Thursday , June 13 2024

Baza sportivă cu teren omologat UEFA va fi gata la finele anului

Complexul Sportiv al Sucevei prinde contur prin cele trei obiective importante realizate pe un teren de 12 hectare (120.000 mp), la ieșirea din Suceava spre Fălticeni. Două sunt în execuție deja – baza sportivă tip 1 de dimensiuni omologate UEFA și sala polivalentă – iar al treilea în proiectare și anume un aqua park. O informare în acest sens a fost făcută miercuri dimineață de viceprimarul Lucian Harșovschi, în conferința de presă pe care a organizat-o la șantierul de la baza sportivă de tip 1 omologată UEFA.

Conform celor spuse de viceprimar, terenul de fotbal este prevăzut cu iluminat nocturn (șase stâlpi) iar baza totală se întinde pe o surpafață de 13.800 mp. Baza Sportivă este compusă din terenul pentru fotbal de dimensiuni omologate UEFA cu lungimea de 105m și lățimea de 68m cu nocturnă, terenul multifuncțional pentru handbal, baschet, volei și tenis, precum și o clădire pentru vestiare, având un regim de înălțime P+1E, construit pe o suprafață de 395,88 mp (suprafața desfășurată este de 520,96 mp). Baza sportivă va cuprinde alei pietonale și spații verzi, iar clădirea are instalații sanitare și termice, energia termică fiind asigurată de la o centrală termică și panouri solare pentru apă caldă.

Racordările la utilități – apă, canal și energie electrică – au fost realizate pe organizarea de șantier, ulterior fiind suportate de Municipiul Suceava. Și tot municipialitatea suceveană s-a ocupat de lucrările de sistematizare a terenului, precum și de construirea zidului de sprijin și consolidarea acestuia, efectuând lucrări de săpătură mecanizată – 11.650 mc, precum și lucrări de umplutură și compactare – 9.200 mc. „Realizarea zidului s-a făcut prin eliminarea parțială a materialului alunecat, eliminarea solului vegetal, tratarea terenului de fundare cu liant hidraulic. În continuarea zidului, pe zonele în care rambleul nu depășește 2.00 s-a eliminat parțial materialul de umplutură, apoi s-a refăcut taluzul cu panta din material tratat cu liant hidraulic. De asemenea, pe zonele de debleu taluzul s-a amenajat cu panta și se va proteja cu sol vegetal însămânțat. Totodată a fost încorporat un bazin de vidanjare de 30.000 litri și o butelie pe GPL în valoare de 262.395 lei cu TVA. Pentru alimentarea cu energie electrică s-a procedat la extinderea rețelei electrice de medie tensiune pe un traseu de peste 500 de metri cu post de transformare din medie joasă tensiune, lucrări realizate în valoare de 476.109 lei cu TVA”, a declarat Lucian Harșovschi.

În urma lucrărilor de construire a zidului de sprijin și a consolidării terenului (valoarea fiind de 1,7 milioane lei fără TVA, conform datelor prezentate de Lucian Harșovschi), s-a trecut la realizarea bazei sportive tip 1 care, potrivit lui Lucian Harșovschi, este realizată în procent de 70% și va fi gata până la finele lui 2024. Obiectivul este finanțat de Compania Națională de Investiții, licitația fiind câștigată de către compania de construcții Hentza Business SRL, valoarea fiind de 5,2 milioane de lei fără TVA.

Terenul pentru fotbal are o suprafață utilă de evoluție cu lățimea de 75,5 metri și lungimea de 117 m și o suprafață utilă de joc 68 metri lățime și 105 m lungime. Totodată, suprafața de joc va avea un covor de gazon artificial, pe straturi de balast și piatră compactată, precum și pante de 0,5% către laturile lungi. Drenarea apelor pluviale va fi asigurată prin stratul suport.

secretarasite

În ceea ce privește terenul multifuncțional pentru handbal, baschet, volei și tenis, acesta are o suprafață utilă de evoluție 25 metri lățime și 44 m lungime și o suprafață de joc de 20 m lățime și 40 metri lungime, precum și o zonă de protecție perimetrală cu lățimea de 2,00 m. Suprafața de joc va fi dintr-un covor de tartan, e un planșeu din beton armat și compactat.

Marcajele terenurilor sunt conforme cu cerințele Regulamentului de organizare și funcționare ale Federațiilor Române de fotbal, handbal, baschet, volei și tenis. Delimitarea suprafețelor de joc, atât a terenului pentru fotbal cât și pentru terenul multifuncțional, se face cu o împrejmuire din stâlpi metalici și plasă bordurată cu înălțimea de 5,50 m pe toate laturile.

Accesul se face printr-o poartă metalică dinspre parcare pentru spectatori și dinspre vestiare pentru sportivi. De asemenea, va exista o parcare pentru 55 de autoturisme, din care 4 pentru persoane cu dizabilități locomotorii și 2 pentru autocare, precum și spații verzi cu gazon și arbuști.

Pe lângă instalația pentru iluminat nocturn cu 6 stâlpi, baza sportivă va cuprinde și alte dotări și echipamente, fie la clădirea propriu-zisă, fie la terenurile adiacente acesteia: bănci de câte 14 scaune pentru rezerve și antrenori pe latura estică; gradene pentru 500 de spectatori pe latura vestică – viceprimarul Lucian Harșovschi precizând că va putea fi și o extindere de 1.000 de locuri pe viitor – iar adiacent gradenelor vor exista locuri pentru 20 de persoane cu dizabilități locomotorii; tabelă de marcaj; 5 catarge pentru drapele; porți de fotbal și de handbal; fileuri de tenis și de volei cu stâlpi mobili; panouri de baschet mobile și complet echipate; protecție căptușeală de burete la stâlpii nocturnei; plasă de compartimentare a terenului cu gazon în două terenuri mici de antrenament de fotbal; targă medicală. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

LUNGU: Harșovschi spunea că nu împarte victoria cu nimeni. Nici înfrângerea să n-o împartă cu nimeni. Din cauza lui s-a pierdut și Consiliul Județean (VIDEO)

”Festivalul democrației” s-a încheiat, trecem la treabă. Așa a început conferința de presă de miercuri …

One comment

  1. Asteptam minunea!