Friday , March 29 2024

Gheorghe Lazăr şi Cristina Teodorovici nu vor mai conduce Inspectoratul Scolar Suceava

Conform ministrului secretar de stat, Vasile Salaru, începând cu 1 septembrie încetează delegarea celor doi în fruntea ISJ Suceava . Nici Lazăr şi nici Teodorovici nu au reuşit să promoveze concursul de ocupare a postului. De asemenea, Salaru a anunţat că, dacă în urma verificărilor se va dovedi că cei doi au încălcat legea atunci când au aprobat 400 de cereri de transfer ale elevilor de clasa IX-a, “probabil vor fi deferiţi organelor de anchetă penală” 

gheorghe_lazar_isj_suceava [800x600]


Inspectoratul Scolar Judeţean Suceava va rămâne fără conducere începând cu data de 1 septembrie 2015, după ce inspectorul general adjunct, Cristina Teodorovici şi inspectorul general Gheorghe Lazăr au aprobat mai multe transferuri de la o unitate liceală la alta sau de la un profil la altul, într-o manieră nu tocmai conformă cu legislaţia în vigoare. Ministrul secretar de stat, Vasile Salaru a declarat că unele cereri au fost aprobate în afara cadrului legal şi din acest motiv, doi reprezentanţi ai corpului de control din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Stiinţifice au fost în cursul zilei de ieri la Suceava pentru a face verificări. Salaru a mai precizat că indiferent de rezultatele controlului, cei doi şefi ai învăţământului sucevean îşi vor pierde funcţiile începând cu 1 septembrie. “Peste 400 de cereri de transfer au fost rezolvate favorabil, este un număr imens. Eu nu am cunoştinţă că în alt inspectorat din ţară, vreodată, să se fi aprobat atâtea cereri, iar, din ceea ce ni s-a trimis nouă la Bucureşti, am observat că unele dintre aprobări sunt date în afara legii”, a declarat Vasile Salaru, ministrul secretar de stat. Vasile Salaru a mai precizat că există condiţii legale pentru efectuarea transferurilor la clasa a IX-a, însă cele înregistrate la ISJ Suceava sunt în afara legii.
teodorovici [800x600]
Cristina Teodorovici

“Fără respectarea criteriului de medie, doar în condiţiile gemenilor, dacă unul din doi fraţi gemeni sau chiar tripleţi a luat admiterea la un anumit liceu, să spunem “Stefan cel Mare” din Suceava, iar cel de-al doilea sau al treilea frate, nu contează câţi sunt, au medii mai mici decât ultima medie de intrare la acel liceu, ei pot intra în liceu, în aşa fel încât să poată studia alături de fratele lor, în rest, toate condiţiile, medicale sau de altă natură presupun îndeplinirea criteriului de medie, adică media obţinută la Evaluarea Naţională şi media din clasele V-VIII, să dea o medie de intrare în liceu mai mare decât media ultimului intrat la liceul respectiv, ceea ce nu e cazul la multe situaţii din Suceava”, a explicat Vasile Salaru.

