Wednesday , April 24 2024

Gropi de gunoi închise în judeţ pe bandă rulantă

O asociere de firme condusă de firma suceveană SUCT a lucrat “peste program” şi a terminat treaba cu mai multe luni înainte de termenul angajat – 17 iunie 2016. Lucrările de închidere a gropilor de gunoi de la Fălticeni, Rădăuţi şi Siret sunt deja recepţionate. Orecepţie provizorie s-a făcut la groapa Sucevei de la Călău, astăzi urmând să fie realizată recepţia finală 

 

groapa de la siret 2
Fosta groapa de gunoi de la Siret

groapa de la siret 1In decurs de două săptămâni s-au efectuat mai multe recepţii  de închidere la fostele gropi de gunoi din oraşele importante din judeţul Suceava. SUCT, firmă de construcţii suceveană cu o  notorietate construită încă  din  anii ’60 ai veacului trecut, în asociere cu Aglomancha Empresa Consuctora SA şi cu SC Consul ABC SRL, a demonstrat, fără a avea o experienţă anterioară în domeniu că este capabilă să realizeze  redarea unor hectare întregi care altcândva erau simple gropi de gunoi.

Incepând din 2007, printr-un Sistem de Manageriat Integrat al Deşeurilor din Judeţul Suceava, proeict co-finanţat din fondul European de Dezvolatare Regională din cadrul programul Operaţional Mediu – Investim în Mediu, credem în viitor, s-a obţinut o finanţare de la Uniunea Europeană de 150,7 milioane de lei. Guvernul României a mai adăugat 33,9 milioane de lei astfel încât autoritatea de managemet pentru POS Mediu din cadrul defunctului minister al Mediului şi Schimbărilor Climatice a decis că o asociere de firme din Amsterdam – Olanda, Spania şi Bucureşti au câştigat licitaţia de supervizare a lucrării.
In ceea ce priveşte munca efectivă, aceasta a fost preluată de o altă asociere, condusă de constructorul SUCT SA Suceava, alături de celelalte două firme mai sus amintite.
Trebuie de menţionat faptul că termenul de finalizare al contractului, conform contractului semnat, pentru închiderea gropilor de gunoi din localităţile în care deja această operaţiune s-a realizat, este ziua de 17 iunie 2016. Faptul că operaţiunile s-au terminat mai devreme, oferă o dovadă rezonabilă asupra seriozităţii operatorilor români care, fără o experienţă anterioară au reuşit să transforme în doar câteva luni, munţi de gunoaie în perimetre care, cu puţină răbdare, vor fi transformate în plantaţii.

groapa de la radauti 1
Fosta groapa de gunoi de la Radauti

 groapa de la radauti 2Primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, a recunoscut că la început nu a fost încrezător în proiectul  propus şi a avut oarecare îndoieli că groapa de gunoi a oraşului, care era de fapt un munte de gunoi pus deasupra unui deal, ar putea fi neutralizată. Efoturile făcute de lucrătorii de la SUCT i-au dat încredere că ceea ce au făcut, conform proiectului de lucrări avut la dispoziţie, depăşeşte aşteptările.

La Rădăuţi, din punct de vedere tehnic, partea ce a trebuit izolată a gropii de gunoi a trebuit să comporte operaţiuni  la fel de laborioase.
Singurul comentariu ce poate fi făcut este doar acela că la Rădăuţi nimeni nu ştia că se va petrece această recepţie  a lucrării, programată pentru ieri, la ora 12.00, în vreme ce la Siret, toată administraţia publică locală a micului oraş era concentrată pe organizarea evenimentului săptămânii – finalizarea lucrărilor de închidere a vechii gropi de gunoi a localităţii.
Astăzi este programat un eveniment mai special: închiderea oficială şi a gropii de gunoi de la Călău, din municipiul Suceava, eveniment la care sunt aşteptaţi să participe edilii locali şi judeţeni interesaţi. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …