Saturday , February 4 2023

“Haosul de la APIA este măsura incompetenţei Guvernului PSD”

Transmite senatorul sucevean Gheorghe Flutur, secretar general al PNL. Senatorul liberal apreciază că actualul guvern, „încet dar sigur”, va lăsa fără subvenţii agricultorii români, care vor falimenta 

flutur 20 nov 2014 [800x600]

Senatorul sucevean Gheorghe Flutur, secretar general al Partidului Naţional Liberal şi copreşedinte al organizaţiei PNL Suceava, a făcut pu-blică o declaraţie politică în care arată că fiind minţiţi şi înşelaţi de Guvernul PSD, mulţi agricultori au ajuns într-un aşa hal de dezamăgire şi disperare încât nu mai doresc să facă agricultură.
“Din păcate, aşa cum am atenţionat de mai multe ori, pe 15 iunie 2015 campania de depunere a cererilor pentru subvenţia în agricultură nu s-a încheiat, aşa cum prevede legislaţia europeană. Data de 15 iunie 2015 a fost ultima zi în care fermierii români mai puteau depune cereri unice de plată aferente anului în curs fără a fi penalizaţi. Din 16 iunie, cererile de plată mai pot fi depuse timp de 25 de zile calendaristice, dar cu o penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. Aşadar, după 15 iunie, zeci de mii de fermieri din întreaga ţară vor pierde sume importante pentru că  nu au reuşit să depună dosarele în termenul stabilit. Este un dezastru pentru agricultura României, deoarece fără subvenţii nu se poate face agricultură performantă”, a concluzionat senatorul Flutur. In aceste condiţii, fermierii reclamă haosul legislativ, o birocraţie sufocantă, o proastă comunicare şi schimbarea regulile în timpul jocului, iar responsabili pentru aceste grave deficienţe sunt Guvernul şi Ministerul Agriculturii împreună cu Agentia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Pe de altă parte, guvernul a început pregătirile şi a emis actele normative mult prea târziu şi într-un mod ezitant. Totodată legislaţia în materie a fost modificată de mai multe ori, contribuind astfel la amplificarea haosului. “Mă refer la Ordonanţa 15/2015, privind subvenţiile în agricultură, OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor, OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea Art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere  în agricultură. S-au modificat termenele de depunere a cererilor unice de plată, condiţiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească fermierii, inclusiv formele asociative ale fermierilor, utilizatorii de păşuni şi fâneţe, precum şi moda-litatea prin care se dovedeşte calitatea de fermier activ de către fermierii care nu au mai depus cereri de plata la APIA în anii precedenţi. Au urmat ordine de ministru pe bandă rulantă pentru a ajusta un sistem informatic mai degrabă nefuncţional”, a mai spus senatorul Gheorghe Flutur.
El a mai explicat că pe lângă documentele pe care trebuie să le adune, fermierii trebuie să-şi identifice parcelele pe hărţi informatizate, însă şi aici sunt mari probleme. După ce a fost ignorată soli-citarea mea de continuare a cadastrării la nivelul întregii ţări, Guvernul obligă acum secretarii de comună să gireze pe proprie răspundere documente referitoare la proprietăţile fermierilor.
Toate acestea au creat reale probleme beneficiarilor dar şi funcţionarilor de la primării şi de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. “In acest context, fermierii se simt umiliţi, se plâng că s-au săturat, că au ajuns bătaia de joc a Guvernului, că sunt ţinuţi cu zilele pe la uşi, deseori cu jandarmii, trimişi apoi pentru câte o hârtie, o adeverinţă, un centralizator, fie la notar, la primar sau la secretar. Au ajuns să doarmă în maşini sau în şanţ pentru a depune cererea fără penalizări! Se pierd bani, timp şi sănătate. Au fost cazuri când unor oameni vârstnici li s-a făcut rău la coadă, unii ajungând chiar la spital.
În ciuda dificultăţilor, agricultorii se chinuie să depună dosarele, cele câteva sute de euro în contul subvenţiei fiind foarte importante în condiţiile în care cei mai mulţi dintre ei sunt pensionari. Din tot acest haos cel care pierde este fermierul român”, a concluzionat Gheorghe Flutur, care a arătat că pe lângă solicitarea de a lua toate măsurile pentru ca toţi fermierii să-şi poată depune cererile pentru subvenţii, a cerut Guvernului PSD să aducă la zi plăţile restante şi să gândească măsuri efective de sprijin pentru agricultori.(O.S.)

Vezi si

Individ din Arbore, arestat pentru 30 de zile după ce a furat gresie, mobilă și o mulțime de scule, toate în valoare de 40.000 de lei, dintr-o curte din Volovăț

Vineri, 3 februarie, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți a …