Thursday , April 25 2024

Handbaliştii suceveni sunt neplătiţi de cinci luni. Fotbaliştii de la Rapid n-au mai văzut un leu din noiembrie

Universitatea - conferinta

Componenţii Universităţii Suceava au jucat un întreg retur de campionat, plus alte şase meciuri internaţionale pe stomacul gol. Deşi are alocat un buget total de 1,5 milioane de lei, echipa locală de handbal nu a primit în acest an vreun leu din partea Primăriei sau a Consiliului Judeţean u jucătorii au vrut să boicoteze finalul de sezon prin neprezentarea la Cupa României, fiind convinşi să se răzgândească în urma şedinţei de ieri a Consiliului de Administraţie al clubului.  “Sunt zece jucători care termină contractul cu noi în vară, iar către şapte dintre aceştia avem întârzieri consistente. Alte echipe şi-au conturat loturile pentru viitorul sezon, în vreme ce noi am pierdut deja un tempo în negocierile cu jucătorii din cauza problemelor financiare”, a declarat managerul Petru Ghervan, care a fost pe punctul de a-şi înainta demisia în cazul în care Universitatea nu s-ar fi prezentat la Cupa României, acolo unde, mâine, de la ora 16.00, va întâlni Potaissa Turda, în sferturile de finală ale competiţiei.  “In acest moment, jucătorilor le stă gândul la partea financiară, dar sunt profesionişti şi trebuie să trateze meciul de vineri ca pe o revanşă pentru cele două înfrângeri pe care le-am primit de la Turda în campionat”, a declarat antrenorul sucevean Răzvan Bernicu

Autorităţile locale şi judeţene nu reuşesc să-şi onoreze promisiunile faţă de singurul simbol pe care Suceava îl mai are în plan sportiv: echipa de handbal CS Universitatea. Deşi şi-au îndeplinit obiective de performanţă trasate pentru ultimul sezon, atât pe plan intern, unde au încheiat campionatul pe locul 4, cu şanse reale de ca-lificare în viitorul sezon al cupelor europene, cât şi pe plan extern, unde au ajuns până în semifinalele Cupei Challenge, handbaliştii suceveni nu şi-au mai primit salariile de cinci luni de zile. Mai exact, au jucat un întreg retur în Liga Naţională, plus alte şase meciuri internaţionale pe stomacul gol, pe câţiva bănuţi veniţi de la sponsori şi în baza unui lung şir de promisiuni deşarte venite dinspre Primărie şi Consiliul Judeţean.
Jucătorii au vrut să boicoteze Cupa României. Ghervan a fost pe punctul de a-şi prezenta demisia
Ajunşi cu cuţitul la os, jucătorii au vrut să boicoteze finalul de sezon prin neprezentarea la Cupa României, acolo unde mâine Universitatea va întâlni Potaissa Turda, în faza sferturilor de finală. Chiruţ şi compania au fost convinşi să se răzgândească cu doar o zi înainte de plecarea spre Braşov, în urma unei şedinţe ad-hoc a Consiliului de Administraţie al clubului care a avut loc ieri, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor. Jucătorii şi-au spus ofurile în faţa finanţatorilor şi s-au ales cu alte promisiunii, una prin care Primăria s-a angajat să vireze o primă tranşă de 200.000 de lei până la sfârşitul acestei luni şi alta prin care Consiliul Judeţean se angajează să le achite două-trei salarii restante la începutul lunii iunie. Un factor important în decizia “studenţilor” de a se prezenta la Cupa României îl reprezintă însă Petru Ghervan, cel care ieri era pe punctul de a-şi prezenta demisia din fruntea clubului sucevean, în cazul în care Universitatea nu ar fi participat la turneul de la Braşov.
Primăria şi Consiliul Judeţean şi-au asumat nişte termene până când vor achita restanţele
“Jucătorii au spus că nu mai pot să meargă în continuare la Cupa României în situaţia de faţă. Au vrut să afle direct de la cei care au promis că ne finanţează activitatea cum vor fi rezolvate aceste întârzieri la plata salariilor. Discuţia a clarificat în mare parte lucrurile, în sensul că atât Primăria cât şi Consiliul Judeţean şi-au asumat nişte termene până la care vor rezolva situaţia. Nu mai are rost să ne ascundem. Unii jucători nu şi-au primit drepturile salariale de cinci luni. Nu este normal. Această situaţie ne-a afectat activitatea la echipă, în special în ultimele săptămâni. Terminăm sezonul, iar noi nu am primit niciun leu, conform prognozei pe care finanţatorii şi-au asumat-o”, a declarat managerul Petru Ghervan, după şedinţa de ieri.
Echipa riscă să se destrame. Zece jucători termină contractul în vară
Oficialul echipei locale de handbal a lăsat de înţeles că Universitatea poate rămâne din vară fără multe nume importante, în condiţiile în care nu mai puţin de zece jucători îşi încheia contractul la finalul sezonului. “Sunt zece jucători care termină contractul cu noi în vară, iar către şapte dintre aceştia avem întârzieri consistente.
Din păcate, acest lucru ne marchează. Alte echipe şi-au conturat loturile pentru viitorul sezon, în vreme ce noi, din cauza problemelor financiare, am pierdut deja un tempo în negocierile cu jucătorii”, a precizat Ghervan.
Pe hârtie, curge lapte şi miere dinspre autorităţile locale şi judeţene, CS Universitatea Suceava având alocat în acest an un milion de lei vechi de la Primărie şi alţi 500.000 de lei de la Consiliul Judeţean. In realitate însă, în conturile “studenţilor” nu a ajuns până acum niciun leu, deşi campionatul intern s-a terminat, campania europeană s-a încheiat dezamăgitor în Luxemburg, iar vacanţa de vară bate la uşă.
Cupa României, un eşec anunţat pentru “studenţi”?
Universitatea Suceava participă la sfârşitul acestei săptămâni la Cupa României, dar meciul din sferturi cu Potaissa Turda pare un eşec anunţat. “Noi ne-am îndeplinit obiectivul intern, clasarea pe locul 4, şi pe cel din Cupa Challenge, calificarea în semifinale. Nu ne-am îndeplinit încă obiectivul de a ne califica şi în sezonul viitor în cupele europene pentru că aşa a fost conceput sistemul de către Federaţie. Nu ştiu însă dacă mai putem avea un ţel anume la Cupa României. Ne calificăm în sezonul viitor al cupelor europene, cheltuim nişte bani ca apoi unii să râdă de noi”, a declarat managerul Petru Ghervan.
Bernicu: “Sunt profesionişti şi trebuie să trateze meciul de vineri ca pe o revanşă”
La rândul său, antrenorul Răzvan Bernicu a vorbit despre meciul de cupă de mâine şi despre cum problemele financiare de la echipă riscă să influenţeze jocul din teren. “Meciul nostru este cel mai echilibrat din faza sferturilor de finală, un meci de care pe care, câştigătoarea urmând să joace în Cupa Challenge. Păcat că acest joc cu Turda vine într-un moment nu tocmai favorabil pentru noi, un moment în care jucătorii au mari întârzieri la primirea banilor. Am avut încredere tot timpul în aceşti băieţi, au făcut un sezon foarte bun, cu marele regret că nu am jucat o finală de cupe europene. In acest moment însă, le stă gândul la partea financiară, dar sunt profesionişti şi trebuie să trateze meciul de vineri ca pe o revanşă pentru cele două înfrângeri pe care le-am primit de la Turda în campionat”, a declarat Bernicu.
Selaru: “Vrem să ne îndeplinim şi ultimul obiectiv”
Inaintea conferinţei de presă de ieri, handbaliştii suceveni şi-au numărat ironic banii de prin buzunare. N-aveau nici pentru o ceapă digerată. Problemele financiare nu-i impiedică însă să spere la o victorie contra Turdei. “Sperăm să învingem echipa care ne-a bătut de doua ori în campionat, deşi meciul de vineri este de zece ori mai dificil în condiţiile în care ne aflăm acum. N-am mai primit bani de o perioadă lungă de timp. Am avut o sedinţă în care am primit nişte promisiuni care sperăm să fie respectate. Vrem să ne îndeplinim şi ultimul obiectiv, după celelalte două pe care le-am rea-lizat deja, să batem Turda, să ne cali-ficăm în semifinale şi să fie un nou an în cupele europene pentru Suceava”, a spus portarul George Selaru.