Ministrul secretar de stat a mai spus că elevii transferaţi în condiţii neconforme cu legea riscă să li se anuleze transferul, astfel încât să fie nevoiţi să studieze în unităţile de învăţământ stabilite în urma repartizării computerizate. “Nu validăm aceste cereri pentru că este incorect faţă de elevii care au luat medii mai mari şi nu au reuşit să intre în liceul pe care şi l-au dorit şi şi-l doresc şi acum, iar alţii cu medii mai mici, pe baza unor aprobări la limita legii sau chiar ilegale să fie favorizaţi”, a mai spus Salaru.
Vasile Salaru a menţionat că indiferent de ceea ce va rezulta din raportul corpului de control, atât Gheorghe Lazăr, cât şi Cristina Teodorovici îşi vor încheia delegaţiile începând cu data de 1 septembrie 2015.
“Din raportarea la Minister, niciunul dintre ei, nici inspectorul general, nici inspectoarea generală adjunctă, ambii fără concurs promovat, nu vor mai deţine funcţiile pe care le-au deţinut până acum, începând cu data de 1 septembrie. Dar, dacă au încălcat flagrant legea, în aprobările pe care le-au dat şi nu ştiu cine a dat acele aprobări, dar vom vedea cine a semnat, probabil vor fi deferiţi organelor de anchetă penală”, a concluzionat Vasile Salaru.
De menţionat este faptul că dintre cei trei şefi ai învăţământului sucevean, doar inspectorul general adjunct Gabriela Scutaru a promovat concursul, inspectorul general, Gheorghe Lazăr picând de două ori, iar inspectorul general adjunct Cristina Teodorovici, nu a ptomovat concursul susţinut.
OBIECTIV a anunţat, acum două săptămâni, faptul că după repartizarea computerizată a elevilor de clasa a IX-a, 523 de elevi au cerut să fie transferaţi de la o unitate liceală la alta sau de la un profil la altul. Dintre aceste cereri înregistrate la ISJ Suceava, 400 au fost aprobate, astfel cei 400 de elevi au posibilitatea să studieze într-un liceu de prestigiu, chiar dacă nu au medii mari de admitere. După ce perioada de depunere a cererilor de transfer s-a finalizat, reprezentanţii Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava susţin că această greşeală a fost făcută de părinţii elevilor care, în momentul completării fişelor de înscriere au transcris greşit codurile liceelor dorite.
“De exemplu, un elev din municipiul Suceava a fost repartizat la un liceu din Vicovu de Sus, după ce părintele ce l-a însoţit a greşit codul unităţii liceale pentru care voia să opteze”, a explicat atunci inspectorul general adjunct din cadrul Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava, Cristina Teodorovici. Aceasta precizând, la vremea respectivă, că Inspectoratul Scolar Judeţean Suceava nu poate să facă nimic pentru aceşti elevi pentru că, toate datele sunt gestionate de aplicaţia Ministerului Educaţiei şi Cercetării Stiinţifice, iar doar dacă aplicaţia va permite, elevii vor fi transferaţi. (Iulia Greta NIGA)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …

8 comments

  1. Oameni buni, linistiti-va cu subiectul transferurilor frauduloase. Acest aspect e doar varful icebergului din intregul munte de infractiuni, crase ilegalitati, abuzuri enorme la cel mai inalt nivel. Chintesenta sta de fapt in alta parte, anume cu intrebarea retorica: Daca in cele din urma s-a constatat ca in fruntea ISJ Suceava troneaza doua vietati incompetente, necalificate, incapabile de un examen competent pt. ocuparea unei functii in invatamantul intr-un stat de drept…prin ce maniere, la randul lor, acesti “patroni” de ISJ au angajat cadre didactice, alti conducatori de instutii ale invatamantului de stat, au scos posturi la concursul national de titularizare, au eliberat decizii de catedra/post?, sau mai grav, au inventat ori desfiintat posturi/catedre intregi?!Aceasta ar fi una din intrebarile intrebatoare! Deci problema majora, pleaca descendent de sus, finalizandu-se in cele din urma cu nevinovatii copii/elevi(acei elevi ce au preocuparea de cunoastere, asimilare, aprofundare, perseverenta). Desigur, din acest lant piramidal nu trebuie omis un aspect aparent neimportant – cel al acelor parinti cu influente social-politice(care nu intamplator fac parte din comitete, consilii administrative,ajungandu-se la situatii nemarginit de penibile,fiind imuni la ridicol) acei “snobi”, iubitori de non-valori, kitsch, parvenism, șmenism toate acestea bazandu-se pe trafic de influenta, pe limba romanului -> nepotism

  2. Eu cred ca am perfecta dreptate ! Uitati-va doar la contestatiile de anul acesta …. la romana este dezastru ! De la 8.20 la 9.40 , de la 8.80 la 10 si asta este nimic !!! Aici de ce nu s-au facut controale ? Cum poate un copil care a luat 8 si ceva sa ia dupa contestatii 10 ? Si cine sufera la urma !? Credeti ca acele 10-20 de sutimi in plus nu au fost pura intamplare ? La evaluarea nationala sunt incurajati doar cei care se pregatesc fix pentru teste , gandirea logica si creativitatea su descurajate iar baremurile …. sa fim seriosi .. sunt aberante ! Iar cu transferurile … daca un copil are o medie mult mai mica decat ultima medie de intrare la profilul/liceul dorit sunt perfect de acord cu voi .

