Ghiozdanele elevilor Școlii Generale ”Ion Creangă”, cântărite de șefa IȘJ. Cel mai greu avea 11,02 kg si era purtat de o eleva de clasa a IV-a

reportersite
13 septembrie 2019, 17:28

Inspectorul școlar general Gabriela Mihai, însoțită de un kinetoterapeut și două studente la specializarea Kinetoterapie, a luat la cântărit, vineri dimineață, ghiozdanele elevilor Școlii Generale nr. 9 ”Ion Creangă”, iar unele dintre aceste aveau greutăți de până la 11 kg. Potrivit kinetoterapeutului Daniel Irimia, 30-35% dintre copiii din clasele primare analizați prezintă deja afecțiuni din cauza greutății purtate zilnic în spate, spre școală

Ghiozdanele elevilor Școlii Generale nr. 9 ”Ion Creangă” Suceava au fost cântărite de către inspectorul școlar general Gabriela Mihai, la începerea cursurilor de ieri dimineață. Aceasta a venit însoțită de kinetoterapeutul Daniel Irimia și două studente la specializarea Kinetoterapie, din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport Suceava, pentru a analiza datele colectate astfel. Dintre ghiozdanele cântărite cu cântarul electronic cel mai greu cântărea 11,02 kg, purtat de o elevă de clasa a IV-a, în care se aflau manuale, caiete, apa de băut, mâncarea și caiete auxiliare. O altă elevă, de clasa a VIII-a, ducea pe umăr un ghiozdan de 9,28 kg, iar un elev de clasa a II-a a venit la școală cu un ghiozdan în greutate de 6,52 kg și o sacoșă cu cărți și caiete care au adăugat încă 3,5 kg bagajului său. De precizat că majoritatea elevilor vin însoțiți la școală, în special de către părinți, tocmai din cauza greutății materialelor didactice necesare zilnic.

”Vrem să transmitem pe această cale un mesaj nu doar colegilor din educație, cât și părinților: trebuie să fie atenți la greutatea ghiozdanului, mai ales atunci când cumpără un ghiozdan, să găsească forma cea mai ușoară. Sunt ghiozdane în comerț care au circa 3 kg. Ele sunt foarte aspectoase, copiii și le doresc dar sunt foarte grele chiar goale și sunt periculoase pentru sănătate. Prin acțiunea mea mi-am propus să semnalăm părinților și colegilor profesori acest aspect, al sănătății copiilor, al greutății acesteia inutile pe care o poartă copiii în spate. Fac apel către medicii școlari sau medicii de familie din comunități să aibă o strânsă legătură cu școala și în întâlniri aplicate să explice și părinților și profesorilor despre pericolul unei asemenea greutăți în spatele copiilor. Contează de managementul clasei, cum se organizează profesorii pentru a găsi soluții”, a declarat inspectorul școlar general Gabriela Mihai.

Specialiștii kinetoterapeuți au precizat că problema greutății ghiozdanelor școlare este studiată în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport Suceava de doi ani și că rezultatele analizelor efectuate în cazul a 2.000 de copii au relevat că 35% dintre ei prezintă deja afecțiuni din cauza greutății purtate zilnic în spate, spre școală. ”Urmările purtării unor astfel de ghiozdane sunt groaznice, datorită faptului că greutatea ghiozdanului, mai ales de dimineață, provoacă dureri și posturi vicioase toată ziua. Dintr-un număr de aproape 2.000 de copii analizați, deja am găsit 30-35% de copii cu atitudine cifotică, scolio-cifotică, din clasele primare. Conform STAS-ului internațional, un ghiozdan trebuie să aibă 10% din greutatea copilului”, a explicat Daniel Irimia, kinetoterapeutul care a însoțit-o pe inspectorul școlar general Gabriela Mihai în controlul inopinat al ghiozdanelor școlarilor de la Școala Generală nr. 9 ”Ion Creangă” Suceava. (Oana NUȚU)

2 Comentarii pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Adina 16/09/2019 la ora 5:23 -

    Mi se pare ridicol sa nu se facă apel la greutatea materialelor didactice, care copiii trebuie sa le ducă in spate zi de zi la școala. In afara de ghiozdan, care sincer cântărește cel mai puțin, sunt toate cărțile și caietele care sunt Mai grele decât copilașul care le duce le cara in spate.

  2. cor 13/09/2019 la ora 20:20 -

    foarte buna initiativa !
    felicitari !
    multe manuale colorate – multa cerneala cu plumb!