aducerea spre închinare a unor sfinte odoare.

Un sobor de preoți și diaconi în frunte cu pr. paroh Constantin Oprea, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de credincioși și copii ai parohiei îmbrăcați în costum popular specific locului, l-au întâmpinat cu pâine și sare pe protosinghelul Iorest Goraș de la Mănăstirea Hadâmbu, cel care a condus delegația ce a adus icoana făcătoare de minuni, izvorâtoare de mir. Aceasta a fost așezată spre închinare la loc de cinste în biserica parohială, într-un baldachin frumos împodobit, fiind săvârșită slujba Acatistului Icoanei Maicii Domnului „Axionița”, în semn de recunoștință și dragoste pentru cea care este grabnic ajutătoare pentru cei care înalță rugăciuni cu smerenie.

După slujba Acatistului închinat icoanei făcătoare de minuni a fost săvârșită Vecernia Mare unită cu Litia în cinstea ocrotitorilor bisericii, Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Sâmbătă, 21 mai 2022, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un numeros sobor de preoți și diaconi, condus de arhim. Nectarie Clinci, exarh de zonă.

Până duminică, în jurul orei 15:00, când icoana Maicii Domnului și delegația au plecat spre  Mănăstirea Hadâmbu, credincioșii din împrejurimi s-au închinat cu evlavie la icoana prin care Maica Domnului a săvârșit nenumărate minuni, pictată de preotul Octavian Zmău în anul 1938.

Piatra de temelie a Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Straja, județul Suceava, a fost pusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, iar construcția a fost realizată între anii 2010-2016 în stil clasic moldovenesc, ștefanian, cu sprijinul credincioșilor din Straja și a binefăcătorilor din împrejurimi.

Biserica este construită pe o fundație solidă din fier-beton și este înălțată în întregime din lemn, având la demisol paraclisul închinat Acoperământului Maicii Domnului. Acoperișul bisericii a fost realizat din tablă de cupru, crucile de pe turle au fost aduse de la Kiev, iar catapeteasma și mobilierul interior au fost executate la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Noua parohie din jurul bisericii a fost înființată în anul 2016 prin decizia Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar preotul paroh al acestei comunități este părintele Constantin Oprea.

Biserica a fost sfințită la data de 21 februarie 2016. Slujba a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord. (Arhiepiscopiasucevei.ro)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …