Thursday , March 28 2024

HALTERRA a intrat în insolvenţă cu datorii de 140 de miliarde de lei vechi

Sediu firma Halterra

Administratorul firmei din Dărmăneşti, belgianca Nancy Marie Richard a constatat că fostul administrator a devalizat firma cu 29 de miliarde de lei vechi . Datoriile la patru bănci – Banca Transilvania, Unicredit Tiriac Bank, BCR şi Raiffeisen ating 25 de miliarde de lei vechi. La alţi creditori, nu s-au plătit 116,9 miliarde de lei vechi u Tribunalul Suceava a admis marţi deschiderea procedurii insolvenţei la SC Halterra SRL Dărmăneşti

Un nou faliment la o firmă din judeţul Suceava se prefigurează în perioada următoare. Acesta a fost de altfel anunţat încă de la jumătatea acestei luni când administratorii societăţii Halterra SRL din Dărmăneşti au depus la Tribunalul Suceava, secţia civilă o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei. Marţi, instanţa a acceptat cererea şi în acest fel, cauzele care au condus la insolvenţa firmei, au putut fi făcute publice. In esenţă, este vorba despre datorii de peste 140 de miliarde de lei vechi, din care 25 de miliarde la bănci – Banca Transilvania, Unicredit Tiriac Bank, BCR şi Raiffeisen. Mai grav este că noul administrator al firmei Halterra, belgianca Nancy Marie – Louise incriminează pe fostul administrator – Maria Fonai al firmei care activează în domeniul comerţului cu ridicata a materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare, de faptul că a produs o lipsă în gestiune de 29,8 miliarde de lei vechi.
Conform cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, asumate de judecătorii de la Secţia Civilă a Tribunalului Suceava, semnată de Nancy Marie –Louise, începând cu anul 2013, pe fondul crizei economice tot mai accentuate, dublată de neînţelegerile dintre asociaţi privind maniera de management a societăţii, ce a condus la înlocuirea administratorilor pentru lipsuri în gestiune de 29,8 miliarde de lei vechi, reprezentând 13,05 miliarde de lei vechi pierderi casă şi 16,75 miliarde de lei vechi lipsă inventar – depozit central au început să fie înregistrate întârzieri şi din partea firmei la plata facturilor către creditori, ca reacţie în lanţ. La data de 15.05.2013, contractele de credit încheiate în vederea asigurării sumelor necesare desfăşurării activităţii au încetat astfel încât SC Halterra SRL Dărmăneşti nu mai deţinea lichidităţi la data depunerii cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, fiind obligată să achite şi contravaloarea creditelor angajate, ajunse la scadenţă. “Societatea nu mai poate face faţă datoriilor sale exigibile, datorită faptului că nu încasăm contravaloarea serviciilor prestate, numărul societăţilor comerciale pentru care nu reuşim să plătim facturile creşte continuu, iar pe cale de consecinţă societatea nu îşi poate onora obligaţiile de plată contractate sau impuse, cu atât ma mult cu cât de la data de 9.05.2013 au fost refuzate la plată bilete la ordin în sumă de 108.733 lei respectiv 248.299 lei, conturile fimei fiind blocate, Halterra fiind inclusă în baza de date a Centralei incidentelor de plăţi şi nu s-au mai putut utiliza instrumente de plată bancare” se arată în cererea de deschidere a procedurii insolvenţei.
Cum am arătat, valoarea totală a debitelor pe care SC Halterra SRL Dărmăneşti le are este de 141,909 miliarde de lei vechi. 116,9 miliarde de lei vechi reprezintă debite către furnizori, datorii la bugetul de stat, la care se adaugă debitele decurgând din creditele bancare, în cuantum de 25 de miliarde de lei vechi, confom cererii de deschidere a procedurii insolvenţei.
Cum vede acţionarul belgian repunerea pe picioare a afacerii Halterra
Conform cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, administratorul belgian al firmei din Dărmăneşti, Nancy Richard, consideră că se impune reorganizarea activităţii societăţii comerciale Halterra, urmând ca prin planul de reorganizare propus să se facă reeşalonarea termenelor de plată a datoriilor pentru a se putea asigura un flux constant de aprovizionări cu marfă; maximizarea profitului şi volumului de vânzări şi menţinerea chetuielilor la acelaşi nivel; renegocierea disconturilor pentru a putea oferi preţuri competitive în contextul economic actual; atragerea de noi furnizori în scopul diversificării stocului de marfă şi măririi volumului de vânzări; achitarea debitelor conform noilor termene asumate. Administratorul de la Halterra a solicitat numirea ca administrator judiciar Lexinsolv IPURL Suceava.
