Saturday , April 13 2024

Grupe supradimensionate si sute de prescolari rama[i fara loc la gradinita

.
cei care vin în lunile de vara s\-[i înscrie pre[colarii la gr\dini]a nu au nicio [ansa sa g\seasca locuri vacante la gr\dini]ele cu program prelungit (GPP), iar, la insisten]ele lor, ace[tia sunt trecu]i pe listele de a[teptare pentru anul [colar 2010-2011, grupele de pre[colari sunt supradimensionate, av=nd în componen]a circa 33-35 copii, ajung=nd, în cazuri rare, [i p=na spre 40 pe l=nga acestea, cel pu]in la GPP, exista un excedent de 20-40 pre[colari
Calvarul p\rin]ilor de pre[colari continua [i în acest an, dupa cum releva listele de a[teptare întocmite de mai toate gr\dini]ele din jude], pe care se reg\sesc c=teva zeci de copii/unitate. Cele mai mari probleme vizeaza gr\dini]ele cu program prelungit, ale c\ror locuri sunt cele mai accesate de p\rin]i, astfel ca se ocupa foarte repede. Cei care vin în lunile de vara s\-[i înscrie pre[colarii la gr\dini]a nu au nicio [ansa sa g\seasca locuri vacante la gr\dini]ele cu program prelungit (GPP), iar, la insisten]ele lor, ace[tia sunt trecu]i pe listele de a[teptare.
Potrivit directorilor unit\]ilor de înv\]\m=nt pre[colar, se apeleaza la lista de a[teptare în momentul în care la începutul anului [colar grupele sunt descompletate din cauza transferului unor pre[colari sau fie pentru ca p\rin]ii renun]a din simplul motiv ca al lor copil nu se poate acomoda [i integra. Unele gr\dini]e au p=na în zece copii pe aceasta list\, al]ii, cum este cazul GPP “Guliver”, au c=te 40. Cele mai norocoase cazuri sunt cele care se solu]ioneaza prin acordarea unui loc într-una din celelalte gr\dini]e arondate aceleea[i conduceri – un director de gr\dini]a poate avea în subordine chiar [i trei astfel de unit\]i.
pentru anul [colar viitor, grupe de 33-35 pre[colari
Pentru anul [colar 2010-2011, grupele de pre[colari sunt supradimensionate, av=nd în componen]a circa 33-35 copii, ajung=nd, în cazuri rare, [i p=na spre 40. Pe l=nga acestea, cel pu]in la GPP, exista un excedent de 20-40 pre[colari.
“Avem grupe cu un num\r de copii peste limitele impuse [i un excedent de 40 de copii. La <Guliver> sunt înscri[i pentru grupa mica 78 de copii. Stranierii au venit în num\r mare în aceasta perioada s\-[i înscrie copiii, dar pur [i simplu nu avem cum sa îi cuprindem în grupe”, a declarat directoarea GPP “Gulliver”, Maria Matei.
La GPP “A[chiu]\”, GPP nr. 3 “Dumbrava Minunat\” [i GPP nr. 6 toate locurile sunt ocupate iar grupele sunt de circa 33-35 pre[colari, dupa cum a informat Dorina Vieriu, directorul celor trei unit\]i. Aceasta a punctat c\, în acest an, nu s-au f\cut liste de a[teptare tocmai pentru ca grupele sunt peste capacitatea maxima [i “nu are rost s\-i am\gim pe p\rin]i ca li se va g\si un loc pentru copilul lor”.
{i la GPP “Mihai Eminescu” Suceava exista o lista de a[teptare pe care sunt trecu]i circa 20 de copii, potrivit directorului unit\]ii, Mircea Popescu, iar locurile sunt ocupate la capacitate maxim\.
A[a cum a fost cazul [i anul trecut – situa]ia fiind mult mai grava în alte jude]e din ]ara – c=teva sute de pre[colari nu [i-au g\sit loc în gr\dini]ele sucevene, iar cei care sunt cuprin[i vor înv\]a în grupe supradimensionate.
Anul [colar trecut, pe l=nga cei peste 10.000 de pre[colari care se reg\seau în gr\dini]ele sucevene, au mai r\mas 211 cereri neonorate ale copiilor care ar fi trebuit sa intre la gr\dini]\. Conform proiectului planului de [colarizare pentru anul [colar 2010-2011, la înv\]\mântul pre[colar, lu=nd în considerare cei 26.460 copii cu vârste cuprinse între 3 [i 6 (7 ani), cuprinderea în gr\dini]e este estimata la 95,25%. (Oana PAULIUC)

Vezi si

Marcel Ciolacu: Valul de schimbare în Suceava a pornit

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, şi-a exprimat, vineri, convingerea că partidul pe care …

No comments

  1. Nu de spatiu e vorba.Problema e ca daca mai infiinteaza grupe trebuiesc platite cadre didactice.Si cu ce sa plateasca in conditiile in care ei trebuie sa reduca numarul oamenilor din invatamant ?????????.Oricum traim in tara tuturor posibilitatilor asa ca nu trebuie sa ne mai mire nimic.

  2. nu spun nimic de pdl pentru ce de acolo le vin banii

  3. De ce nu suflati o vorba de faptul ca Flutur si cu Lungu au ocupat abuziv gradinita din centru ca sa-si faca sediu de partid PDL?