  3. Foarte bune observatiile facute despre “inspectorii” scolari! Inca o data se dovedeste faptul ca si inspectoratele scolare, ca de altfel multe alte inspectorate si directii infiintate ca sinecuri politice, ar trebui desfiintate. O solutie viabila, menita sa asigure si descentralizarea pe care o asteptam de vreo 20 de ani, ar fi desfiintarea lor si trecerea competentelor de evaluare institutionala in subordinea ARACIP-ului (cei care nu cunosc atributiile acestei entitati ar trebui sa caute informatii despre institutii similare din Europa sau de oriunde).
    Acesti derbedei de la ISJ (actuali, dar sa nu-i uitam pe fosti, care au acum niste “casoaie” de profesori de crezi ca au lucrat in strainatate cate 20 de ani), ar trebui cercetati in arest preventiv, nu inca in functie, cautand diverse “solutii” medicale pentru infractiunile comise.
    Cat despre elevii care “au reusit” sa se transfere la licee de prestigiu, sant curios ce au facut in ultimii patru ani de nu au avut medie de admitere corespunzatoare acelui nivel. Scuza ca au parinti in strainatate este deplasata. Doar faptul ca au avut bani de spaga pentru transfer nu este suficienta. Daca ar fi folosit acei bani pentru educarea acelor copii in mod cinstit, ar fi avut si rezultate.
    Cele 10-20 de sutimi de care vorbea cineva ar trebui intr-adevar sa faca diferenta intr-un examen, asa cum se intampla oriunde. Poate astfel, interesul pentru educatie ar creste.
    Asa ne trezim (ca de altfel de 25 de ani incoace) ca diverse “loaze” ajung peste ani, inspectori scolari numiti de partid sau prin deverse alte functii in care nasul ocupa cea mai inalta pozitie a corpului.
    Cred ca toate transferurile trebuie anulate si toti cei care au semnat documentele trebuie deferiti justitiei.
    Asta daca se mai doreste sa devenim (nu sa redevenim) o tara europeana si, de ce nu, oarecum normala…..

  4. ha, ha, ha! si atunci pentru ce se mai sustine evaluarea nationala? pentru ce se mai realizeaza o ierarhie, domnilor Tavi si Marius? nu aveti dreptate! dupa logica voastra,
    sa intre fiecare unde vrea! si sa facem clase cu 50 de elevi! va garantez, ca tocmai elevii mult mai slabi decat nivelul clasei unde se transfera, nu fac fata, nici nu pot si nici nu vor sa depuna eforturi, lasa totul la intamplare, promoveaza din inertia clasei!

  5. Tavi ai perfecta dreptate ! Pentru 10-30 sutimi acel elev nu mai poate intra unde si-a dorit . Si chiar daca copilul se transfera la un profil/liceu mai bun avand , de exemplu , cu 50 sutimi in minus fata de ultima medie acceptata , acesta va fi nevoit sa invete pentru a nu ramane repetent sau mai rau … Va asigur ca niciun copil nu se transfera la un profil ce nu va face fata !

  6. Foarte bine că se mai aprobau transferuri.Să nu fie exagerată diferenîa,dar pentru 10,20 sutimi,dacă un copil își dorește sau nu la un anumit liceu ,nu ar fi mare încâlcare a legii.Destinul și soarta unui copil la început de drum sunt foarte importante.
    Să fie ținut cu forța pe la un ind..deși nu-i place până la urmă abandonează și ajunge un rebut .
    Liceele care rămân fără copiii trebuie să-ți schimbe strategia de abordare a elevilor și profilurile care nu sunt căutate pe piața muncii.

  7. Ar fi corect ca majoritatea inspectorilor scolari din ISJ Suceava sa fie trimisi de unde au venit.S-au ales cu doctorate (cel putin suspect),s-au lipit de scaune si ist trateaza de sus fostii colegi etc.Si cadrele didactice tac si inghit de toate.
    Ar fi corect sa se analizeze “activitatea “acestor inspectori” uitati “in functii.
    Referitor la cei doi de mai sus,reprezinta incompetenta crasa.Cum pot fi ceilalti inspectori daca cei ce conduc ISJ sunt niste submediocrii?Asta se intampla cand sunt numiti pe criterii politice.Oricum partidul le va gasi un alt loc “caldut”…

  8. părinte dezamăgit

    E bine că există posibilitatea transferului dar e f.bine dacă ar avea o justificare cât de cât corectă. În urma transferului ridică un copil cu peste un punct și ceva diferență ,aliniindu-l cu cei care au intrat din repartizarea corectă ,în timp ce la contestație un distins cadru didactic nu dă copilului nota mărită pe care o merita pt că -i mai lipseau 0,05 sutimi .Culmea, răspunsul- legea,la transfer nu mai este lege care să impună condiții ?