Saturday , May 18 2024

Gheorghe Flutur s-a întâlnit la Bruxelles cu sucevenii stabiliți în Belgia

„O bună parte dintre ei cunosc preocupările administrației județene privind Diaspora. S-au arătat foarte interesați de parcul industrial. Tot mai mulți spun că, dacă ar avea condiții, ar reveni și mâine. Am discutat și cu ei despre un zbor Suceava-Bruxelles. Pentru promovarea județului Suceava, a turismului în Bucovina, luăm în calcul și organizarea Zilei Bucovinei la Bruxelles”, a declarat președintele CJ Suceava după întâlnire 

basanceni 2-familiile Fodor, Croitor, Blîndu (1)
Gheorghe Flutur alaturi de familiile de bosanceni Fodor, Croitor si Blîndu

Președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, s-a întâlnit, la sfârșitul săptămânii trecute, la Bruxelles, cu suceveni stabiliți în Belgia. Gheorghe Flutur a profitat de această ocazie și le-a vorbit despre proiectele finalizate sau în derulare – investiții și promovare. „Le-am prezentat faptul că, prin Serviciul Diaspora înființat în cadrul Consiliului Județean Suceava, ținem legătura cu sucevenii plecați din țară, preluăm sugestiile și problemele semnalate de ei, la care căutăm soluții. O bună parte dintre ei cunosc preocupările administrației județene privind Diaspora. S-au arătat foarte interesați de noile proiecte inițiate, cum ar fi parcul industrial”, a declarat Gheorghe Flutur.

Menționăm că în zona din preajma capitalei regatului belgian sunt de ani de zile constituite comunități importante de suceveni, foarte mulți dintre aceștia fiind plecați din localitățile din preajma Sucevei, în primul rând Bosanci, dar și din Moara sau Salcea ori din Liteni.bosanceni 1- familiile Fodor, Croitor, Blîndu

Plecați de 15-20 de ani din țară, muncind în construcții sau transporturi, mulți dintre ei sunt cu gândul acasă. Ar vrea să se întoarcă în țară. Unii au copiii cu ei – cum este și cazul unora dintre familiile cu care s-a văzut Gheorghe Flutur la Bruxelles – alții au copii în țară, iar tot mai mulți spun că, dacă ar avea condiții să facă ceva care să le asigure un trai decent – să muncească, să investească – ar reveni și mâine. „Asta trebuie făcut pentru a se întoarce acasă forța de muncă – una calificată, care să și investească aici pentru a pune umărul la dezvoltarea comunităților locale, dar și pentru a se reîntregi familii, pentru reducerea abandonului școlar. Am discutat despre continuarea proiectului «Luna Diasporei», despre faptul că pe 28 iulie vom avea o zi cu totul deosebită, când vom invita suceveni din Diaspora care au povești de succes, care au de spus ceva de interes atât pentru cei plecați, cât și pentru cei din țară. Vom organiza un program special pentru ei. Tot atunci se vor acorda și Distincții «Meritul Bucovinei», instituită pentru a marca Centenarului Unirii Bucovinei cu Tara. Am discutat și cu ei despre demersurile privind deschiderea unui zbor Suceava-Bruxelles”, a mai precizat Gheorghe Flutur.

Referindu-se la acest din urmă aspect, președintele CJ a arătat că este de părere că Diaspora poate avea un aport considerabil în deschiderea de noi curse aeriene, sens în care le-a prezentat celor de la Bruxelles, ca exemplu în ceea ce privește deschiderea unor curse aeriene și dezvoltarea acestora, modul în care au procedat cei de la Londra. „Se va merge pe dezvoltarea grupurilor de suceveni care să se implice, crearea unui nucleu activ care să lucreze la fundamentarea argumentelor și care apoi să fie transmise mai multor operatori în vederea introducerii unei curse Suceava-Bruxelles. Vor face demersuri pentru implicarea organizațiilor Diasporei din Belgia, a bisericilor. Vor fi folosite rețele de socializare, platforme de comunicare ale asociațiilor românilor din Belgia. Pentru promovarea județului Suceava, a turismului în Bucovina, luăm în calcul și organizarea Zilei Bucovinei la Bruxelles”, a declarat Gheorghe Flutur. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte din ultima deplasare din acest sezon

Șomuz Fălticeni s-a întors cu trei puncte de la Bacău, după ce a câștigat, vineri, …

One comment

  1. oleca de propaganda nu strica! Ce facem cu centura ca v/am laudat?