Wednesday , April 17 2024

Giorgio, un porc uriaş din Marginea, cântăreşte 550 de kilograme

Giorgio. Aşa îl strigă Vasile Coraciuc pe porcul care a strâns deja sute de like-uri pe Facebook, multă lume întrebându-se dacă imaginea în care crescătorul apare cu “uriaşul” nu este trucată. “Nici vorbă”, a declarat pentru site-ul agrointel.ro Vasile Coraciuc, fermierul de 44 de ani care creşte porci şi vaci de carne în localitatea suceveană Marginea. A lucrat 16 ani în Italia, într-o fermă de porci, iar după ce a deprins “şiretlicurile” profesioniştilor, s-a întors acasă să îşi facă propria afacere cu animale. A pornit la drum cu economiile făcute printre străini şi multă voinţă. Si cu Giorgio. De altfel, în poza postată pe internet, Giorgio avea doar un an şi patru luni şi atinsese deja 480 de kilograme. Acum este mai mare!

Porcul urias din Marginea [800x600]


Este “italian”
Rasa lui Giorgio este uşor de identificat pentru specialişti: este un Marele Alb. “Am în fermă un porc din rasa Marele Alb, în vârstă de 3 ani, ce atinge acum o greutate de 500-550 kilograme. Porcul cel mare de la mine din fermă se bucură de toată atenţia mea, numele lui este Giorgio şi am grijă să nu-i lipsească nimc. Aşa cum şi numele sugerează porcul Giorgio este italian, l-am adus de acolo pentru că am rămas impresionat de greutatea care poate să o atingă. L-am adus în România, i-am facut buletin de român, dar i-am păstrat originea italiană”, a declarat fermierul din Marginea pentru site-ul agrointel.ro.
Porcul e mereu la dietă
Hrana porcului Giorgio nu se deosebeşte cu nimic de hrana oricărui porc din ferma de la Marginea. Cum mănâncă un porc de 100 kilograme, aşa mănâncă şi el. “Oricum nu îi dau să mănânce atât cât ar trebui, îl ţin la dietă, dacă se poate spune aşa, pentru că potenţialul lui de greutate este de 700-750 kilograme. Am grijă să nu ajungă la această greutate pentru că pot apărea probleme cu oasele şi nu vreau să risc să-l pierd”, a explicat crescătorul care spune şi că Giorgio mănâncă doar cereale de grâu, orz, secară, floarea-soarelui, ovăz, lucernă – toate măcinate împreună şi administrate sub formă de făinuri. Mai special este faptul că pentru Giorgio, apa este înlocuită cu zer.
Cum era de aşteptat porcul-vedetă este folosit doar pentru montă artificială şi nu va vedea prea curând lama cuţitului. “Pentru montă am mai mulţi porci, dar în acest moment Giorgio este cel mai mare din fermă. Rasele de vieri diferă pentru că şi oamenii vor altceva, în acest fel mi-am cumpărat şi un mistreţ, dar şi un vier din rasa Mangaliţa. La porci ai nevoie de mai multe rase”, spune Vasile Coraciuc puţin despre strategia sa de afaceri.
Recordul fermierului, un Duroc de 640 de kilograme
De altfel, Giorgio nu este cel mai mare porc pe care fermierul l-a crescut la el în fermă. “Nu este chiar cel mai mare, am avut, acum ceva ani, un vier din rasa Duroc care a ajuns la o greutate de 640 kilograme”, spune crescătorul.
Porcul Giorgio are urmaşi în tot judeţul Suceava: “Nu pot spune că urmaşii lui Giorgio au o creştere mai rapidă, doar că, după vârsta de 6 luni, dacă e hrănit cum trebuie acest porc poate lua, până la 1,5 kilograme pe zi. Nu trebuie doar să-i dai mâncarea şi să pleci, trebuie să stai cu el, să vezi că a mâncat, să vorbeşti cu el, doar aşa vei reuşi să obţii porci cu greutate mare. Trebuie să îţi petreci mult timp cu animalul, dacă întradevăr vrei să faci ceva”.
Pentru că are o greutate considerabilă porcul Giorgio iese zilnic la plimbare, tocmai pentru că fermierul vrea să îl ţină în formă şi “binedispus”.
Cât despre restul animalelor din ferma sa, deşi Giorgio îi răpeşte destul de mult timp, Vasile Coraciuc are mare grijă şi de restul porcilor – 50 la număr, toţi de vânzare. “Nu sunt axat exclusiv pe creşterea porcilor, cresc şi vaci de carne. Efectivul la vacile de carne variază şi el, în funcţie de perioada din an. În ceea ce priveşte vacile de carne, eu cresc doar vaci din rasa Bălţată Românească, linia de carne”, a spus suceveanul pentru site-ul Agrointeligenţa.
De subliniat că Vasile Coraciuc nu are studii de specialitate, ci a acumulat toate cunoştinţele despre creşterea animalor prin muncă. “Studiile mele de specialitatea le-am făcut pe parcursul celor 16 ani cât am lucrat şi m-am ocupat exclusiv de creşterea porcilor, la ferma din Italia, unde am lucrat. Specializare mai bună ca la muncă nu se poate face nicăieri, degeaba citeşti biblioteci de cărţi dacă practic nu faci nimic. Realitatea cu care te confrunţi într-o fermă bate teoria. În afară de muncă fizică, în Italia, am urmat un curs pentru însămânţări artificiale, ce a durat un an. Acest curs mi-a permis să învăţ cum se face corect o însămânţare artificială. Astfel că, astăzi, fac însămânţări artificiale, pentru ferma mea şi pentru toţi cei care doresc asta, de aici din zonă”, a mai spus fermierul din Marginea. (material publicat pe www.agrointel.ro)

Vezi si

18 percheziții la Hânțești și Vârfu Câmpului, într-un dosar de braconaj piscicol

Poliţiştii din Botoşani efectuează, miercuri dimineaţă, 18 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, …