Wednesday , April 17 2024

Ghişeele de la paşapoarte, buletine şi permise auto, din nou luate cu asalt de “stranieri”

Bonuri de ordine la Serviciul de Paşapoarte, pentru a preîntâmpina aglomeraţia,  românii lucrători în străinătate fiind nemulţumiţi că “magazinul de paşapoarte”, nu funcţionează cum ar dori.  “Cum e la noi la România şi cum e la noi la Italia” . In aceasta perioada, aglomeraţie este şi la Serviciul Judeţean de Inmatriculări Auto, la cel de Evidenţa Populaţiei, la notari, dentişti şi la secretarii de primării 

aglomeratii pasapoarte [800x600]

Presiunea pe ghişeele serviciilor publice din partea sucevenilor care se întorc, pentru scurtă vreme de la locurile lor de muncă din străinătate a devenit anul acesta, mai pregnantă încă de la jumătatea lunii iulie iar, cel puţin pentru Serviciul Judeţean de Paşapoarte, presiunea a venit şi mai devreme, pentru solicitarea de documente de identitate internaţională. Statistica pentru primele şase luni ale anului arată faptul că în prima jumătate a acestui an au fost depuse solicitări cu 1.500 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Si în acest an, numărul solicitanţilor de documente dintre cele mai diverse  din partea sucevenilor care lucrează în străinătate creşte foarte mult pe timpul verii. Pentru paşapoarte noi, preschimbări de permise de conducere ori alte acte legate de maşinile deţinute ori pe care doresc să le deţină sucevenii rezidenţi în străinătate, trebuie o sumedenie de acte care nu pot fi obţinute decât în conformitate cu legislaţia românească în vigoare.
Bonuri de ordine la Paşapoarte, pentru a preîntâmpina aglomeraţia
Comisarul şef Angela Irimie, şeful Serviciului Judeţean de Paşapoarte Suceava a arătat că solicitările pentru eliberarea de paşapoarte au crescut în primele şase luni ale acestui an cu peste 1500, majoritatea grupându-se spre începutul verii. “Faptul că există posibilitatea înregistrării on-line a solicităţii de paşapoarte, ne mai degrevează de aglomeraţie. Solicitanţii care vin la ora anunţată anterior sunt programaţi şi obţin documentul solicitat, dacă nu există probleme în termenul prevăzut de lege. Cei care nu folosesc această modalitate de programare şi vin dimineaţa la sediul unităţii, sunt de asemenea programaţi pe baza unui bon de ordine, astfel încât problema lor se poate rezolva”, a declarat comisarul şef Angela Irimie. In acest fel, aglomeraţia este la Serviciul Judeţean de Paşapoarte în primul rând dimineaţa. pentru obţinerea bonurilor de ordine, pe intervale orare. Un punct de lucru mobil de la Rădăuţi rezolvă de asemenea săptămânal un număr important de solicitări – 78 doar în această săptămână, pentru cei care doresc preschimbări sau eliberări de noi paşapoarte.
Sucevenii “stranieri” nemulţumiţi că “magazinul de paşapoarte”, nu funcţionează cum ar dori
Comisarul şef Angela Cleopatra Irimie, şefa Serviciului Public de Eliberare a Paşapoartelor Simple din Judeţul Suceava, ar fi bucuroasă dacă într-o perioadă rezonabilă, instituţia pe care o coordonează să devină un serviciu oferit civilizat solicitanţilor şi să nu mai fie denumit “Magazinul de paşapoarte” de către solicitanţii de documente care au ajuns să insulte astfel munca unor lucrători care doar aplică legea. Problema principală a solicitanţilor de la “magazinul de paşapoarte” nu mai este documentul ca atare, ce poate fi obţinut relativ rapid şi fără cheltuieli mari.
Paşaportul pentru copii este mai greu de obţinut, şi de aici încep problemele. Astfel, conform legislaţiei româneşti, trebuie făcută dovada că ambii părinţi sunt de acord cu mutarea unui copil dintr-un loc în altul, cu documente credibile în faţa celui care solicită paşaportul. In alte ţări europene, legislaţia este mai permisivă. De acolo vine câte un părinte care vrea cu tot dinadinsul să preia un copil sub tutela lui şi ca atare cere eliberarea unui paşaport pe numele acestuia. Serviciul judeţean de paşapoarte  însă nu poate risca să emită documente doar pentru că solicitanţii o doresc, pentru că legislaţia naţională nu permite eliberarea unui paşaport până la vârsta de 18 ani decât cu acceptul ambilor părinţi şi în anumite condiţii. “Paşapoartele individuale pentru copii pot fi eliberate în baza certificatului de naştere în original, pentru cei care nu au împlinit vârsta de de 14 ani. După această vârstă, este nevoie şi de carte de identitate”, a explicat Angela Irimie. Tehnic vorbind, lucrurile sunt simple, doar că în absenţa unui părinte trebuie obţinut acordul acestuia prin notariate ori prin autorităţi străine competente. Este vorba despre procuri sau declaraţii autentificate din care să rezulte că documentul încheiat i-a fost citit părintelui, că acesta a înţeles conţinutul şi cele cuprinse în act exprimă voinţa sa. De reţinut că unele state din spaţiul european precum Austria, Germania, Franţa, legiferează doar prin semnătură astfel de documente, fapt care nu cadrează deocamdată cu prevederile legislaţiei româneşti. “Sfatul nostru este ca solicitanţii să se adreseze consulatelor sau ambasadelor României din ţările unde locuiesc, pentru a simplifica, conform legii, aceste demersuri”, a declarat Angela Irimie.
“Cum e la noi la România şi cum e la noi la Italia”
La Serviciul Judeţean de Inmatriculări Auto dar şi la cel de Evidenţa Populaţiei, presiunea este în aceste zile la fel de mare şi e în creştere. Comisarul şef Florin Chiaptanaru, şeful Serviciul Judeţean de Permise Conducere şi Inmatriculări a Vehiculelor Suceava, a arătat că mulţimea de la intrarea la ghişeele unităţii pe care o gestionează este semnificativă acum, dar va creşte în zilele următoare, aşteptarea cea mai mare fiind către jumătatea lunii august. “Solicitările pentru felurite probleme legate de activitatea noastră au crescut deja cu 30%, în această lună, de la 100 la 130 zilnic. Ne aşteptăm însă la o dublare a solicitărilor zilnice de la începutul lunii viitorare”, a spus Florin Chiaptanaru. Aceeaşi atitudine a fost împărtăşită şi de lucrătorii de la Evidenţa Populaţiei, ambele structuri desfăşurându-şi activitatea în incinta Mall-ului suceavean.
Dar nu numai “magazinele” de paşapoarte, permise de conducere, cărţi de identitate, au devenit neîncăpătoare în acest interval. Notarii, dentiştii, secretarii de la primării sunt de asemenea vizitaţi de sucevenii care odată pe an se întorc acasă din străinătate şi doresc să îşi pună toate lucrurile la punct. Nemulţumirile legate de traficul rutier din zona de baştină, supărările exprimate la modul zgomotos de genul “la noi la Italia nu e aşa”, sunt deja notorii. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Noi transporturi ilegale de lemn depistate de polițiștii suceveni  

Luni dimineață, la orele 04.45, patrula auto din cadrul Secției de Poliție Burdujeni, a oprit …

2 comments

  1. la Suceava spaga e in floare , mai bine te lasi pagubas .

  2. La Suceava nu s-a vrut niciodata sa se faca ordine la pasapoarte si la buletine pentru ca ,,stranierii” sunt niste vaci numai bune de muls…