Gavriloaia: “Nu avem motivaţia la maxim”
La rândul său, extrema Răzvan Gavriloaia recunoaşte că “studenţii” nu sunt cu moralul la cote maxime înaintea startului Cupei României, dar speră ca împreună cu colegii săi să le forteze mâna finanţatorilor printr-o victorie în meciul de mâine. “Este foarte foarte greu. In condiţiile în care ne aflăm acum, poate nu avem motivaţia la maxim, dar totuşi, profesional vorbind, vrem să batem Turda şi să arătăm că diferenţa care s-a înregistrat între cele două echipe în campionat nu a fost cea reală. Sperăm să ne facem treaba, să ne îndeplinim obiectivele şi să-i forţam pe cei care se ocupă de partea financiară a clubului să-şi respecte înţelegerea. Altfel, nu putem continua la Suceava la nivelul acesta de performanţă”, a spus Gavriloaia.
Golgheterul echipei sucevene în campionat, Florin Acatrinei speră ca Universitatea să încheie sezonul cu o calificare în Cupa Challenge. “Este ultima competiţie la care participăm în acest sezon şi sper să facem o figură frumoasă. Vrem să trecem de Turda, să ne calificăm în cupele europene şi să se rezolve probleme financiare. Asta este tot ce ne dorim pentru finaul de sezon”, a declarat internaţionalul român.
Universitatea – Potaissa se joacă în direct la Digi Sport
Meciul de mâine din Universitatea Suceava şi Potaissa Turda, contând pentru sferturile de finală ale Cupei României, este programat cu începere de la orele 16.00, în Sala Sporturilor din Braşov şi va fi transmis în direct de Digi Sport. In celelalte trei sferturi de finală, campioana HCM Constanţa întâlneşte Pandurii Târgu Jiu, vicecampioana Stiinţa Bacău înfruntă Poli Timişoara, iar HC Odorhei joacă contra celor de la CS Caraş Severin. In cazul în care vor elimina Potaissa, “studenţii” vor juca sâmbătă, în semifinale cu învingătoarea meciului dintre HCM Constanţa şi Pandurii Târgu Jiu.
Universitatea a pierdut ambele partide disputate în ultimul sezon campionat împotriva Potaissei: 33-34 la Suceava şi 27-31 la Turda.
România va fi reprezentată în ediţia 2013-2014 a cupelor europene la handbal masculin de patru echipe. Potrivit anunţului făcut de FR Handbal, la masculin, România va avea o singura reprezentantă în Liga Campionilor, pe campioana HCM Constanţa. În Cupa EHF va evolua vicecampioana Stiinţa Bacău, plus câştigătoarea Cupei României, finalista sau cea mai bine clasată echipă în semifinalele Cupei României. Ultimul loc de cupe europene va fi atribuit unei echipe de pe locurile 1-4 din Liga Naţională, în Challenge Cup.
Situaţia este similară la Rapid
Fotbal. Rapid
Divizionara secundă de fotbal Rapid Suceava se află într-o situaţie similară cu echipa de handbal Universitatea. Deşi are alocat în acest an un buget de un milion de lei din partea Primăriei, gruparea “ceferistă” nu a primit vreun leu din partea municipalităţii din luna noiembrie a anului trecut. “Alb-vişiniii” au supravieţuit în acest retur pe banii preşedintelui clubului, Gabriel Clim, care le-a achitat două prime şi un salariu de Paşte. “N-avem niciun ban în acest moment. Jucătorii nici nu au vrut să intre pe teren la meciul cu Brăila. Unii nu şi-au luat salariul din ianuarie. Trăiesc pe bani împrumutaţi de la colegi sau prieteni. Dacă nici când am legat trei rezultate bune la rând, nu am primit vreun ban, atunci când vom primi? Parcă vor să retrogradăm”, a declarat unul dintre membrii staff-ului tehnic de la Rapid. Dezinteresul faţă de fotbalul sucevean şi faţă de sport în general se manifestă într-un moment cri-tic pentru Rapid, gruparea “ceferistă” fiind în plină luptă pentru evitarea retrogradării cu doar patru etape rămase de disputat până la finalul actualului sezon al Ligii a II-a. Cum vor reuşi antrenorii să-şi motiveze jucători să scoată minim patru puncte din ultimele trei meciuri, atât cât să scape de retrogradare!? Cert este că, cu fiecare zi de întârzire a banilor, Rapid este tot mai aproape de Liga a III-a sau chiar de desfiinţare, situaţie similară cu cea de la începutul anului 2010, când a mai fost îngropată o echipă în fotbalul sucevean, Cetatea. (Dănuţ CHIDOVET)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …