Saturday , May 4 2024

Grevă de avertisment în școli: Miercuri, timp de 2 ore, profesorii întrerup activitatea și supraveghează elevii

Federațiile sindicale în învățământ au decis declanșarea grevei generale în data de 22 mai a.c., iar miercuri va fi organizată o grevă de avertisment, în intervalul orar 11.00-13.00, în toate unitățile de învățământ în care există membri de sindicat. La nivel național, peste 70% dintre angajații din sistem, membri de sindicat, și-au exprimat dorința de a declanșa greva generală în ultima săptămână din luna mai, iar în județul nostru 86% dintre membrii Alianței Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava, care numără 8.000 de persoane, au votat pentru această formă de protest.

Potrivit prof. Giani Leonte, președintele ASI Suceava, miercuri, în intervalul orar 11.00-13.00, profesorii întrerup activitatea și supraveghează elevii. Săptămâna viitoare angajații din școli intră în grevă generală pe termen nelimitat, iar sindicaliștii recomandă ca părinții să nu trimită elevii la școală. Conform legii, greva se face la locul de muncă, însă există multe unități de învățământ în care 100% din angajați au fost de acord cu greva, iar profesorii nu trebuie să supravegheze copiii, ci pot sta în cancelarie, explică sindicaliștii, astfel că cel mai indicat este ca elevii să nu fie trimiși la școală.

”Participarea masivă a colegilor noștri la marșul de protest din data de 10 mai 2023 s-a constituit într-un mesaj extraordinar de puternic pentru Guvernul și Parlamentul României. Nu mai putem accepta tergiversarea adoptării unor decizii care să contribuie la rezolvarea problemelor și a nemulțumirilor colegilor noștri personal didactic de predare, didactic auxiliar și nedidactic”, a spus Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret.

”Da, există riscul, o spunem responsabil, să se dea peste cap și examenele naționale. Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. Ei trebuie să se gândească, a lor este vina, dacă se va întâmpla, repet, să nu se dea examenele naționale sau să se decaleze. De aceea, fac un apel către cei care au frâiele în această țară: să lase orgoliile și să se așeze la masa negocierii. Altfel, riscurile sunt majore. Se folosește termenul de înghețarea anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se va ajunge acolo, repet, guvernanții vor plăti”, a transmis Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Săptămâna viitoare ar trebui să aibă loc Evaluarea Națională la clasa a VI-a, iar în perioada 6-9 iunie elevii de clasa a VIII-a ar urma să se înscrie pentru susținerea Evaluării Naționale în vederea admiterii la liceu. De asemenea, în perioada 29 mai-7 iunie este programată înscrierea candidaților la examenul național de Bacalaureat. (O. NUȚU)

Vezi si

Bucovina Rădăuți și-a asigurat prezența la barajul de promovare în Liga a II-a

Bucovina Rădăuți și-a asigurat și din punct de vedere matematic prezența la barajul de promovare, …