Tuesday , May 17 2022

Grupul Profesioniștilor Imobiliari – o alternativă viabilă și modernă, adaptată la cerințele pieței sucevene

Piața imobiliară, nu doar cea suceveană, este mereu în schimbare iar acest aspect a fost de natură să pună anumite probleme legate de adaptabilitate – și maleabilitate într-o anumită măsură – pentru agenții imobiliari. Ca atare, necesitatea armonizării activității și venirii în întâmpinarea necesităților potențialilor cumpărători și a dezvoltatorilor imobiliari a determinat un grup de agenți imobiliari suceveni să „strângă rândurile”, în sensul de a acționa mai coerent pentru a putea obține un rezultat mai bun clienților. „Vreau, pe cât posibil, ca la finalul colaborării clientul să fie nu doar mulțumit, ci foarte mulțumit!”, a punctat Sorin Foit, inițiatorul demersului de colaborare mai aplicată între agențiile imobiliare sucevene.

Sorin Foit, managerul “Imobiliare Suceava Premium”

Grupul Profesioniștilor Imobiliari, căci despre acesta este vorba, este reflectarea unui mod coerent de acțiune pentru oameni care activează în acest domeniu de mai multă vreme și care au preocupări constante sau, în orice caz, frecvente începând de la „Ce fac agențiile imobiliare acum?” și „Ce trebuie să facă agențiile imobiliare altfel?!” până la „Cine sunt cumpărătorii și ce caută, ce-și doresc ei?” și „Ce își permit cumpărătorii?”, dar și „Cum văd dezvoltatorii imobiliari următorii 3 – 5 ani?!” și „Ce oferă dezvoltatorii imobiliari?”.

Genul acesta de preocupări enunțat anterior și legate de triunghiul „agenții – cumpărători – dezvoltatori” nu este limitativ, ci este completat – cum stă bine unor profesioniști – cu abordări dintr-un spectru mai larg legat de piața imobiliară în ansamblu și influențele externe pornind de la doar aparent banala întrebareCe se întâmplă cu adevărat în acest moment în piață?” și continuând cu: „Ce se schimbă în piața imobiliară azi față de ieri?”; „Cum influențează schimbările politice piața imobiliară?”; „Cum influențează politica de creditare a băncilor piața imobiliară?”. Toate aceste multe întrebări își caută răspunsuri concretizate nu în eschive sau paliative, ci în soluții cât mai practice.

Am discutat în acest sens cu liderul sau inițiatorul acestui demers, Sorin Foit, managerul “Imobiliare Suceava Premium”. După cum a explicat chiar el, în acest moment, realitatea este că agențiile imobiliare din Suceava nu colaborează (s.n.) între ele, efectele fiind în detrimentul tuturor. „ Ideea constituirii Grupului Profesioniștilor Imobiliari – GPI a apărut ca un răspuns la cerințele pieței. Au fost discuții lungi și întâlniri multe pentru ca mai multe agenții imobiliare să formeze acest grup!”, a explicat Sorin Foit cum au stat lucrurile, din punctul său de vedere și ce l-a determinat să insiste pe constituirea GPI. Cât privește efectele negative ale orgoliilor din piață – căci, în mod onest, trebuie spus că (și) despre asta este vorba – Sorin Foit a remarcat că au fost și agenții imobiliare vechi, cu experiență, dar care au fost refractare la ideea constituirii GPI pentru că au un sistem autoreferențial de care este dificil a se debarasa. De aceea a fost nevoie de aproape jumătate de an de lucru în prealabil ca să poată „da drumul pe piață” la GPI: specialiști în finanțe – bănci, intermedieri de credite, asigurări, contabilitate, antreprenoriat, management, construcții, juridic, dar și vorbitori de engleză, franceză, rusă, greacă, italiană.

Abordarea conservatoare – și nu în sensul respingerii unor beneficii conferite de tehnologia actuală pentru că pagini de facebook pot avea mulți (chiar dacă uneori sunt sincope în actualizarea datelor), ci în primul rând pentru că se perpetuează un sistem închis și cu o minimă colaborare – conduce deja de multă vreme la perenizarea unor probleme pe toate zonele din piață. „Vânzătorul tranzacționează foarte greu și are nevoie în majoritatea cazurilor de foarte mult timp pentru a-și vinde proprietatea! De cealaltă parte, nu de puține ori se întâmplă că foarte greu găsește cumpărătorul ceea ce își dorește”, a explicat Sorin Foit.

Într-un prim scenariu, cumpărătorul încearcă un demers solitar în a prospecta piața pentru a găsi singur casa, terenul sau apartamentul dorit și asta în mod inevitabil ia timp mult, uneori ducând la epuizare fizică și psihică. Ulterior constată ca actele nu sunt complete sau nu sunt corecte sau mai sunt unele care trebuiesc obținute fie de la judecătorie, fie de la cadastru fie de la un notariat fie nici nu știe nimeni de unde! Într-un ipotetic al doilea scenariu – explică tot Sorin Foit, managerul “Imobiliare Suceava Premium” – cumpărătorul ia la rând agențiile imobiliare și nu o dată a constatat că iarăși durează o veșnicie!

Soluția concretă pe care a întrevăzut-o inițiatorul Grupului Profesioniștilor Imobiliari este ca agențiile imobiliare, în acest moment, să schimbe ceva în modul de gestionare a situației din piață. Ce anume?! Ei bine, colaborarea mai strânsă între 10 din cele peste 30 de agenții care activează în Suceava este un prim pas și nu doar un cuvânt. „Fiecare agenție din grup vine cu o experiență proprie semnificativă în domeniul imobiliar!”, a subliniat Sorin Foit. La întrebarea firească altminteri „Cum îl ajută în mod concret Grupul Profesioniștilor Imobiliari pe un client, fie el vânzător sau cumpărător?”, Sorin Foit a explicat pentru început că vânzătorul poate vinde – teoretic și practic – de 10 ori mai repede deoarece anunțul la vânzare pe care o agenție membră a GPI îl primește este preluat automat de celelalte agenții din grup care caută cumpărătorul. Și de cealaltă parte, anunțul de cumpărare preluat de o agenție membră a GPI este preluat de ceilalți membri ai grupului și, pe cale de consecință, cumpărătorul poate găsi – teoretic și practic – de 10 ori mai repede proprietatea dorită. „Un cumpărător sau un vânzător poate discuta cu o singură persoană și în același timp vor fi 10 agenții care se vor ocupa de cumpărare sau vânzare, după caz. Vreau să insist însă asupra faptului că acel cumpărător sau vânzător va ține legătura nu cu toate cele zece agenții, ci doar cu agentul cu care a discutat și stabilit inițial detaliile”, a mai spus Sorin Foit.

Inițiatorul Grupului Profesioniștilor Imobiliari nu ascunde însă faptul că scopul sau pariul său este legat și de dezvoltatorii imobiliari, nu doar de cei care au o anumită proprietate pe care la un moment dat vor să o vândă sau de cei care doresc să cumpere o anumită proprietate într-un context dat. „Un dezvoltator imobiliar poate discuta cu o singură persoană și în același timp vor fi 10 agenții care se vor ocupa de vânzare! Ce ar însemna ca un dezvoltator imobiliar să fie nevoit să țină legătura cu 10 agenții imobiliare?! Cât timp ar pierde el?! Câte încurcături evită?!”, a spus Sorin Foit.

Nu mai puțin adevărat este însă și un alt aspect problematic evidențiat de acesta: sunt unii dezvoltatori imobiliari care aproape că afișează cu ostentație sau cu mândrie faptul că scot la vânzare diverse proprietăți pe care le-au construit sau sunt în diverse stadii de execuție fără a apela la agenții imobiliare. „Vrem, într-adevăr, să fim o alternativă viabilă pentru dezvoltatorii imobiliari care încearcă să vândă singuri ceea ce construiesc. Nu o singură dată s-a dovedit că este foarte greu pentru un dezvoltator care este prins cu probleme de la proiectare la achiziții, ca să le numesc doar pe acestea, să stăpânească bine aspectele legate de vânzarea ca atare. Mai mult, au fost și situații în care dezvoltatori cărora evit să le dau numele au avut o poziție dominantă în relație cu posibilii cumpărători, poziție de genul „Asta este, asta cumperi dacă vrei” și tocmai în felul acesta riscă să piardă un client sau să își găsească mai greu clienții. Iar asta este din punctul meu de vedere o consecință a faptului că unii dezvoltatori nu au, la modul sincer, timp de a dezvolta o relație de calitate cu posibilii cumpărători. Ceea ce nu este cazul nostru, al membrilor Grupului Profesioniștilor Imobiliari pentru că noi doar cu asta ne ocupăm și asta oferim: calitatea ridicată a relaționării cu posibilul cumpărător”, a mai spus Sorin Foit. (Dan PRICOPE)

Vezi si

În județul Suceava s-a autorecenzat 37.7% din populația rezidentă estimată. Perioada de autorecenzare s-a prelungit până pe 27 mai

Comunele Bălăceana, Ciocănești, Breaza, Moldova Sulița, Ilișești, Zamostea și municipiul Câmpulung Moldovenesc dețin locurile fruntașe, …

One comment

  1. Este exact ce are nevoie cel care este pe cale.sa.investeasca.
    Un nou cartel.