Thursday , March 28 2024

Iarna și-a intrat în drepturi la Suceava din primele zile ale lui decembrie. Temperaturile au coborât sub -10ºC la munte

Un ger de iarna adevarata a fost, zilele trecute, în mai multe localități din zona montană a Sucevei. Au fost situații în care, pe măsurători oficiale, temperaturile au coborât de -10ºC. Pe lângă stațiile meteorologice de la Suceava, Rădăuți, Poiana Stampei și cea din munții Călimani – gestionate de Administrația Națională de Meteorologie – și stația meteorologică de pe vârful Rarău – care aparține de facultatea de geografie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Sistemul de Gospodărire al Apelor Suceava are 39 de stații hidrometrice care măsoară zi de zi temperatura și alți parametri pentru a oferi mai departe informații cât mai precise autorităților.

Fiind amplasate pe cursul apelor, în relativa apropiere a unor căi de comunicație importante, stațiile respective oferă o imagine de ansamblu destul de amplă și fidelă la nivel de județ în privința valorilor meteo la nivelul mai multor zone din județ. De regulă temperaturile înregistrate în perioada sezonului rece sunt mai scăzute decât cele înregistrate la stațiile meteo de la Suceava, Rădăuți și Poiana Stampei. Conform datelor centralizate la nivel de județ, ultimele zile au fost deosebit de geroase, putându-se spune că iarna și-a intrat în drepturi din primele zile. Adeseori au fost înregistrate temperaturi mai scăzute de -5ºC, uneori apropiate de valori ca -10ºC.

În dimineața zilei de 6 decembrie, la ora 5:00, temperatura aerului a fost cuprinsă între -9,0ºC la stația hidrometrică Broșteni (râul Bistrița) și 2,5 ºC la stația hidrometrică Părhăuți (cursul de apă al Solonețului). S-au înregistrat precipitații cuprinse între: 0,1 l/mp la stația meteorologică Suceava și 1,1 l/mp la stația hidrometrică Huțani (râul Siret). Stratul de zăpadă este cuprins între: 1 cm la stația hidrometrică Sucevița (cursul de apă cu același nume) și 8cm la stația hidrometrică Cârlibaba (râul Bistrița Aurie). La stațiile hidrometrice din județ se semnala în dimineața de Sf. Nicolae fenomene de: gheață la mal; gheață la mal și năboi; gheață la mal și gheață de fund.

În dimineața precedentă, adică în ziua de duminică, 5 decembrie, cea mai scăzută temperatură a aerului înregistrată la cele 39 de stații hidrometrice a fost de -12,0ºC la stația hidrometrică Cârlibaba, la ora 5:00, și cea mai ridicată a fost de -1,1ºC la stația hidrometrică Solca – cursul de apă având același nume. Nu s-au înregistrat precipitații duminică dimineață la stații hidrometrice iar stratul de zăpadă cât rămase din perioada precedentă era cuprins între: 1 cm la stația hidrometrică Horodnic (pârâul Pozen) și 11cm la stația hidrometrică Cârlibaba. La stațiile hidrometrice din județ se semnalau duminică dimineață fenomenele de: gheață la mal; gheață la mal și năboi; gheață la mal și gheață de fund; gheață la mal și năboi sub gheață; pod de gheață cu ochiuri.

Și sâmbătă dimineață, la ora 5:00, s-au înregistrat temperaturi scăzute ale aerului, valorile fiind cuprinse între -3,0 ºC la stația hidrometrică Broșteni și -11 ºC la stația hidrometrică Sucevița. De asemenea, s-au înregistrat precipitații cuprinse între 0,4 l/mp la stația hidrometrică Zvoriștea (râul Siret) și 13,9 l/mp la stația hidrometrică Coșna. Stratul de zăpadă era cuprins, în dimineața zilei de sâmbătă, între 1 cm la stația hidrometrică Broșteni și 13cm la stația hidrometrică Cârlibaba iar la stațiile hidrometrice din județ se semnala fenomenele de gheață la mal; năboi și cristale de gheață. (D.P.)

 

 

 

 

 

Vezi si

Județul Suceava sub avertizări COD GALBEN de VÂNT puternic, până vineri dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM)  a emis joi dimineață o informare prin care anunță că …