Thursday , April 25 2024

Guvernul pune cruce pe mina de la Crucea

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a avizat, luna trecută, planul de încetare a activității pentru zăcământul Crucea – Botușana. Mina, unde explorările au debutat în 1965, aprovizionează centrala nucleară Cernavodă și este exploatată de către Compania Națională a Uraniului (CNU), controlată integral de către Ministerul Energiei u sucursala Suceava a CNU are circa 300 de salariați

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a avizat, luna trecută, planul de încetare a activității pentru zăcământul Crucea – Botușana. „Cheltuielile aferente lucrărilor de conservare/închidere și pentru monitorizarea factorilor de mediu se acoperă din sursele proprii ale titularului de licență și din alocațiile bugetare ale Ministerului Energiei, în condițiile legii”, se menționează în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern de aprobare a închiderii minei, citat de Profit.ro

Proiectul a fost aprobat în data de 26 februarie, dar pe site-ul Guvernului nu apare oficial această informație, singurul proiect de hotărâre fiind legat de acordarea unei tranșe de vaccinuri pentru Republica Moldova. Totuși, având în vedere precizarea că Agenda ședinței de Guvern poate fi completată cu proiecte de acte normative incluse pe lista suplimentară este posibil ca respectivul proiect să fie pe ordinea suplimentară. O informare cu privire la toate proiectele aprobate în data de 26 februarie nu a fost publicată pe site-ul Guvernului, până duminică 28 februarie.

Această etapă de restructurare a activității miniere vine, potrivit oficialilor guvernamentali, ca urmare a ineficienței economice a valorificării rezervelor rămase ca urmare a conținutului scăzut al rezervelor exploatabile, în actualele condiții economice depășind cu mult valoarea producției extrase. „Față de condițiile geo-miniere existente și a calității rezervelor, nu se cunosc soluții tehnico-economice care să permită îmbunătățirea radicală a parametrilor economici calculați pentru valorificare. Nu există perspectiva pentru a promova rezerve de minereu mai bogate în acest perimetru (s.n.)”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern de aprobare a închiderii minei.

În aceste condiții, se mai specifică în documentul citat de Profit.ro, titularul de licență a constatat necesitatea închiderii definitive a zăcământului de uraniu Crucea Botușana, județul Suceava și s-au întocmit documentațiile de fundamentare a lucrărilor de închidere, cu includerea cheltuielilor aferente menținerii nivelului impus de lege, pentru factorii de mediu din perioada postînchidere.

Cheltuielile de închidere și reconstrucție ecologică sunt estimate la peste 234 milioane lei, iar cele de protecție socială – la 12,2 milioane lei. La acestea se vor adăuga cheltuieli anuale, cel puțin până în 2028 inclusiv, de 18,6 milioane lei cu conservarea și de 3,95 milioane lei cu monitorizarea post-închidere. Pentru anul în curs, necesarul de finanțare de la bugetul de stat este estimat la 45 milioane lei, din care 29,4 milioane lei pentru închidere și reconstrucție ecologică și 15,5 milioane lei pentru programul tehnic de conservare.

Sucursala Suceava a CNU are circa 300 de salariați. Mina (unde explorările au debutat în 1965), care aprovizionează centrala nucleară Cernavodă, este exploatată de către Compania Națională a Uraniului (CNU), controlată integral de către Ministerul Energiei. (D.P.)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …