Monday , September 26 2022

Guvernatorul de Cernăuți, demis, după mai bine de două luni de intrigi

După mai bine de două luni de incertitudine cu privire la viitorul politic al său, guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fișciuk (foto) a fost demis. Saga demiterii acestuia, demnă de o piesă de teatru cu multe răsturnări de situație, a început de mai multă vreme, pe fondul unor vechi tensiuni acumulate cu diverși politicieni. De multă vreme, numele lui Oleksandr Fișciuk era vehi­culat ba printre cei mai slabi guvernatori ai Ucrainei, ba printre cei vizați de controale și nemulțumiri. Nu mai puțin adevărat că astfel de controale au și fost trimise la guvernator chiar de la Guvern. I s-au imputat foarte multe nere­guli și mai bine de o lună de zile s-a tot vehiculat ba că era demis, ba că era doar sancționat șamd. Probabil că și sărbătorirea de către ucraineni a zilei de 3 noiembrie când o adunare constituantă a decis cu o sută de ani în urmă unirea nordului Bucovinei cu Galiția a împiedicat demiterea guvernatorului, deși verdictul fusese clar. Ba mai mult, Oleksandr Fișciuk își dăduse demisia. Nu mai puțin adevărat este însă și faptul că la final de octombrie declara că demisia pe care și-a dat-o a fost scrisă în urma unor presiuni. Astfel, la manifestările din 3 noiembrie, Oleksandr Fișciuk a participat în calitate de guvernator, însă prezența sa a fost mai degrabă tolerată decât încurajată iar cel care a fost adevăratul amfitrion al evenimentelor din 3 noiembrie a fost Ioan Muntean, președintele Consiliului Regional Cernăuți. și după această dată, Oleksandr Fișciuk a continuat să susțină că demisia pe care a scris-o în urma controalelor și evaluărilor a fost redactată pe fondul multor presiuni. Multă vreme însă nu a mai ținut strategia. Astfel, deja de la finele săptămânii trecute în media cernăuțeană orele guvernatorului erau numărate. Ulterior, președintele Ucrainei Petro Poroșenko – ultima redută pe care Oleksandr Fișciuk conta în ideea că poate nu va semna debarcarea sa din funcția de guvernator al Cernăuțiului – a anunțat că a semnat demisia lui Oleksandr Fișciuk din postul de șef al Administrației Regionale de stat Cernăuți (ARS). Ordinul cores­punzător № 389/2018 din 23 noiembrie 2018 a fost publicat pe site-ul oficial al Președintelui Ucrainei. Conducerea interimară a Administrației Regionale de Stat Cernăuți va fi asigurat de Prim-vice guvernatorul regiunii Cernăuți Myhailo Pavliuk.

 

Nu mai puțin adevărat este și faptul că, totuși, prin ordinul №388/2018, din 23 noiembrie 2018 Președintele i-a conferit lui Oleksandr Fișciuk distincția „Pentru merite deosebite” de gradul III „Contribuția personală la dezvoltarea economico-socială a regiunii Cernăuți, pentru înaltul profesio­nalism și perseverență”. Oleksandr Fișciuk a ocupat postul de șef al Administrației regionale de stat din luna februarie a anului 2015. Înainte de aceasta a fost șef al Departamentului Administrației fiscale din regiunea Cernăuți (2005-2011), și deputat al poporului.

 

Ulterior demiterii sale, în timpul unei conferințe de presă, Oleksandr Fișciuk a declarat că motivul principal care a stat la baza demisiei sale este lupta împotriva fenomenului de contrabandă, și anume – conflictul cu Mykola Salagor, șeful Direcției Regionale a Vămii din Cernăuți. (D.P.)

Vezi si

DSP a primit 31.100 de doze de vaccin antigripal

Medicii de familie din județ se pot prezenta la sediul Direcției de Sănătate Publică pentru …