Sunday , July 3 2022

Guvernatorul de Cernăuți retractează știrea privind întâlnirea dintre Iohannis și Poroșenko

Miercuri dimineață, mai multe site-uri ucrainene anunțau știrea că șefii de stat ucrainean și român Petro Poroșenko și Klaus Iohannis urmau să participle, pe data de 1 iulie, la redeschiderea punctelor de trecere a frontierei Diakivți (Probotești) – Racovăț și Krasnoil´s´k (Crasna) – Vicovu de Sus din regiunea Cernăuți. Unii au avansat chiar o pasibilă întrevedere între cei doi șefi de stat nu doar la PTF, ci și la Cernăuți. În realitate, s-a constatat că avem de a face cu o știre falsă, difuzată de Serviciul de Presă al guvernatorului regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk, notează publicația „Libertatea cuvântului”.PTF vicov

Potrivit BucPress, după reacțiile iscate pe tema comunicatului inițial, Administrația Regională de Stat (ARS) Cernăuți a modificat comunicatul de presă publicat pe pagina sa oficială în dimineața zilei de 4 aprilie 2018 în care anunța participarea Președintelui român Klaus Iohannis și a șefului statului ucrainean Petro Poroșenko la inaugurarea  punctelor de trecere a frontierei ucraineano-române „Diakivți-Racovăț” și „Krasnoilsk-Vicovu de Sus”. În noua formulă de redactare a comunicatului se spune că la inaugurarea celor două puncte vor fi invitați demnitari de stat din ambele părți, fără să fie precizat numele acestora.

Despre posibila vizită a președintelui român în Ucraina au scris deja organele de presă din mai multe țări, citând serviciul de presă al ARS Cernăuți. Din păcate, Oleksandr Fișciuc, s-a grăbit să facă o declarație neîntemeiată, care, posibil, nu a fost coordonată cu ministerele de externe de la Kiev și București, după cum notează  Agenția BucPress care a solicitat o explicație oficială Serviciului de presă al Administrației regionale de stat Cernăuți în legătură cu acest caz.

Conform sursei citate, „cei vinovați de răspândirea acestei știri au menționat că guvernatorul Fișciuk a comunicat că își dorește să fie prezenți cei doi președinți la inaugurarea punctelor de trecere a frontierei ucraineano-române”.

TOCpress nu a avut, până ieri la amiază, nicio reacție cu privire la acest „fake news”, deși publicase un articol în care anunța că președinții Klaus Iohannis și Petru Poroșenko sunt așteptați, în iulie, la Cernăuți.

Din punctul de vedere al celor de la Libertatea cuvântului, fake-ul ar fi explicabil prin excesul de zel al responsabililor de comunicare publică. „În fond, Fișciuk a anunțat redeschiderea acestor puncte vamale în vara anului curent, cu participarea unor înalți oficiali ucraineni și români. Doar atât că scribii puși în slujba guvernatorilor au dat dovadă de exces de zel și au anticipat evenimentele, difuzând o informație aiurea”, se mai arată în ediția electronic sa publicației Libertatea cuvântului, care totodată nu pierde ocazia să reamintească despre faptul că, în octombrie 2017, Klaus Iohannis și-a anulat vizita programată în Ucraina din cauza adoptării Legii Învățământului, care restricționează predarea în limba minorităților naționale. (D.P.)

 

Vezi si

Echipajele canine ale Poliției și Jandarmeriei, prezente la misiunile organizate la festivalurile care au avut loc în județ în acest week-end

Cele două festivaluri principale organizate în acest weekend Deep in the Forest de la Corlata …

One comment

 1. Tineti minte cind Ucraina s-a suparat pe Romania si a facut un nou brat al Dunarii care a dus la distrugerea faunei si ne-a tras o mare tzeapa cu Insula Serpilor?
  Romania a ajutat Ucraina cu Rusia dupa reanexarea Crimeei, luându-le răniții. Acum, exista vreo explicatie logica ce fac ei cu românii din zona Cernăuțiului?!?
  Bine, bine, ucrainienii se pling de rusi, dar ce fac ei cu romanii din zona Cernautiului, tac chi-tic!
  La Cernăuți trăiește una dintre cele mai importante comunități românești din Ucraina. Ca să își apere interesele, românii din Ucraina l-au votat pe Petro Poroșenco. Speră ca schimbările in favoarea lor, să ajunga și la Cernăuți si peste tot in regiune.
  Am vazut un reportaj despre Cernauti, despre viata stresanta, jalnica a romanilor din regiunea Cernauti.,,Căderea Uniunii Sovietice i-a adus în braţele noului stat ucrainean, care n-a avut niciun scrupul în a continua să beneficieze de efectele pactului criminal Ribbentrop – Molotov”
  M-a impresionat!.
  Nu se poate asa ceva! Daca se va continua asa, urmeaza, in scurt timp, sa dispara romanii ca popor. Rusii si mai nou ucrainenii s-au pus pe capul lor de cind au ocupat Bucovina de Nord. Nu mai au scoli, nici manuale, nu-si mai pot vorbi limba, sunt infricosati sa vorbeasca in limba romana, etc.
  Durere….
  cum sunt de asupriti, pedepsiti, persecutati si speriati pentru ca s-au nascut romani….
  Romania, ar putea, daca ar vrea, sa se implice pentru a face cunoscut acest genocid bine organizat de peste 70 de ani….
  Ce face Bucurestiul!? Joaca la doua capete !? Ba mai mult, lauda mereu ,tot ce face Ucraina!!!!!

  Dumneavoastră ce ziceți, Ucraina este ori nu dusman? Ei vor independenta fata de Rusia, nu fata de cei cotropiti si chinuiti prin pacturi secrete.
  Pai, ce n-au inteles ce se intimpla, sau o fac pe niznaiu!??
  Romanii vor sa moara pe paminturile lor. Nu vor sa li se intezica sa vorbeasca in limba romana, vor sa aiba scolile lor si sa nu le vina mereu vecini noi, rusi si ucrainieni, care sa le ia pământurile și serviciul!