Sunday , January 29 2023

“Guvernul PSD, parjol pentru agricultură şi agricultori”

Consideră senatorul Gheorghe Flutur, secretar general al PNL, copreşedinte al organizaţiei judeţene PNL Suceava

flutur 20 nov 2014 [800x600]

Intr-un comunicat de presă făcut public, senatorul de Suceava, Gheorghe Flutur, secretar general al PNL la nivel naţional şi copreşedinte al organizaţiei judeţene liberale a arătat cum suprafeţe importante de culturi agricole sunt în pericol de a fi compromise ca urmare a condiţiilor meteo – îngheţul din iarnă, grindina din primăvară şi apoi seceta instalată deja în mare parte a ţării, iar ca urmare a lipsei banilor – fermierii nu au cum aplica o tehnologie modernă de cultură, nu şi-au putut cumpăra îngrăşăminte, seminţe sau tot ce este necesar pentru activităţile curente. Astfel, o mare parte din teritoriul României se confruntă cu seceta, regiunile cele mai afectate fiind Moldova, Dobrogea şi Oltenia. Din cauza lipsei de precipitaţii sunt afectate culturile de floarea soarelui, grâul, porumbul, orzul, orzoaica, sfecla, rapiţa şi soia. După felul în care se prezintă aceste culturile în câmp fermierii estimează că vor reuşi să recupereze doar jumătate din investiţii.
“In judeţul Suceava sunt afectate şi culturile de cartof, estimându-se că aproximativ o treime dintre acestea au fost compromise.  Agricultorii au cheltuit sume importante de bani cu înfiinţarea culturilor, iar acum riscă să-şi piardă toată investiţia făcută. Deşi se pot asigura culturile agricole, asigurarea nu cuprinde totalitatea fenomenelor naturale ce pot afecta aceste culturi. Agricultorii pot încheia o poliţă de asigurare pentru factori de risc precum ploi torenţiale, grindină, incendii şi inundaţii, dar nu şi pentru secetă. În aceste condiţii Guvernul ar trebui să acorde un ajutor de minimis pentru culturi afectate de secetă”, consideră senatorul  sucevean. Pe de altă parte, Gheorghe Flutur susţine că banii fermierilor sunt blocaţi de Guvern. Toţi fermierii sunt afectaţi de întârzierea plăţilor, iar sumele pe care statul le datorează sunt uriaşe, oamenii fiind revoltaţi că aceste sume au întârziere de luni de zile. “Guvernul a schimbat legislaţia în domeniu de opt ori în două luni de zile şi a dat ordonanţe care au anulat ordonanţele anterioare. Probleme cu subvenţia la motorină – de neînţeles şi de neacceptat. Este vorba de întârzieri foarte mari şi cu recuperarea subvenţiei la motorină pe trimestrului IV al anului trecut, iar fermierii au întâmpinat probleme şi la depunerea declaraţiile aferente subvenţiei la motorină pentru trimestrul I din 2015. Este o situaţie critică şi fermierii sunt revoltaţi de atitudinea Guvernului”. Pe altă parte, consideră senatorul Flutur, birocraţia reprezintă o piatră de moară pentru agricultori. “Agricultorul are nevoie de o modernizare a tehnologiei, capitalizare, piaţă locală şi naţională care să absoarbă la preţ corect produsele lui. Birocraţia, exemplificată prin Legea 145/2014 şi de Ordinul 619/2015, arată incapacitatea Guvernului de a rezolva problemele agriculturii. Eficienţa în agricultură nu poate fi realizată fără reducerea birocraţiei. Agricultorul, cel care produce bani pentru sine şi pentru bugetul statului, nu are timp de pierdut cu o birocraţie excesivă. Piaţa nu-l aşteaptă. Nemulţumiri sunt şi referitor la folosirea pajiştilor şi păşunilor, de modul în care sunt plătite subvenţiile pentru aceste suprafeţe, de modificărilor aduse Ordonanţei de Urgenţă 34/2013 şi la Ordonanţa de Urgenţă 63/2014. Agricultura României ar putea fi principalul motor al economiei, putând asigura hrana pentru mai mult de 80 de milioane de oameni. Cu toate acestea agricultorii români sunt cei mai săraci din Uniunea Europeană. Agricultorii, care trudesc din zori şi până-n seară, sunt tot mai săraci, iar Guvernul şi clientela politică a acestuia prosperă. Agricultorii, minţiţi şi înşelaţi de Guvernul PSD, au ajuns într-un aşa hal de dezamăgire şi disperare, încât nu mai doresc să facă agricultură. Fermierii români nu nicio şansă în competiţia economică cu fermierii din celelalte ţări membre U.E.”, arată Gheorghe Flutur care arată mai departe că fermierii trebuie sprijiniţi cu proiecte de interes naţional.
Principala problemă cu care se confruntă agricultorii români este legată de dificultatea cu care aceştia pot concura pe piaţa agricolă internă din România. Practic, agricultorul român nu mai are loc să vândă în propria ţară.  După ani muncă şi de investiţii, fermierul român constată că munca lui şi a celor care prelucrează ceea ce produce, aduce beneficii uriaşe doar celor care vând produsele finite. In opinia senatorului sucevean, guvernul nu dă nicio şansă producătorilor şi procesatorilor de a se menţine pe piaţă.
Astfel, ultima măsură luată de guvern, Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, este o lovitura grea dată producţiei agricole româneşti. Prin impunerea atestatului de producător şi a carnetului de comercializare, sute de mii de agricultori români şi aşa necăjiţi şi fără speranţe de supravieţuire, vor fi nevoiţi să renunţe la producţia agricolă şi să devină noii asistaţi sociali ai guvernului PSD.
Dezvoltarea şi funcţionarea exploataţiilor agricole presupun investiţii importante. Pentru toate acestea, agricultorul are nevoie de capital. Guvernul însă a blocat practic subvenţiile pentru agricultură, fermierii reuşind să supravieţuiască pe moment doar prin împrumuturi bancare.
“Atenţia Guvernului PSD să  aibă în vedere că agricultura este mai mult decât un sector al economiei, este o componentă a alimentaţiei publice, a gestiunii resurselor naturale şi a dezvoltării rurale. Pentru salvarea agriculturii şi a agricultorilor este nevoie implementarea unei strategii coerente, a unor măsuri şi acţiuni, identificate prin dezbateri inclusiv cu reprezentanţii agricultorilor, din care nu ar trebui să lipsească: atragere de fonduri europene pentru programe de sprijin şi investiţii, cadastrul gratuit, stimularea asocierii şi comasării terenurilor, reducerea birocraţiei, încurajarea folosirii tehnologiilor moderne, dezvoltarea sistemelor de irigaţii, capitalizare prin instrumente simple şi eficace, protejarea fermierilor faţă de taxele şi impozitele aberante, sprijin pentru valorificarea produselor, creşterea profitului şi menţinerea lui în ţară”, a conchis Gheorghe Flutur. (O.S.)

Vezi si

Amenzi de 10.000 de lei, aplicate unui tânăr de 20 de ani din Mălini prins că transporta ilegal cherestea de 1.100 lei

Vineri dimineață, la Vadu Moldovei, polițiștii au oprit pentru control  o autoutilitară ce transporta material …