Thursday , March 28 2024

Schweighofer restrânge activitatea la fabrica din Rădăuți și închide fabrica din Siret. 600 de angajați, afectați de restructurare

HS Timber Productions (fosta Holzindustrie Schweighofer) a anunțat ieri că o parte din ope­rațiunile fabricii din Rădăuți (mai exact cele din fabrica de cherestea) și întreaga activitate din cadrul fabricii de panouri din lemn masiv din Siret vor fi întrerupte începând cu 30 martie 2022, “din cauza condițiilor generale dificile de pe piața lemnului”. Capacitatea de debitare a HS Timber Productions în România va fi redusă cu 30%. Restrângerea activității vizează doar fabricile din județul Suceava, alte două fabrici de cherestea și o fabrică de panel din România ale HS Timber Productions își continuă activitatea normal, ba chiar vor avea parte de investiții în continuare în modernizarea și îmbunătățirea operațiunilor.

HS Timber Productions a anunțat marti, 18 ianuarie 2022, restructurarea operațiunilor sale din județul Suceava, începând cu sfârșitul primului trimestru al anului 2022. În fabrica din Rădăuți, o parte dintre operațiuni, mai exact cele din fabrica de cherestea, vor fi întrerupte. Producția de stâlpi și grinzi din Rădăuți va rămâne în funcțiune. Fabrica de panouri de lemn masiv din Siret, care în prezent prelucrează cherestea de la fabrica din Rădăuți, va fi închisă în totalitate. Capacitatea de debitare a fabricilor de cherestea ale HS Timber Productions în România va fi redusă cu 30% odată cu aplicarea acestei măsuri.

Conform companiei, unul dintre principalele motive ale restructurării constă în provocările din ce în ce mai mari din România, mai precis mediul legislativ instabil și măsurile restrictive de pe piața lemnului. Achiziția de lemn rotund pe piața din România a fost limitată începând cu 2016. Ucraina și Rusia nu mai sunt disponibile pentru achizițiile de materie primă, din cauza interdicțiilor de export în vigoare în aceste țări. În plus, întârzierile lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare din regiune, precum și birocrația laborioasă în materie de importuri, fac ca importurile de lemn din alte state membre ale Uniunii Europene să fie foarte dificile. Mai mult decât atât, producția de energie verde și vânzarea de certificate verzi este extrem de anevoioasă.

“Investițiile importante necesare la fabrica din Siret nu sunt fezabile din punct de vedere economic în condițiile actuale de piață.

Aproximativ 600 de angajați vor fi afectați de restructurare. Compania face tot posibilul să le ofere cât mai multora dintre ei oportunități de a continua să lucreze în cadrul grupului în România. În celelalte cazuri, se depun eforturi pentru a menține impactul social la un nivel cât mai redus posibil”, se arată într-un comunicat transmis de companie.

Pe de altă parte însă, în România, HS Timber Productions își continuă activitatea cu două fabrici de cherestea și o fabrică de panel în alte locații, cu un total de aproximativ 2.400 de angajați. Aceste fabrici nu sunt afectate de restructurare. Compania anunțând chiar investește în continuare în modernizarea și îmbunătățirea operațiunilor în unitățile respective.

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …

3 comments

  1. Decizia este luata de foarte sus. Europa vrea energie verde, vrea masini electrice bla, bla. Schimbarile climatice nu cred ca i-au lasat reci pe ”sefii de la lume”. Daca revenim pe meleagurile noastre constatam o realitate crunta si dezolanta. In muntii nostrii s-a executat un Jaf de neimaginat prin mutilarea padurilor. Decat sa tai si sa castigi doar o data la 30 de ani , nu mai bine te reprofilezi pe turism si lasi padurea in pace. E meserie frumoasa, curata, lejera si banoasa. Decat sa vinzi materie prima pe nimic , mai bine oferi plus valoare prin servicii de calitate.

  2. La fel ca si fabrica LA DORNA, pleca din cauza INFRASTRUCTURII.
    Felicitari sefilor CJ. Asa “moare” jdetul in care nu ai o autostrada sau cai ferate moderne de peste 30 ani.

  3. Au terminat de defrisat padurile, iar lumea a luat cat de cat atitudine si le-au stricat jocurile! Sa mearga sa defriseze in Austria!