Friday , March 29 2024

Harșovschi: În termen de 10 luni va trebui să fie funcțional sistemul de e-ticketing. Ce diferențe sunt între autobuzele electrice din China și cele din Polonia

Primăria Suceava a început implementarea sistemului de e-tiketing în municipiu, iar stațiile de transport în comun vor fi modernizate. Astfel, în stațiile de călători vor fi amplasate afișaje electronice de informare prin care se transmite în cât timp vine autobuzul, ce linii trec pe acolo, iar în stații vor fi instalate și 22 de automate de la care se vor putea achiziționa bilete sau abonamentul cu bani sau card, urmând ca în autobuze să nu mai fie taxatoare.

„Toți cetățenii vor putea ști ce autobuze sosesc în stații, în câte minute, ce linii de autobuz sunt operabile, vor putea să cumpere abonamente sau bilete, cu plata cash sau cu cardul, de la acele puncte din stații. Vor fi 22 de automate pentru emiterea tichetelor sau abonamentelor … Nu vom mai avea aceste taxatoare care vor fi redistribuite în cadrul TPL și decizia ce se va întâmpla (cu taxatoarele – n.r.) o vor lua cei din Consiliul de Administrație”, a spus viceprimarul Lucian Harșovschi.

De asemenea, el a anunțat, în conferința de presă de miercuri, 17 februarie, că în termen de 10 luni va trebui să fie funcțional sistemul de e-ticketing. Potrivit acestuia, costul pe kilometru pentru un autobuz electric este de 0,957 de lei, iar pentru autobuzele cu motoare diesel este de 2,45 de lei. Flota de autobuze electrice mari – cele 25 aduse în toamna trecută – a parcurs până acum 366.000 de kilometri.

„Pe lângă că sunt frumoase, sunt și bune. Așa spun colegii noștri de la TPL”, a spus viceprimarul. De asemenea, flota de autobuze electrice mici aduse în decembrie are 26.000 de kilometri parcurși. Până la sfârșitul lunii martie încă 7 autobuze electrice mici vor fi aduse la Suceava, iar celelalte 15 autobuze electrice mari ce vor fi livrate de firma poloneză Solaris și achiziționate de Ministerul Dezvoltării vor ajunge în maximum 20 de luni de la semnarea contractului.

„Prețul rezultat la licitație a fost de aproape 466 de mii de euro pentru un autobuz Solaris (licitația fiind organizată de Ministerul Dezvoltării – n.r.) față de 390 de mii de euro cât au fost ale noastre (prețul pentru un autobuz electric achiziționat la licitația organizată de Primărie și adjudecată de o companie turcească al cărei terț-susținător a fost concernul chinez ZTE, care a produs și furnizat respectivele mijloace de transport – n.r.). Puterea nominală a motorului este 195 de kW în cazul celor aduse de Primăria municipiului Suceava și de 160 kW în cazul celor care vor veni prin Minister. La autonomie declarată, dacă cele prin Primărie aveau 250 km, cele de la Solaris vor avea 66 km la o medie de 25 kmh. Diferența este că acestea se încarcă prin pantograf la capăt de linie și vor putea face o cursă, după care vor putea să se încarce din nou”, a explicat viceprimarul. După ce flota de autobuze a TPL va fi complet electrică va fi făcută o economie de 62%. (D.P.)

 

 

Vezi si

Codul galben de vânt puternic, prelungit până vineri seara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis vineri dimineață o atenţionare Cod galben de vânt puternic …