De menţionat că Maria Fonai, fost administrator şi asociat al SC Halterra SRL a trimis către un alt asociat, Oana Florina Maidan, o scrisoare, introdusă în dosarul privind deschiderea procedurii insolvenţei prin care anunţă că “nu înţeleg să particip la Adunarea Generală Extraordinară a Asociaţilor, dat fiind că intenţionez retragerea din SC Halterra SRL, sens în care să intenţionez să promovez o acţiune”.
Afaceri necurate de la Halterra cercetate de procurorii DIICOT
Secţia Civilă a Tribunalului Suceava a înregistrat în data de 19 iunie a.c. cererea de deschidere a procedurii insolvenţei în numele debitorului, solicitând reorganizarea judiciară a SC Halterra SRL Dărmăneşti. Firma din Dărmăneşti este indicată de procurorii DIICOT Suceava ca fiind dintre cele care au pus din plin umărul la “eludarea plăţilor către stat şi spălare de bani” în dosarul în care s-au făcut acum o lună şi jumătate peste 100 de percheziţii în 24 de judeţe din ţară într-o afacere prin care bugetul de stat a fost prejudiciat cu zece milioane de euro. Halterra SRL are în acte ca asociate trei fete, cea mai în vârstă de 33 de ani – inculpata Maria Fonai, în dosarul amintit, Oana Florina Maidan de 33 de ani iar ca administrator o belgiancă de 34 de ani, Nancy Marie – Louise Richard.
Conform referatului întocmit de procurorii DIICOT atunci când s-a pus în mişcare acţiunea penală, Maria Fonai, Sorin Daniel Fonai şi Oana Florina Maidan au construit o încrengătură de firme în care fiecare, după cum au considerat de cuviinţă, sunt asociaţi sau administratori. In cursul anchetei s-a stabilit că inculpata Maria Fonai, unul dintre asociaţii firmei, administrator, până la un anumit moment al firmei din Dărmăneşti a participat activ la spălarea de bani şi evaziunea fiscală sus amintită. Maria Fonai, de loc din Bucecea, judeţul Botoşani, dar cu domiciliul în Cluj Napoca are la Halterra 10% din cota de participare la beneficii şi pierderi. Diferenţa de 90% din cota la beneficii şi pierderi îi revine unei alte tinere, Oana Florin Maidan, cu doar un an mai în vârstă – născută în Braşov în 1980, dar cu domiciliul în Suceava. Conform ultimelor documente actualizate la Registrul Comerţului în data de 22.05 2013,inclusiv actul constitutiv actualizat, Maria Fonai are depuse părţi sociale în cuantum de 100.000 RON, iar Oana Florin Maidan a depus 900.000 RON.
Administratorul nou a fost numit Nancy Marie – Louise Richard, o tânără de 34 de ani din oraşul Vise, din Belgia, cea care a cerut de altfel insolvenţa fimei.
Firma HALTERRA are sediul social în comuna Dărmăneşti, deţinând depozite de materiale de construcţii în Dărmăneşti şi în comuna Serbăuţi, având ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare. Conform referatului procurorilor DIICOT, SC MARKETING RELOADED S.R.L. a emis facturi fiscale fictive în valoare de 10.005.539 lei în favoarea unui număr de 24 societăţi comerciale, printre care şi SC HALTERRA SRL. In data de 14.06.2012 Marcel Stănescu l-a trimis pe Andrei Cârnăreasa să retragă din conturile S.C. Marketing Reloaded S.R.L. suma de 8.835 lei de la Agenţia Iţcani a unei bănci. Suma provine din depunerea efectuată de S.C. HALTERRA SRL. In data de 23.07.2012 acelaşi Stănescu îl trimite pe acelaşi Cârnăreasa să retragă din conturile S.C. Marketing Reloaded SRL de la aceeaşi agenţie bancară 39.000 de lei, sumă ce provine din depunerea efectuată de SC HALTERRA SRL în data de 23.07.2012 în valoare de 39.203,65 lei cu bilet la ordin. In data de 01.08.2012 acelaşi Marcel Stănescu îl trimite pe Cârnăreasa să retragă din conturile S.C. Marketing Reloaded S.R.L. suma de 38.980 lei de la aceeaşi agenţie bancară. Suma provine din depunerea efectuată de SC Halterra SRL în data de 31.07.2012 în valoare de 39.203,65 de lei. Afacerile suspectate de procurorii DIICOT ca ţinând de spălare de bani şi evaziune fiscală ar fi continuat între Halterra şi S.C.KOS MITAL INVEST SRL, societate care a emis facturi fiscale fictive în valoare de 2.861.732 de lei în favoarea a opt societăţi comerciale, inclusiv Halterra SRL Dărmăneşti. Potrivit procurorilor, pentru a da o legitimitate şi o aparenţă de legalitate tranzacţiilor comerciale efectuate beneficiarii au achitat suma de 2.861.732 de lei, reprezentând contravaloarea facturilor fiscale fictive, prin viramente bancare şi, imediat după intrarea sumelor în contul S.C.KOS MITAL INVEST SRL, acestea erau retrase din bancă de membrii grupului infracţional organizat, coordonat de Marcel Stănescu. Astfel, în data de 25.09.2012 Marcel Stănescu l-a trimis pe Costel Cristian Gurzu să retragă în data de 25.09.2012 60.000 lei cu bilet la ordin de la Halterra SRL, reprezentând contravaloare sold. . S.C. BUCOVINA FOR WATING S.R.L. a emis facturi fiscale fictive în valoare de 2.021.783,5 lei în favoarea a 11 societăţi comerciale printre care şi SC Halterra SRL. In data de 18.09.2012 Marcel Stănescu l-a trimis pe Dumitru Mihai Câmpanu să retragă din conturile S .C. Bucovina For Wating S.R.L. suma de 60.000 de lei cu bilet la ordin de la SC Halterra SRL, reprezentând contravaloare sold.
Intr-o perioadă în care sectorul construcţiilor a fost aproape mort în toată România – lunile ianuarie, februarie, martie a acestui an – SC Halterra SRL Dărmăneşti – a reuşit performanţa de a stabili o cifră de afaceri de invidiat. O “performanţă” poate fi considerată şi modalitatea în care firma respectivă a reuşit să echilibreze balanţa livrărilor şi achiziţiilor astfel încât dările de plătit către stat (TVA-ul în mod particular) sunt aproape de zero, comparabile cu al unui chioşc ceva mai răsărit din Bazar. Astfel, în primele trei luni ale anului SC Halterra SRL a livrat bunuri sau a prestat servicii în valoare de 15.395.077 de lei, la care valoarea totala a TVA-ului se ridică la 3.694.824 de lei. In acelaşi interval, firma a făcut achiziţii în valoare totală de 14.910.613 de lei, cu o valoare a TVA-lui de 3.578.533 de lei. Astfel, după trei luni de activitate intensă, firma din Dărmăneşti are de plătit TVA către stat doar 116.291 de lei, o sumă care, raportată la anvergura afacerilor desfăşurate în cele trei luni “moarte” de la începutul anului, este considerată ridicolă de către specialişti. Ca exemplu pentru măestria contabilă a SC Halterra SRL poate fi luată luna martie a acestui an, când firma a livrat bunuri în valoare de 5.232.966 de lei, dar a şi achiziţionat marfă de 5.267.722 de lei, TVA-ul datorat statului de firmă în urma acestor operaţiuni de peste 100 de miliarde de lei vechi fiind, evident, zero lei. Acest echilibru de invidiat dintre livrări şi achiziţii este realizat de HALTERRA SRL prin operaţiuni cu sute de parteneri. Partener de nădejde a fost SC LACONIA STEEL SRL. Astfel, în ianuarie 2013, HALTERRA SRL achiziţionează de la Laconia Steel mărfuri în valoare de 4,4 miliarde lei vechi. In aceeaşi lună şi Laconia Steel cumpără de la HALTERRA mărfuri de 5,6 miliarde lei. In februarie, sumele cresc: HALTERRA ia de la Laconia Steel marfă de 7,46 miliarde şi îi livrează bunuri de 10,78 miliarde. In martie, HALTERRA achiziţionează de la Laconia marfă în valoare de cinci miliarde lei vechi şi livrează firmei din Dorna Arini bunuri în valoare de 6,98 miliarde lei. Un foarte bun parteneriat există între firma din Dărmăneşti şi SC CAVANA TRAVEL SRL. Pe scurt, contractele dintre cele două societăţi arată cam aşa: în lunile februarie şi martie 2013, HALTERRA cumpără de la Cavana Travel mărfuri în valoare de 25,412 miliarde lei vechi, iar Cavana Travel cumpără de la HALTERRA bunuri în valoare de 12,38 miliarde lei. Am remarcat atunci această suveică de firme cu acţionariat comun care a operat eficient pentru diminuarea plăţii TVA către stat. Până când procurorii DIICOT vor finaliza rechizitoriul în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani, rămâne de văzut care va fi decizia instanţei la cererea de deschidere a procedurii insolvenţei la SC HALTERRA SRL Dărmăneşti. (N.R.)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …