Saturday , December 3 2022

Ghiţă “Ursul carpatin” – arestat, ieri, în vederea extrădării în Marea Britanie

Ghita Ignat

Suceveanul Ghiţă Ignat, spaima bancomatelor din Australia, a fost arestat ieri, la cererea autorităţilor britanice, în vederea extrădării de judecătorii Curţii de Apel Suceava, pentru 10 zile n solicitarea a venit de la Tribunalul magistraţilor din Westminster, Marea Britanie n săptămâna viitoare Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie va stabili, în recurs, dacă Ghiţă Ignat va fi judecat în ţară sau va fi extrădat în Marea Britanie pentru furtul a 500.000 de dolari australieni din conturile unor cetăţeni englezi

Ieri, Curtea de Apel Suceava a admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava privin arestarea pentru o perioadă de 10 zile a lui Ghiţă Ignat, supranumit acum un an şi jumătate “Ursul Carpatin” ca luptător de arte marţiale extreme.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a venit ieri cu o propunere având ca principal suport, mandatul eruropean de arestare emis de către Tribunalul magistraţilor din Westminster – Marea Britanie, în data de 22.11. 2012. Dosarul pus pe rolul Curţii de Apel Suceava a avut termen ieri, 17.05 2013, persoana solicitată – Ghiţă Ignat fiind prezentă iar judecătorii au dispus reţinerea acestuia pentru 10 zile, termen în care se vor cere informaţii suplimentare privind motivele pentru care s-a cerut arestarea în vederea extrădării. De menţionat faptul că Gheorghe – Ghiţă Ignat, care este acuzat că împreună cu mai mulţi complici au sustrat din cardurile bancare a mai multor cetăţeni britanici circa 500.000 de dolari australieni, pe filiera Australia, Noua Zeelandă şi chiar Malaezia, a fost reţinut la sfârşitul lunioi noiembrie a anului 2012, a stat mai bine de o lună în arest iar apoi a fost pus în libertate, cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu şi mai apoi ţara. De remarcat totuşi faptul că s-a prezentat la procesul de ieri şi nu s-a opus arestării, pentru alte 10 zile. ~nalta Curte de Casaţie va stabili săptămâna viitoare dacă Ghiţă Ignat va fi sau nu extrădat în Marea Britanie.
Ursul Carpatin, spaima bancomatelor din Australia
Ghiţă Ignat, luptătorul sucevean de arte marţiale mixte (MMA) cunoscut în mediul sportiv de profil ca „Ursul Carpatin”, a fost reţinut în toamna anului trecut alături de alţi doi suceveni şi mai mulţi colaboratori ai lor din Iaşi, Sibiu şi Bucureşti de către procurorii DIICOT Suceveni, pentru infracţiuni privind criminalitatea informatică. Dincolo de activitatea sa sportivă, Ghiţă Ignat s-a dovedit a fi unul dintre principalii piloni ai unei reţele specializate în falsificarea de carduri bancare, care a operat în Australia, Marea Britanie dar şi în Malaezia sau Noua Zeelandă prejudiciul estimat numai în ceea ce priveşte componenta reţelei din care a făcut parte Ghiţă Ignat fiind de 500.000 de dolari australieni. Ieri dimineaţă au fost efectuate 12 percheziţii în judeţele Suceava, Sibiu, Iaşi şi în Bucureşti de către poliţiştii de combatere a crimei organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT. Începând cu anul 2010 procurorii din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava şi ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, au efectuat cercetări în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „constituire a unui grup infracţional organizat”, “deţinere de echipamente cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică”, „acces, fară drept, la un sistem informatic”, „fraudă informatică” şi „efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos”.
Conform DIICOT, în cursul anului trecut au fost identificate două grupări infracţionale, prima formată din Gheorghe – Ghiţă Ignat, sportivul de 29 ani din municipiul Suceava, C.S.N. de 37 ani de asemenea din Suceava şi T.O.I. de 29 ani din aceeaşi localitate şi o a doua, alcătuită din M.S. de 35 ani din Bucuresti, A.G.C. de 22 ani din Paşcani, B.G.D. de 31 ani din Bucuresti, C.I.A. de 21 ani din Bucuresti, M.R.F. de 32 ani din Bucuresti şi P.G.N. de 26 ani din Sibiu.
Gruparea coordonată de Ghiţă Ignat se ocupa de montarea de dispozitive de skimming la bancomate din oraşele de pe coasta de est a Australiei (Sidney, Melbourne etc.) în vederea obţinerii datelor cardurilor bancare, clonării acestora şi retragerii frauduloase de numerar, iar a doua grupare desfăşura activităţi de phishing şi transferuri frauduloase de numerar.
Ghiţă Ignat, operator principal în skimming, în Australia
În perioada iunie-septembrie 2010 Ghiţă Ignat a fost în Australia împreună cu încă un român, unde au desfăşurat activităţi de skimming – amplasare la bancomate de dispozitive care copie informaţiile de pe card şi care au transmis prin intermediul internetului în România datele de carduri bancare obţinute, în vederea decodării lor. De acest lucru se ocupau doi suceveni care, după decodare, le trimiteau prin internet lui Ghiţă Ignat în Australia în vederea efectuării de retrageri frauduloase de numerar.
La data de 17.09.2010 a fost promovată o comisie rogatorie prin care s-au înaintat autorităţilor competente australiene spre verificare un număr de aproximativ 700 carduri bancare, posibil fraudate, identificate în adresele de mail ale suspecţilor. Conform datelor furnizate de autorităţile australiene în perioada iunie – septembrie 2010 au fost retraşi, în mod fraudulos, aproximativ 149.000 dolari australieni pe teritoriul acestui stat de către Ghiţă Ignat şi complicele său. S-a stabilit de asemenea, că au fost făcute retrageri frauduloase şi de la ATM – uri din Malaiezia şi Marea Britanie, totalizând aproximativ 16.000 dolari australieni. Prejudiciul total estimat până la acest moment, este de aproximativ 500.000 dolari australieni.
De menţionat că interconexiunea dintre cele două grupări a fost realizată de către Ghiţă Ignat care, după întoarcerea în România, în luna septembrie 2010 a ţinut legătura cu „naşul” său din Bucureşti, identificat în persoana lui M.S., discutând despre diferite aspecte ale activităţilor lor infracţionale. Extinzând cercetările a rezultat faptul că M.S. este liderul unui grup infracţional organizat specializat în activităţi de phishing, membrii acestui grup fiind din judeţele Iaşi, Sibiu şi din Bucureşti. Datele de carduri bancare obţinute prin phishing aparţineau cu precădere unor cetăţeni englezi şi erau trimise de membrii către lider prin adrese comune de e-mail, iar sumele retrase de pe aceste carduri au fost transferate prin mai multe site-uri de transfer bancar şi schimb valutar pentru a li se pierde urma. Totodată erau achiziţionate on-line bilete de avion, care erau apoi vândute la diferite persoane la jumătate de preţ. Din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că liderul grupării, M.S., a obţinut din aceste activităţi aproximativ 26.000 de euro.
 “Ursul Carpatin”, luptător în cuşcă, proprietar de club de sporturi extreme şi creştin ecumenic în Australia
~n 2011, “Ursul Carpatin” era preferatul paginilor sportive şi al emisiunilor TV de profil în Suceava. Inaugurase la baza sportivă Unirea clubul “Bucovina Figth Team” şi se lăuda cu şase victorii în tot atâtea meciuri disputate, în cuştile MMA, din care patru obţinute în America. La inaugurarea clubului au fost prezenţi luptători de top ai circuitului Local Combat – Cătălin Moroşanu, alias “Moartea din Carpaţi” şi Sebastian Ciobanu, alias “Fiul lui Dracula”
~n postura de gazdă şi vedetă locală, Ghiţă Ignat, explica modul în care, cu ajutorul sucevenilor, după multe luni de muncă a reamenajat sala în care ar fi urmat să se antreneze şi să se formeze o echipă puternică de MMA în Bucovina, care să scoată campioni, sala fiind deschisă celor care nu vor să tragă chiulul. Cătălin Moroşanu i-a prezis lui Ignat un viitor frumos – să devină campion mondial, apreciind faptul că acesta din urmă este un luptător talentat. Ghiţă Ignat ar fi avut oferte din Olanda sau America, însă a preferat să le decline şi să înfiinţeze propriul club, la Suceava.
“Pe plan personal, am planuri măreţe. Anul viitor (2012, n.r.) va fi unul plin de MMA in Romania. Sper ca anul viitor să am măcar trei meciuri de MMA în ţară“, spunea atunci Ghiţă Ignat. Până la meciurile din cuşcă visate, Ignat a intrat deocamdată într-o altă cuşcă – arestul poliţiei, de aici trebuind să dea socoteală pentru celelate activităţi ale sale, prin care a intrat din plin în zona infracţională, pe trei continente. Ulterior s-a aflat că în vizitele pe care le făcea în Australia, Gheorghe – Ghiţă Ignat explica autorităţilor că are va scop al acestora promovarea religiei creştine şi ale activităţi cu caracter ecumenic. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Peste 23,6 milioane de lei au încasat sucevenii care au cazat refugiați ucraineni

De la începutul războiului în Ucraina, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru …