Friday , September 30 2022

Huligani ucraineni au furat capul unei statui a poetului Mihai Eminescu

statuie mihai eminescu hliboca
Statuia vandalizată de la Hliboca. Fotografie de Nicolae Sapcă; euromedia-ucraina.blogspot.ro
 
Un incident brutal, huliganic s-a petrecut cu câteva zile în urmă, la câteva zeci de kilometri de Suceava, tot în Bucovina, dar în partea de nord a acestei regiuni româneşti unde influenţa sovietică şovină este tot mai pronunţată, deşi ţara de care aparţine – Ucraina – vrea să intre în Uniunea Europeană, spaţiu care pune mult accentul şi pe cultură, nu doar pe dezvoltare economică.
Incidentul scandalos, aşa cum a fost descris de mai multe instituţii media, inclusiv de cunoscutul portal Yahoo!, este legat de faptul că bustul lui Mihai Eminescu – lucrare de artă care urma urma să fie inaugurată, în oraşul Hliboca (regiunea Cernăuţi), la împlinirea a 124 de ani de la moartea poetului, a fost „decapitat”. Chiar înainte de evenimentul care va avea loc azi capul acestei statui a fost furat. Menţionăm că bustul fusese instalat în faţa Muzeului Etnografic din Hliboca, iar directoarea instituţiei a fost cea care a observat furtul.
„Doamna directoare ne-a dat această veste vineri dimineaţa, la ora 8:00, iar noi am anunţat imediat poliţia, care a început operaţiunile de căutare a indivizilor. Aceştia au vandalizat bustul şi au fugit cu tot cu capul poetului. Bustul a fost instalat joi, în faţa  Muzeului Etnografic din Hliboca, urmând ca sculptorii să aplice astăzi (vineri – n.r.) un ultim strat de vopsea, iar sâmbătă, când se împlinesc 124 de ani de la moartea lui Eminescu, să aibă loc ceremonia de dezvelire a monumentului”, a precizat vicepreşedintele Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, Nicolae Sapcă, citat de tocpress.info. Vestea şi afirmaţiile lui Nicolae Sapcă au făcut turul agenţiilor de presă. Ieri, pe la amiază, în birourile Palatului Administrativ al Sucevei – sediul Prefecturii şi al Consiliului Judeţean – şi în mai multe instituţii de cultură se vorbea despre acest gen de compartament nociv.
Pentru realizarea bustului, au contribuit financiar numeroşi români din regiunea Cernăuţi. Potrivit celor de la TOCpress, iniţiativa realizării bustului a aparţinut Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi. Nicolae Sapcă susţine, conform tocpress.info, că a aflat despre incident, în cursul dimineţii zilei de viner, de la Aneta Jijian, directoarea Muzeului Etnopgrafic din Hliboca, adăugând că speră că hoţii vor fi găsiţi rapid, iar capul să poată fi montat la loc înainte de evenimentul de sâmbătă.
„Ceremonia, însă, va avea loc, sâmbătă, la ora 12:00, în faţa monumentului poetului, aşa cum am programat iniţial, în prezenţa românilor, a autorităţilor şi a oficialilor de la Consulatul României la Cernăuţi”, spune Nicolae Sapcă, citat de Yahoo!. Nicolae Sapcă a precizat, de asemnea, că toată ceremonia va avea loc indiferent de circumstanţe.
Oraşul Hliboca se află în nordul Bucovinei, la 30 de kilometri sud – vest de oraşul Cernăuţi, centrul regiunii Cernăuţi (Ucraina), în care este înglobat nordul vechiui provincii Bucovina, Tinuţul Herţa şi zona Hotinului, teritorii care au aparţinut de fapt şi de drept vechii provincii româneşti a Moldovei. Localitatea este una în care numărul cetăţenilor declaraţi români şi moldoveni este semnificativ.
Cernăuţiul este una din localităţile unde Mihai Eminescu a studiat şi de care s-a legat sufleteşte. Poetul Mihai Eminescu s-a stins din viaţă la 15 iunie 1889, la vârsta de 39 de ani. (D.P.)

Vezi si

Mii de metri cubi de lemn de foc, la preț foarte mic, disponibil la ocoale silvice din județul Suceava

Direcția Silvică Suceava a informat Prefectura Suceava că, în data de 30 septembrie 2022,  sunt …

One comment

  1. Camelian Propinatiu

    Ucrainenii ingrijorati de consecintele decapitarii lui Eminescu, in noaptea de joi spre vineri, la Adâncata/Hliboca, ignora ca românii se afla intelectualiceste in postromânism si o asemenea stire e neglijabila. Niciun colaborator la demolatorul numar antieminescian Dilema 265 din 5 martie 1998 nu si-a facut vreodata Mea Culpa! Vandalii sa fie pedepsiti sa citeasca Vietile paralele, mediatizata carte despre Eminescu nebun!
    [Fragmentul furat a fost gasit de politia ucraineana intr-un lac din satul vecin, Trestiana/Dimca.]