Friday , December 9 2022

Greșelile care au declanșat avalanșa ucigașă din Călimani

Astăzi, salvamontiștii de la Neamț vor veni însoțiți de un câine specialist în desco­perirea victimelor în caz de avalanșă. Miercuri vor fi efectuate primele tatonări, iar dacă se va constata că pericolul de avalanșă este minim, joi vor fi reluate căutările pentru găsirea lui Liviu Sorin Pandelea. Avalanșa a fost declanșată de factorul uman “prin supraîncărcarea suprafeței pe care se deplasau cei trei”. Salvamontiștii voluntari au făcut mai multe greșeli, printre care urcarea pe munte în condiții de vreme nefavorabilă, fără echipament de avalanșă și alegerea unei rute periculoase, au anunțat, ieri, reprezentanții Salvamont Suceava 

cautare salvamont

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Niță, a declarat ieri, după întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanții Serviciului Salvamont ce funcționează în subordinea Consiliului Județean, că miercuri, 6 decembrie,  vor fi reluate căutările pentru găsirea celui de-al treilea salvamontist prins de avalanșă pe data de 1 decembrie. “Miercuri vor fi reluate căutările în masivul Călimani pentru găsirea celui de-al treilea salvamontist, acum dat dispărut. Se știe că el era salvamontist voluntar, fiind lucrător al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ca profesie de bază”, a spus Gheorghe Niță, care a mai declarat că în cursul zilei de marți (astăzi, 5 decembrie a.c.) va fi adus de la Serviciul de Salvamont Piatra Neamț un câine antrenat pentru descoperirea victimelor în caz de avalanșă. “Miercuri va urca pe versant un grup mai restrâns, care va testa siguranța stratului de zăpadă, în vederea reluării cercetărilor. Dacă se va constata că o intervenție de anvergură poate fi desfășurată în condiții de siguranță, joi se vor relua căutările cu un număr mai mare de salvamontiști, jandarmi montani și pompieri”, a declarat vicepreșe­­dintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Niță.

Se știe că în ziua de vineri, 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, în jurul orei 17.00, trei salvamontiști au urcat pe Vârful Pietrosu din Munții Călimani pentru a arbora tricolorul. La cobo­râre, aceștia au fost prinși de o avalanșă. Din nefericire, o femeie a murit, iar iubitul ei nu a fost de găsit, căutările fiind sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

În zona respectivă s-a deplasat o armată de oameni formată din pompieri, salvamontiști, jandarmi, silvicultori și militari. Aceștia au periat practic locul în care s-a anunțat avalanșa, găsindu-l pe bărbatul de 36 de ani, care era conștient și cooperant. Ulterior, au descoperit tru­pul femeii de 30 de ani, care în urma manevrelor de resuscitare a fost declarată moartă. Salvatorii au continuat căutările și pe timpul nopții, însă la un moment dat, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, au fost nevoiți să sisteze operațiunile, care le-ar fi pus și lor viața în pericol. Cei doi bărbați sunt pompieri militari în cadrul Detașamentului de Pompieri Vatra Dor­nei, care se aflau în timpul liber.

Cei trei erau voluntari ai formațiunii Salvamont Vatra Dornei și mergeau să arboreze drapelul românesc pe munte, într-o misiune umanitară.

Pentru căutarea lor au fost constituite mai multe echipe de căutare, formate din salvamontiști, pompieri militari, jandarmi montani, lucrători ai Ocolului Silvic Vatra Dornei și ai Rezervației Că­limani, precum și militari de la UM Roșu.

În ziua de 1 Decembtrie, în jurul orei 19.30 a fost găsit unul dintre bărbați, în vârstă de 36 de ani. Acesta era conștient și cooperant, dar cu leziuni. El trimisese mesaj colegilor săi că este prins sub ză­padă și nu mai rezistă mult. După ce a fost transportat la ambulanța SMURD, unde a fost stabilizat, a fost preluat de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Ju­dețean, cu medic, și transportat la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Suceava. La ora  20.30 a fost găsită femeia, în vârstă de 30 de ani, fără funcții vitale. În ciuda eforturilor depuse de paramedici, aceasta nu a mai putut fi adusă la viață. Salvatorii au continuat căutările pentru celălalt bărbat, în vârstă de 40 de ani, până în jurul orei 01.00, când misiunea de căutare a fost oprită, din cauza condițiilor meteo vitrege, urmând să fie reluată ulterior fiindcă vremea pe munte nu a permis continuarea căutărilor.

Liviu Sorin Pandelea, iubitul femeii găsite fără suflare, încă nu a fost găsit. In dimineața de 1 Decembrie, Nathy Josse  a ajuns împreună cu prietenul ei, Liviu Sorin Pandelea, și cu Lucian Drăgan, ultimii doi fiind angajați ai ISU Suceava și salvamontiști voluntari, pe unul dintre cele mai înalte vârfuri din munții Călimani, pentru a arbora tricolorul de Ziua Națională a României. La coborâre, cei trei au fost surprinși de o avalanșă sub Vârful Pietrosu, în zona Gura Hăitii, comuna Saru Dornei din județul nostru.

Tragedia este cu atât mai mare cu cât cei trei salvamontiști dorneni au inclus acest demers temerar într-un program ce viza o acțiune caritabilă de 1 Decembrie. Cei trei  alpiniști au invitat anterior oameni dispuși să participe la o acțiune caritabilă,  să li se alăture în provocarea deloc ușoară de arborare a drapelului României pe cele patru vârfuri din Tara Dornelor: Suhard, Călimani, Giumalău și Bistriței. Cei care au dorit să participe la „cuce­rirea” celor patru vârfuri au fost încurajați să ofere o donație către un băiat de 6 ani, diagnosticat cu o boală greu de tratat. Este vorba despre  atetoză.

Salvamont: Avalanșa, declanșată de factorul uman prin supraîncărcarea supra­feței pe care se deplasau cei trei; aceștia au făcut mai multe greșeli

Avalanșa din Munții Călimani a fost declanșată de factorul uman ”prin supra­încărcarea suprafeței pe care se deplasau cei trei”

Salvamontiștii voluntari au făcut mai multe greșeli, printre care urcarea pe munte în condiții de vreme nefavorabilă, fără echipament de avalanșă și alegerea unei rute periculoase, au anunțat, luni, reprezentanții Salvamont Suceava.

Salvamontiștii suceveni au transmis, luni, un mesaj în legătură cu avalanșa produsă în Munții Călimani, ”în speranța că alpiniștii și schiorii care practică activități hibernale vor avea ceva de învățat din tragedie”.

”Cauza principală pentru declanșarea avalanșei a fost factorul uman prin supraîncarcarea suprafeței pe care se deplasau cei trei (în urcare) în condițiile în care stratul proaspat de zăpadă depășea 30 de centimetri și era depus peste stratul vechi fără coeziune cu acesta”, au transmis salvamontiștii.

Potrivit acestora, avalanșa a fost de mari dimensiuni, iar cei trei salvamontiști voluntati au făcut mai multe greșeli.

“Greselile celor trei: decizia de a pleca în munte pe vreme nefavorabila (ceață, vânt), lipsa echipamentului obligatoriu pe timp de iarna (kit-ul de avalanșă), ale­gerea unei rute periculoase date fiind condițiile nivo si meteo, deplasarea printr-o zonă cu risc de avalanșă fără păs­­trarea distanței de siguranță și subestima­rea pericolului fiind o zona cu­nos­cută“, mai spun salvamontiștii.

Aceștia, le recomandă celor care prac­tică schi de tură, schi offpiste și freeride, dar si celor care fac deplasari pe munte pe timp de iarna la picior, sa mearga la diferite workshop-uri despre avalanse, studiul zapezii si citirea tere­nului in ­ve­derea deplasarii in zone cu risc. Totodată, salvamontiștii anunță că vor continua să caute trupul bărbatului de 40 de ani, pompier militar și salvamontist voluntar, îndată ce vremea va permite, dar momentan riscul producerii unei noi alavanșe este  ininent. (Dănuț ZU­ZEAC. N.R.)

Vezi si

Flutur: Sper ca în 2023 să putem trimite la finanțare tronsonul dintre Pașcani și Suceava al A7. Avem nevoie de această autostradă ca de aer

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a mers, joi, personal în zona unde urmează a …