Wednesday , February 1 2023

Grevă la Finanțele sucevene

Angajații au intrat în grevă spontană, Trezoreria și celelalte birouri de relații cu publicul s-au închis începând cu ora 10.00

IF

Circa 200 de salariați ai Administrației Finanțelor  Publice (AFP) a județului Suceava, care își desfăoară activitatea în Palatul Finanțelor, la care s-au alăturat funcționari din domeniul fiscal de la sucursalele AFP  din tot județul, au intrat ieri, alături de colegii din țară,  în grevă spontană. la fel ca ceilalți 22.000 de salariați ai sistemului deconcentrat al Ministerului Finanțelor Publice în teritoriu. Greva spontană este o reacție la proiectul legii salarizării care va duce la tăieri de salarii în sistem. Potrivit primelor declarații făcute de liderii de sindicat din Ministerul de Finanțe, acțiunile de protest se vor întinde pe o perioadă nedeterminată de timp. “Salariații Ministerului Finanțelor Publice nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcție care poate aduce venituri suplimentare. Guvernul României, decât să plătească 35.000 de consultanți fiscali nou angajați, cu salarii de 10.000 de lei, dublu față de un salariat al Ministerului Finanțelor Publice, mai bine ar plăti decent pe cei 25.00 de salariați responsabili cu colectarea veniturilor statului”, se atată în nota de protest. Un număr important de contribuabili care porniseră de dimineață către Palatul Finanțelor cu scopul de a-și plăti obligațiile au fost luați pe nepregătite de greva spontană care le-a încurcat socotelile. Liderul Sindicatului “Sed Lex” din cadrul Administrației Finanțelor Publice Suceava, GheorghițăTudoscă, a gestionat protestul din fața Palatului Justiției, în condițiile în care un număr tot mai mare de funcționari au coborât în fața clădirii iar un echipaj de jandarmi a fost trimis la fața locului, pentru asigurarea dispozitivului.  (N.R.)

Angajații din Finanțe au declanșat luni dimineața un protest spontan la nivelul întregii țări

Angajații din Finanțe au declanșat luni dimineața un protest spontan la nivel întregii țări, aceștia fiind nemulțumiți de proiectul Legii salarizării bugetare, care prevede scăderi salariale de până la 20% din salariul actual în acest sector.

” Sindicatul Național al Funcționarilor Publici informează opinia publică cu privire la protestele spontane care s-au declanșat la nivelul sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor Publice, motivat de faptul că prin noul proiect de act normativ privind salarizarea personalului bugetar sunt prevăzute scăderi salariale de până la 20% din salariul actual.Totodată, precizăm că proiectul legii salarizării încalcă grav prevederile Constituției României prin nerespectarea Deciziei CCR nr. 794/2016, care prevede că Guvernul și Parlamentul trebuie să emită soluția legislativă pentru îndepărtarea discriminării salariale din autoritățile și instituțiile publice, în sensul echivalării salariilor pe funcții publice similare, la nivelul întregii familii ocupaționale indiferent de instituția din care fac parte”, se arată într-un comunicat al Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP) remis luni AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în momentul de față proiectul legii salarizării anulează decizia CCR și nu duce la aplicarea întocmai a acesteia.

În context, SNFP solicită public ca textul actului normativ aflat în momentul de față în Parlament să respecte, în mod obligatoriu, Decizia Curții Constituționale nr. 794/2016 și definirea familiei ocupaționale și/sau categoriei profesionale în sensul stabilit de Decizia CCR 794/2016 (pct.34).

Totodată, sindicaliștii din Finanțe mai solicită eliminarea articolului 35 care prevede ‘reîncadrarea personalului pe funcții ..’—motivat de faptul că funcțiile deținute au fost ocupate ca urmare a promovării unui concurs și eliminarea articolului potrivit căruia se face evaluarea postului în vederea stabilirea salariului de bază. În actualul cadru legislativ salarizarea este aferent funcției publice și contractuale și nicidecum activităților desfășurate.

Nu în utimul rând, sindicaliștii solicită menținerea drepturilor salariale aflate în plată pentru funcționarii publici sau personalul contractual care, la momentului apariției legii, au salariul mai mare decât cel stabilit prin grila de salarizare, funcțiile publice să fie salarizate unitar indiferent de instituția din care fac parte și introducerea în textul legii a unei componente salariale aferente activității desfășurate și micșorarea decalajului valoric dintre funcțiile de stat, teritoriale și locale prin introducerea unui raport just între acestea.

SNFP avertizează că în contextul în care palierul politic nu abordează serios și responsabil proiectul legii salarizării unitare există un real pericol ca protestele să se extindă în întreaga administrație publică.

 

Vezi si

Anul acesta va fi reluată licitația anulată în pandemie pentru modernizarea a 10 locuri de joacă din Suceava

Primăria Municipiului Suceava va relua modernizarea unui număr de 10 locuri de joacă din oraș …